Vila i frid Eurovision

10

Notera datumet. Lördagen 14 maj 2016, var dagen då Musiken dog och en sångtävling vars välmenande ursprungliga syfte Nationell harmoni har blivit den senaste fronten i Västelitens tvångsmässiga och obevekliga nya Kalla Krig mot Ryssland.


Anders Romelsjö har oversatt og publisert denne artikkelen på jinge.se.

Artikkelen er skrevet av forfatteren og journalisten Neil Clark


En uppenbart politisk låt av Ukraina – som inte borde ha tillåtits i tävlingen eftersom låten tydligt bröt mot European Broadcasting Unions regler om ”ingen politik” förklarades som ”vinnaren” i Melodifestivalen, trots att Ryssland fick flest röster från allmänheten. Vad som hjälpte Ukraina att vinna de nationella jurypanelerna av så kallade musikbranschfolk som hade 50 procent av rösterna och som bara placerade Ryssland på femte plats, med 81 färre poäng än Ukraina.
Eurovision Ukraina
Vad vi såg på kvällen 14/5 kväll, som en del har skrivit på Twitter, var en slags repris av 2000 amerikanska presidentval mellan Al Gore och George W. Bush. Gore fick flest röster, men neocon-stödda Bush kom Vita huset som president. Etablissemanget kan ge oss plebejerna något att säga, men det har mekanismer för att se till att det blir det resultat det mest önskar.

Utsikterna till att Ryssland skulle vinna Eurovision och att nästa års tävling skulle hållas i Moskva verkar ha orsakat stor panik i Västs etablerade kretsar. Vi har redan fått höra att russofober kräver att nästa fotbolls-VM som är planerat att hållas i Ryssland 2018 ska bojkottas eller att turneringen skall flyttas. Ett Eurovisionschlagerevenemang i Ryssland skulle helt klart vara för mycket för dem. För att våga stå emot västerländska planer på regimskiftes i Syrien och på andra håll, bör Ryssland bestraffas och isoleras och inte vara värd internationella evenemang som ses av miljontals människor runt om i världen!

Vi har tidigare hört att European Broadcasting Union var mycket oroligt för att Ryssland skulle kunna vinna Eurovision 2016 och de gjorde allt de kunde för att hindra det från att hända. Det var inte bara röstningssystemet -med ”nationella juryer” som användes för att förvränga den allmänna opinionen, man ändrade också ordningen i presentationen där Jamala från Ukraina fick plats 21 kortplats för att sjunga ”1944 ”.

I moderna Eurovisionstävlingar, där så många länder deltar, är det vanligtvis en stor fördel att sjunga i slutet av showen. Hade Jamala lyckats lika bra om hon fick sjunga som 5:te bidrag? Jag tvivlar väldigt mycket det.

I slutändan, fick EBU fick det resultat de ville. Men genom att göra som nu har de förstört tävlingen. Eurovision har länge plågats av blockröstning, där länder röstar på sina grannar – men vad vi såg i går kväll var något helt annat.
Tävlingen har aldrig varit så uppenbart politisk och agenda så uppenbart politisk.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


10 KOMMENTARER

 1. Ser poenget. Polen var også et land som tapte stort på juryordningen.

  På den annen side så mener jeg at hovedgrunnen til at juryordningen må avvikles er at det ikke er i samsvar med demokratiske verdier. At fem jurymedlemmer i et land teller like mye som 140 millioner i landet er kanskje i samsvar med demokratiet slik eliten ser, men ikke i samsvar med demokratiet slik folket ser det.

  I år kunne folket stemme inntil 20 semmer hver. For en befolkning i Norge på 5 millioner, tilsier det 100.000.000 millioner. Fem jurystemmer teller altså like mye som inntil 100 millioner stemmer. Det betyr at en jurystemme teller inntil 20 millioner ganger mer enn folkets stemmer. Demokratisk?

  • Galskapen i jurysystemet har også en økonomisk side. Regn med ca. 50 øre for SMS-stemme og den potensielle økonomiske verdien for «folkestemmene» er 50 millioner kroner. Den økonomiske verdien av stemmene tilsidesettes mer eller mindre fullstendig ved at jurystemmene teller 50 %. Befolkningen oppfordres altså til å bruke masse penger på å stemme, uten at deres stemme har avgjørende betydningen. Hvem tjener egentlig på dette systemet?

   • Verdiene av «folkestemmene» gjør at jurysystemet gir et godt grunnlag for korrupsjon. Den økonomiske verdien for en jurystemme i Norge er potensielt inntil 10 millioner kroner (5 millioner innbyggere x 20 stemmer x kr 0,5/5 jurymedlemmer). Og det er i et lite land som Norge.

    Hvis vi regner på tall fra f.eks. Ukraina og Frankrike så blir det mer interessant:

    Ukraina 44 millioner innbyggere: 44 millioner x 20 x 0,2 (20 øre) / 5 = 35 millioner for hver jurystemme.
    Frankrike: 66 millioner innbyggere: 66»’ x 20 x 0,4 (40 øre sms) / 5 = 105 millioner for hver jurystemme.

    En ser dermed at jurysystemet i ESC er et system som ikke bare er udemokratisk, men også attraktivt for korrupsjon.

    • Tenk hvilke milliardbeløp 42 nasjonale juryer er verd i korrupsjonspenger! Fem personer i hver jury, 210 personer. Fagjuryer stemmer annerledes enn folket, nettopp fordi de er fagfolk. Om noen skulle mottatt penger for å stemme på en bestemt måte er det aller mest nærliggende å tro at russland har betalt dem, dette betydde aller mest for dem. Og russland hadde allerede lagt ned enorme summer på årets deltagelse. Tydeligvis må noen andre ha betalt mer enn russland. eller?

 2. Dette er det reneste vås; «Vi har tidigare hört att European Broadcasting Union var mycket oroligt för att Ryssland skulle kunna vinna Eurovision 2016». Vi har tidigare hört, noen har sagt, mange mener – dette er konspirator preik. Ingen reell kilde. Jurysystemet er ikke nytt av året – det har vi hatt i flere år – men tidligere har jurystemmer og telestemmer blitt lagt sammen istedetfor å bli presentert separert. Skulle 42 nasjonale juryer ha rotta seg sammen mot russlands bidrag – eller er det bare slik at fagjuryer ikke er så himla imponert over den låten? Sats på det siste.

 3. Fagjuryene ville ha Russland på 5. plass, telestemmene på 1. plass – endte på 3. plass. Polen var nr 25 etter jurystemmene, telestemmene ville ha den på 3. plass – endte på 8. plass. Østerrike ville juryene ha på 24. plass, telestemmene ville ha den på 8. plass – endte på 12. plass. Ja juryer og folk flest kan stemme ganske forskjellig. Men hva er konspirasjonen bak Polen og Østerrikes resultater da?

  • Du synes ikke det er noe merkelig at folkerøysta, som er det bærende fundament for musikkindustrien bare skal tillegges samme vekt som «juryen» – bestående av få medlemmer, der noen representerer «27» europeiske Natoland? Og da er flere av EU-konsortiets land og deres økonomiske interesser ikke medregnet. Vi kan jo nevne at Russland og Putin ensidig har blitt presentert særdeles negativt i vår vestlig-velsignede presse, som sikkert er nok til å bemerke at involverte vil kunne handle forutinntatt, og inhabilt.

   Riften omkring Ukrainas marked og naturressurser er ikke lengre en hemmelighet, selv om det ble forsøkt tildekket gjennom en hemmeligstemplet avtale med «svensknorske» Misen Energy – i februar 2011. Skal man vektlegge restriksjoner mot politiske føringer i tekster blir det grunn nok for noen å antyde en politisk slagside, som er et godt stykke fra de demokratiske prinsipper mht stemmegivning.
   – Nå har jo nabofeider og kjærlighet (også for penger) påvirket menneskers dømmekraft i mange tilfeller, og her ga juryen Russland 81 poeng mindre enn Ukraina. Når det kommer til individuelle prestasjoner og musikk har jantelover en tendens til å svekkes for allmuen.

   «- Fredag den 27. juni 2014 undertegnet Petro Porosjenko avtalen om økonomisk og politisk samarbeid med EU» (VG) – noe som synes å holde stikk hos juryen 😀 Her er noen eksempler hvor gapet mellom jury/vs folket blir påfallende mht til Russlands prestasjon – Og i parantes hva juryen i den kapitalistiske «politiske» akse synliggjør:

   Armenia 2/12 (Storbritanias jury: Ukr. 10 – Rus. 0)
   Georgia 0/8 (Norges jury: Ukr. 4 – Rus. 0)
   Tyskland 0/12 (Tysklands jury :Ukr. 10 – Rus. 0)
   Ungarn 0/12 (Danmarks jury: Ukr. 12 – Rus. 0)
   Lithauen 0/8 (Nederlands jury: Ukraina 3 – Rus. 0)
   Polen 0/8 (Polens jury: Ukr. 12 – Rus. 0)
   Estland 0/8 (Italias jury: 10 – Rus. 0)
   Finland 0/8 (Israels jury: Ukr. 12 – Rus. 0)
   Serbia 1/12
   Ukraina 0/12

   – Russlands jury ga heller ikke Ukraina poeng, men folket ga 10 ^^ – Uansett bør nåværende stemmesystem endres og gjøres fullstendig transparent – slik som Lottotrekningen.

   • Intet system er perfekt, men det vi har nå er helt greit. Ja blandingen av jury og folkestemmer, 50% til hver, er helt greit. Juryordningen motvirker at diasphorastemmer skal ha avgjørende betydning, dvs at polakker i norge stemmer på polen – dette skjer – men kan ikke alene avgjøre resultatet – så lenge vi har juryer. Til en viss grad motvirker juryordningen også effekten av nabostemmer. Stemmesystemet er transparent, Eurovisionen offentliggjør alle resultater ned til hver enkelt jurymedlems stemmer – samt hvert lands folkestemmer. Jeg er ikke overrasket over at mange juryer ikke ga poeng til russland, den russiske låten er en smule utdatert som poplåt (den er også svært oppskriftsmessig), er heller ikke særlig spenstig eller følelsestriggende – kan godt se for meg at en fagjury ikke synes den er all verden som låt – på den andre siden – fagjuryene plasserte russland som nr 5 – hvilket ikke er noen dårlig plassering. Russland har et frynsete rykte på mange måter – men hvis det skulle ha avgjørende betydning for stemmegivingen – hvorfor vant russland alle folkestemmer da? Blir ikke folk påvirket av politikken russland fører? Åpenbart ikke – folk flest stemmer på låtene de liker. Det samme gjør juryer.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.