Europa plasseres i den kjernefysiske frontlinjen

0

Et bånd som klippes ved en seremoni ved Deveselu-basen i Romania, og på den måten innviet NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg, «Aegis Ashore» landbaserte installasjon av USAs Aegis rakettsystem. Stoltenberg takket USA fordi installasjonen i stor grad øker evnen «til å forsvare de europeiske allierte mot ballistiske missiler fra kilder utenfor det euro-atlantiske området.» Han annonserte starten på et arbeid for å etablere enda et «Aegis Ashore» i Polen, som er lik det som nå er satt i drift i Romania. Det vil også bli utstyrt med Lochheed Martins SM-3 avskjæringsraketter og MK 41 «vertical launchere».


Denne artikkelen er skrevet av den italienske geografen og forfatteren Manlio Dinucci. Oversatt til norsk av Knut Lindtner. Publisert første gang på derimot.no


De to landbaserte installasjonene er knyttet opp mot 4 Aegis-skip (også utstyrt med SM-3 missiler og «vertical lauchere») som – utsendt fra USAs Navy i den spanske marinebasen Rota – krysser i Middelhavet, Svartehavet og Østersjøen, mens de er knyttet opp mot et kraftig radarsystem i Tyrkia med et kommandosenter i Tyskland.

NATOs generalsekretær sier på den ene siden at «vårt rakettforsvarprogram  er en langsiktig investering mot en langvarig trussel.» På den andre siden forsikrer han oss at «plasseringen i Romania, på samme måten som i Polen ikke er rettet mot Russland».

Funksjonen til den såkalte «Scud» anti-missil er i virkeligheten offensiv. Hvis USA ble i stand til å skape et system som med sikkerhet kunne avskjære ballistiske raketter, kunne de holde Russland under en trussel om førsteslag, ved at de stolte på at «Scudene» (skjoldet) hadde evnen til å nøytralisere en mulig gjengjeldelse.

I virkeligheten er dette ikke mulig på det nåværende stadiumet fordi Russland og Kina kan iverksette visse mottiltak, som gjør det umulig å avskjære alle kjernefysiske stridshoder.

Men for hvilket formål utplasseres da Aegis-systemet i Europa, et system som USA er så ivrige å få på plass? Se på Lockheed Martin for å finne forklaringen. Ved å vise til de tekniske egenskapene til MK-41 «vertikal launch»-system – det som er installert på Aegis rakettskipene og på på selve landbasen i Deveselu – så understreker selskapet at systemet er i stand til å utføre utskytninger i alle typer oppdrag: anti-luft, anti-skip, ant-ubåt og også overfor bakke-enheter. «Enhver utskytning kan tilpasses til enhver missil-type, både avskjæring og de som trengs for et kjernefysisk angrep.

På den måten kan ingen vite hvilken missil som i realiteten er utplassert i «vertical launchers» på Deveselu og ombord i fartøyene som seiler i de russiske territorialfarvannene. Siden de ikke kan inspisere dem, må Moskva gå ut fra at de bærer missiler som setter dem i stand til kjernefysiske angrep.

Europa glir dermed tilbake til den kalde krigens klima som er til fordel for USA som dermed kan øke sin innflytelse over sine europeiske allierte.

I sitt møte med lederne av de nordiske landene den 13. mai i Washington fordømte president Obama «det voksende nærværet og den aggressive holdningen til Russland i Baltikum- og Nordsjøområdet» mens han på ny bekreftet USAs forpliktelser i forhold til Europas kollektive forsvar.

På det samme møtet fremhevet Obama den europeiske enigheten om å opprettholde sanksjonene mot Russland og lovpriste spesielt Danmark, Finland og Sverige, for deres sterke «støtte til TTIP som medlemmer av EU, en avtale som jeg bekrefter at jeg vil avslutte før slutten av dette året.» Vi ser at Lockheeds «vertical launchers» også kan inneholde et TTIP-missil.

 

Forrige artikkel– Danmark og NATO spiller høyt spill med Russland
Neste artikkelEt splittet Østerrike