– Danmark og NATO spiller høyt spill med Russland

3

Risikoen for krig mellem Vesten og Rusland vokser. Så snarere end at opruste skulle vi overveje, hvordan vi nærmer os hinanden. Den som skriver dette er internasjonal redaktør Michael Jarlner i den danske avisa Politiken.

Han tar utgangspunkt i ei bok den tidligere britiske generalen og NATO-nestkommanderende (2011–14) sir Alexander Richard Shirreff nettopp har utgitt. Den har tittelen «2017 krig med Russland»:

I bogen argumenterer den nu pensionerede general for, at Ruslands annektering af Krim har sat den fredelige situation efter den kolde krig over styr og ført frem mod en konfrontation med Rusland. Han forudser nemlig, at Rusland vil annektere dele af Ukraine for at skaffe sig en landkorridor til Krim og siden invadere et af de baltiske lande.

Til nogen moro for hans kritikere går den nyligt pensionerede general endda så langt, at han helt specifikt spår, at Rusland vil invadere Letland i maj 2017.

Men advarslen skal tages alvorligt, fastholder Shirreff, som også har fået Nato’s tidligere øverstkommanderende i Europa, den amerikanske admiral James Stavridis, til at indlede sin bog med dette forord: «Under præsident Putin er Rusland slået ind på en kurs, der – hvis den tillades at fortsætte – kan føre frem mod et uundgåeligt sammenstød med Nato. Og det vil betyde en krig, der let kan blive nuklear».

At tidligere militære toppledere i Vesten fører et så krigersk språk er et uttrykk for en svært farlig internasjonal situasjon, mener Jarlner. Han avviser tanken om at Russland vil gå til noe slikt angrep, men han peker på at det høye spenningsnivået og de mange provokasjonene øker faren for at en krig starter nærmest ved en tilfeldighet.

Det handler ikke kun om russiske fly, der krænker europæisk luftrum eller flyver faretruende tæt på amerikanske skibe i Østersøen. Det handler også om det modsatte: at Nato’s skibe jo altså selv opererer tæt ved Ruslands grænse, og at vi nu taler om at sende danske og andre Nato-soldater til de baltiske lande for at demonstrere enhed. Dermed stiger risikoen for, at en soldat fra Danmark, USA eller et tredje Nato-land kommer galt af sted, og dermed for en hurtigere internationalisering af selv utilsigtede hændelser.

Den krigerske retorikken fra innsidefolk som Shirreff og Stavridis bidrar i seg sjøl til den militære opptrappinga. Ved å spå atomkrig om ett år har Shirreff satt seg i fare for å bli gjort grundig til latter.

Men som The Independent sier har han skapt seg ei bakdør:

Speaking at the launch of the book at the Royal United Services Institute (RUSI) at Whitehall, in London, he said that war can be avoided if the West began to position personnel and weapons in the Baltic States and eastern Europe.

Og det er jo akkurat det NATO holder på med. Så spådommer om en påstått krig blir en politisk pådriver og en narrativ for en militær eskalering, som igjen øker faren for en virkelig krig.

Jarlner i Politiken mener at man må gå motsatt vei:

Så hvordan de-eskalerer vi?

Det er en udenrigs- og sikkerhedspolitisk udfordring, der kræver, at politikere og strateger sætter sig ud over den militære logik, der har været den drivende kraft i Danmark i årtier.

Det handler om at gentilkoble Rusland, EU og Nato til hinanden gennem fora som Nato-Ruslandsrådet og Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde (OSCE), så man får brudt den onde cirkel og kan genåbne de politiske og økonomiske bånd, der hæver tærsklen for misforståelser. Det er dér, den virkelig svære opgave ligger, og som politikerne gør klogt i at overveje, inden de per automatik griber ned den militære værktøjskasse endnu en gang.

Dette er jo sunn fornuft, men det er ikke mye å se til den blant norske politikere eller norske medier. Det må være en takknemlig oppgave for NATOs avdeling for psykologisk krigføring å jobbe med Norge. Her leser man opp det manuset man har fått nesten uten å justere ordvalget.

KampanjeStøtt oss

3 KOMMENTARER

  1. Det er jo en økonomisk realitet, at NATO må «gjentilkoble» Russland. Fort. Dollar-hegemoniet er i ferd med å glippe. Det er det alt handler om, for det har gjort at verden har «finansiert sin egen okkupasjon» som Michael Hudson sa det.
    Den amerikanske ørna er på dette tidspunktet døende, og døende dyr er ekstra farlige.

    • Ja, og krampetrekningene er heller ikke vakre. Det virker som om noen har lagt en slags brent jord-taktikk i giga-format som last resort. «Hvis ikke vi får være sjef skal det ikke være noen verden i det hele tatt,» liksom. Og fallhøyden er jo i sannhet formidabel for visse. Det er selvfølgelig å gape vel høyt å tro de kan ta hele driten med seg når de går, men jeg liker dårlig at de drar den så langt de klarer, at det ikke ser ut til å være grenser for deperate siste dagers uhelligdom, slik at det må bli opp til andre å stoppe dem.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.