Vestlig hjelp opprettholder tjuvenes stat i Ukraina

11

En av parolene til den såkalte «EuroMaidan» i Ukraina 2014 var å utrydde korrupsjonen. En annen parole var å nedkjempe oligarkene. Fakta viser at alt er som før, bare enda verre.

I en artikkel i Washington Post har Neil A. Abrams og M. Steven Fish levert en knusende kritikk av dagens regime i Ukraina og den vestlige hjelpen, som etter deres mening bare har gjort vondt verre. Artikkelen er også gjengitt i den Maidan-vennlige Kyiv Post og i den russiske Sputnik News.

Abrams og Fish skriver:

April 14 saw the appointment of yet another government dominated by insiders from Ukraine’s discredited post-communist establishment. This ended a political crisis sparked in February when Aivaras Abromavičius, the respected minister of the economy, resigned over persistent graft among his underlings.

Abromavičius’s resignation was just the latest confirmation that the hopes that accompanied the EuroMaidan movement of 2014 have crashed on the rocks of renewed asset-grabbing (see here, here and here). The gains from modest successes in economic reform have been washed out by impunity at the top along with a lack of progress in civil service reform and movement toward a law-based state.

Og de stiller spørsmålet: Bidrar den vestlige hjelpen til å sette en innbarket elite til å fortsette å stjele og unngå å bygge en fungerende stat?

Hele artikkelen viser at svaret deres på deres eget spørsmål er et rungende ja!

De beskriver en mafiastat styrt av oligarkene siden Sovjetunionens sammenbrudd og Ukrainas uavhengighet i 1991.

Only in rare instances have reforms gone beyond artful pandering to Western donors. The reason is simple: Since 1991, when Ukraine gained independence from the Soviet Union, a powerful political and business establishment has wielded uninterrupted control of the Ukrainian state. Not even popular uprisings in 2004 and 2014 or changes of executive power in 1994, 2005, 2010 and 2014 managed to dislodge this elite. The enduring influence of this class explains why Ukraine has yet to see the kind of reforms that could help create a functioning market economy or a state governed by the rule of law.

Den klassen av oligarker som eier den ukrainske staten har vært flinke til å tappe Vesten for finansiell og politisk støtte. Denne klassen har spesialisert seg på å plyndre offentlige selskaper, drive utpresning og sluse penger og ressurser inn i sine egne lommer og konti. Når selskaper privatiseres, blir de solgt til elitens venner for knapper og glansbilder. Se her, her and her.

Abrams og Fish nevner også et eksempel som jeg har nevnt her på steigan.no tidligere. I august 2015 skrev jeg:

IMF vedtok i april 2014 å gi en nødkreditt til Ukraina på 17 milliarder dollar. IMF-sjef Christie Lagarde har talt i rosende ordelag om den «enestående besluttsomheten» til Ukrainas regjering og dens «modige økonomiprogram» (les brutale nedskjæring rettet mot det ukrainske folket). Til nå har IMF overørt om lag 4,5 milliarder dollar til Ukraina, derav 3 milliarder til den ukrainske sentralbanken. Med disse pengene skulle så den sørge for å stabilisere bankene i landet. Men nå er 1,8 milliarder forsvunnet langs dunkle kanaler.

Kolomoiski er en av Ukrainas rikeste oligarker. Han kontrollerer et nettverk av bedrifter innen energi, medier, luftfart, kjemisk industri, metallindustri og finans, og sentralt i dette konglomeratet står PrivatBank, som er den største kredittinstitusjonen i landet med mer enn en fjerdedel av alle bankkonti.

Abrams og Fisher skriver det samme:

But the largest recipient, oligarch-controlled Pryvatbank, reportedly siphoned $1.8 billion of the IMF funds into a maze of untouchable offshore accounts, according to Nashi Groshi, a non-governmental organization.

Denne tjuvenes og kjeltringenes stat, med sine nazistiske stormtropper og sin endeløse krig mot sine landsmenn i øst, er det vi i Vesten støtter. For Erna Solberg og Børge Brende har vist seg som flinke elever i NATO-klassen og gitt bort minst 200 millioner norske skattekroner i gave til det bunnløse sluket som kalles Ukraina. Og ingen på Stortinget har protetstert.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


11 KOMMENTARER

 1. Hvor er SV i dette bildet?, sitter de bare der og prøver å tie stille. Båten velter ikke selv om noen reiser seg. Det er kvalmende å høre norske medier snakke om Ukraina.

  • Man står liksom vantro og beskuer nyhetsoppleseren for å se om det kommer noen mimer eller ansiktsuttrykk som avslører at han/hun er kjent med at de lyver grovt.

   • Jeg ser i hvert fall at leppene beveger seg, så de lyver grovt. Om særlig mange Ingvild Bryn’er skjønner bæret er mer tvilsomt. Sjelden har man kunnet skue en mer kvalmende selvtillit og ufeilbarlighet det finnes mindre dekning for enn hos norske mediefolk. De er misunnelsesverdig høye på seg selv. Vi kan jo bare håpe at noen av dem en dag før de går av med fet pensjon får erfare at enhver høyde også er aktuell fallhøyde.

 2. Det var nok en strek i regninga at den virkelig verdifulle delen av Ukraina brøyt ut, men håpet er jo ikke ute, og det er mye plyndre i vest også.
  De har jo IMF fullstendig på sin side, gjennom at IMF i praksis har ettergitt Ukrainas gjeld til Russland. Men nå vet alle andre det også (at IMF bare hjelper vesten).
  Vi kjenner treet på fruktene.

 3. «Vestlig [inkludert norsk] hjelp opprettholder tjuvenes stat i Ukraina»

  Takk til Steigan som minner Norge på virkeligheten, særlig når den ikke er Politisk Korrekt.

 4. Dette er en del av kald krig 2.0, som inneholder både hybridkrig og konseptuell krig. Ukraina spiller en nøkkelrolle for begge disse krigstaktikkene. Ukraina er nødvendig for å opprettholde et fiendebilde av Russland. Nazitroppene inngår i hybridkrigen, som går på alle former for drivstoff, islamisme, nazisme, liberalisme, alt driver hybridkrigen videre.

  – The New Normal: Cold War 2.0: http://www.zerohedge.com/news/2016-05-08/new-normal-cold-war-20?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+zerohedge%2Ffeed+%28zero+hedge+-+on+a+long+enough+timeline%2C+the+survival+rate+for+everyone+drops+to+zero%29

  «We are all living in Hybrid War time. From R2P (“responsibility to protect”) to color revolutions, from currency attacks to stock market manipulations.

  From judicial-financial-political-media enabled “soft” coups – as in Brazil – to support for “moderate” jihadis, multiple stages of Hybrid War now cross-pollinate and generate a vortex of new mutant viruses.

  Hybrid War, a Beltway concept, has even been turned upside down by the conceptualizers. NATO, affecting puzzlement at the very existence of the concept, interprets the Russian “invasion” of Ukraine as Hybrid War. That serves prime Hybrid War purveyors such as the RAND corporation to take it further, peddling war game scenarios of Russia being able to invade and conquer the Baltic states — Estonia, Latvia, and Lithuania — in less than 60 hours.

  And that, in turn, foments even more Western military hysteria, encapsulated by the new NATO commander, a.k.a. Dr. Strangelove; Gen. Curtis Scaparrotti, who made sure he would come up with a stage entrance worthy of his predecessor, Philip Breedlove/ Breedhate.

  Slightly amused at the whole conceptual circus, Russians respond with actions. Extra deployments in our Western borderlands? No problem; here’s your asymmetrical answer. And say hello, soon, to our new toy: the S-500s.»

  «This implies another necessity; the conceptual war – it’s the evil Russians who are waging Hybrid War, not us! — must be won at all costs, by instilling constant fear into the average EU citizen. In parallel, it’s also essential to put on a show; thus one of the most massive US-designed military operations on European soil since the end of the Cold War – complete with Navy and Air Force displaying nuclear capability.»

  Den kalde krigen 2.0 er vanskelig å forstå, forvirrende, fragmentert. Derfor er den konseptuelle krigen, med enkle fiendebilder, så viktig. Derfor er Putin så fin å bruke, slik at hovedstrømsmennesket får et enkelt, konkret fiendebilde å forholde seg til.

  Den eneste mediekanalen i Norge som informerer om den kalde krigen 2.0’s kompleksitet og mange avarter, er her på Steigan. Selv tror jeg politikerne våre også er fanger av forenklingen, slik er jo menneskesinnet. Derfor blir de sinte på herr Steigan som forvirrer de enkle tankene deres. Kognitiv disonnans er jo som kjent ubehagelig!

 5. Er fascismen en snarlig realitet i flere land i Europa? Ukraina er den mest opplagte «kandidaten». Så har vi Ungarn som neste land på «lista». Men NATO og EU er det mest hellige av alt for Erna, siv, Børge og Jonas. Jo, vårt demokrati er også virkelig i fare når de handler på denne måten i alle sprøsmål. Det er jo mer enn en kjempeskandale at Brende helt på egen hånd har ytet 200 millioner til diktaturet. Venstresiden er ikke noe bedre fordi de ikke protesterer i det hele tatt. Men også Russlalnd kan øyeblikkelig ta en ytterligående høyreradikal kurs. Og på Balkan kan det smelle på nytt når som helst.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.