Norge i ny ulovlig krig

0
Det er ikke til å komme fra. terroristene i Syria har vært "våre" allierte.

Regjeringen har besluttet å stille et nytt militært bidrag til koalisjonens operasjon (i Syria). Styrken på omlag 60 soldater vil bidra med trening, rådgivning og operativ støtte til lokale syriske grupper som selv kjemper mot ISIL. Det norske bidraget vil inkludere norske spesialstyrker. De norske styrkene vil ha base i Jordan. 

Dette står å lese på regjeringens hjemmesider, og det er intet mindre enn en erklæring om at Norge vil gå inn med spesialstyrker i enda en ulovlig krig.

regjeringen al nusra

I strid med folkeretten

Syria er et sjølstendig land og er medlem av FN. Etter FN-pakten er det bare Sikkerhetsrådet som eventuelt kan vedta millitære tiltak mot et medlemsland. Noe slikt vedtak finnes ikke. Den alliansen regjeringen viser til har ingen forankring i FN eller i folkeretten. Det er en sjølproklamert allianse under USAs reelle kontroll, og dens oppfordringer om å sende militære styrker til Syria er ulovlige.

Syrias regjering har da også klart tatt avstand fra Norges beslutning. Det syriske nyhetsbyrået SANA skriver:

Syria denounced the statements made on Monday by the Norwegian Prime Minister on her country’s intention to send 60 special forces soldiers to train what she called “Syrian fighters” under the pretext of fighting ISIS.

An official source at the Foreign and Expatriates Ministry said in a statement to SANA on Tuesday that the Syrian Arab Republic denounces these statements and asserts that any decision that the Norwegian government intends to take in this context contradicts international legitimacy and the Security Council’s resolutions on combating terrorism which call for coordinating with the governments of the states involved in fighting terrorism.

The source said that such a decision constitutes a blatant and unacceptable interference in states’ affairs and a flagrant violation of sovereignty, security and stability, stressing that it cannot be justified by saying that it’s part of combating terrorism since it hasn’t been conducted in cooperation with the Syrian government.

Så Norge fortsetter på den kursen med illegale kriger som den rødgrønne regjeringa og Jens Stoltenberg la opp med sin katastrofale krig mot Libya.

En annen sak er at det også er ren galimatias.

– Koalisjonen har etterspurt denne typen kapasitet og et slikt bidrag er høyt verdsatt. Striden skal kjempes av andre, men vi kan bistå ved å sette dem i stand til å kjempe, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

Norge skal altså gå inn og trene soldater for angivelig å kjempe mot IS. Dette er gjort før. USA vedtok i 2014 å trene opp 5000 soldater til «å slåss mot IS». Det ble brukt 500 millioner dollar på dette programmet, og i 2015 innrømte general Lloyd Austin, kommandant i US Central Command, at de hadde trent opp «fire eller fem».

Og når man først har trent opp disse soldatene, har man naturligvis ingen garanti mot at de tar med seg våpen og kompetanse og går rett inn i rekkene til IS, al Nusra eller en annen av terroristgruppene. Det har skjedd gang på gang.

Pentagon sa i september 2015 at ei gruppe med USA-trente soldater hadde overgitt ammunisjon og utstyr til al Nusra-fronten, som igjen er en avlegger av al Qaida, angivelig i bytte mot fritt leide.

Press fra USA

Det er ikke den minste tvil om hvem som har presset fram regjeringens vedtak om å sende spesialstyrker til Jordan for å delta i krigen i Syria. Aftenposten skrev 8. desember 2015 at

USA har kommet med en formell henvendelse til Norge om å bidra mer militært mot IS. De ber også om at Norge skal bidra i Syria.

 

På det tidspunktet ville ikke Forsvarsdepartementet svare på spørsmål fra avisa om hva Norges svar ville bli. Nå vet vi det. «Fredsnasjonen» Norge skal stille opp i enda en av USAs kriger.

I desember 2015 var FRPs Christian Tybring-Gjedde skeptisk, og fryktet at «Syria kan bli en militær hengemyr for Norge.»

Påstanden om at denne krigsdeltakelsen handler om å «bekjempe IS» er bare et påskudd. For som analytiker Helge Lurås skriver i Aftenposten: «Hittil har opprørerne, inkludert den Frie syriske armé, vært mer opptatt av å bekjempe regimet enn IS.»

I Lybia opptrådte Norge som flystøtte til jihadistisk milits på bakken. Nå går Norge i allianse med tilsvarende krefter i Syria. Lurås har liten tro på at den norske fredsbevegelsen vil være i stand til å stoppe denne nye norske krigføringa:

Jeg tipper den samlede norske fredsbevegelsen toppen klarer å stille to hundre personer til en times demonstrasjon utenfor Stortinget. Slik er det i «fredsnasjonen Norge».

Jeg frykter at han har rett. Og Arbeiderpartiet, som jo ifølge avisa Klassekampen tilhører «den norske venstresida», stiller naturligvis lojalt opp. Lederen av Stortingets utenriks- og forsvarskomité Anniken Huitfeldt sier til NTB:

Vi har forsikret oss om at det folkerettslige mandatet er på plass. Norge bidrar i dag til trening av kurdiske soldater inne i Irak, og vi støtter nå utvidelsen av engasjementet til også å omfatte spesielt utvalgte syriske grupper.

Så det er tverrpolitisk enighet i Stortinget om at Norge skal delta i det som i praksis er en jihad mot den sekulære regjeringa i Syria. Dette går ille, det vet vi allerede. Men det er det syriske folket som nok en gang må lide på grunn av imperialistisk innblanding og krig.

Forrige artikkelElitismen har blivit mainstream
Neste artikkelFrankrikes nasjonalforsamling: – Opphev sanksjonene mot Russland
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).