EU-kommisjonen: – Avtalen med Tyrkia kan gi flere kriminelle og terrorister

0

I en artikkel i britiske The Telegraph siteres en rapport fra EU-kommisjonen der man advarer mot at avtalen mellom EU og Tyrkia, som gir visafri adgang for alle med tyrkisk pass, kan føre til at flere terroriister og kriminelle vil komme uhindret til Europa.

Avisa siterer EU-kommisjons rapport slik:

The proposed visa liberalisation for Turkish citizens travelling to the EU could potentially have an impact on the terrorist risk in the EU in as far as the movement of terrorists of Turkish citizenship to and from the Schengen area is concerned,

Men i motsetning til hva som er praksis på steigan.no har Telegraph ikke lenket til aoriginaldokumentet fra EU-kommisjonen. Jeg synes det er en uskikk, så jeg har gravd det fram fra kommisjonens egen nettside. Rapporten har tittelen Third Report on progress by Turkey in fulfilling the requirements of its visa liberalisation roadmap, og den kan lastes ned her.

Rapporten beskriver hvordan Tyrkia i dag er et strategisk transittområde for terrorister og kriminelle, samt våpen og utstyr til bruk i terroraksjoner fram og tilbake mellom Syria og Europa.

The proceedings of drug trafficking, as well as of other forms of organised crime, are moved from the EU to and through Turkey informally through money exchange bureaus, jewellery stores, and other businesses which are part of the Hawala banking system. Family members are also used as couriers to physically move criminal proceeds back to Turkey. Through these mechanisms, funds are also transferred to terrorist groups in conflict zones. Sources of revenue for the terrorist group Islamic State (IS) include the control of oil fields and refineries, robbery of economic assets and looting of cultural goods. Due to its geographical location, the smuggling of these goods to fund IS is bound to take place also on Turkish territory.

Så EU-kommisjonen bekrefter at Tyrkia brukes for å sikre våpen og inntekter til IS, men sier ikke at dette skjer med tyrkiske myndigheters velsignelse, slik tyrkiske journalister har avslørt.

Dokumentet sier at avskaffelsen av visakravet for tyrkiske borgere vil gi «potentially increased mobility into the Schengen area of terrorists and criminals that are citizens of Turkey.» Og det sier også at faren er stor for at det nå vil bli en stor etterspørsel etter stjålne eller forfalskede tyrkiske pass som vil sikre terrorister og kriminelle adgang til Europa.

It can be expected that, as soon as Turkish citizens will obtain visa-free entry to the EU, foreign nationals will start trying to obtain Turkish passports in order to pretend to be Turkish citizens and enter the EU visa free, or use the identities of Turkish citizens, or to obtain by fraud the Turkish citizenship. This possibility may attract not only irregular migrants, but also criminals or terrorists.

Tyrkiakjenneren Halil Karaveli, som skriver for den amerikanske Foreign Affairs, sier til SVT at «Tyrkia bruker flyktningene som utpresningsmiddel mot EU.»

– Det var ingen tillfällighet att de här flyktingströmmarna släpptes loss från Turkiet i somras. Det var heller ingen tillfällighet att det skedde samtidigt som Turkiet återstartade sitt krig mot kurderna. Nu låtsas man från EU att man ger pengar för att landet ska bevaka sina gränser, det är struntprat, Turkiet behöver inte hjälp av EU för att bevaka sina gränser.

steigan.no har jeg vist til en rekke vestlige kilder som har vist hvordan Tyrkias mer og mer diktatoriske president Recep Tayyip Erdoğan har opptrådt som en sentral støttespiller for IS. Og at EU nå på initiativ fra Angela Merkel vil gi ham tre milliarder euro i året for angivelig å stoppe flyktningestrømmen, er som Karaveli så hensynsfullt sier det struntprat.

Rapporten fra EU-kommisjonen gir et inntrykk av at man i Brussel er klar over dette, men at man likevel fortsetter denne politikken, på tross av den risikoen man sjøl beskriver.

Forrige artikkelReplikk til Ronny Kjelsberg
Neste artikkel«Svensk vänster tystar oliktänkande» eller Det svenska rättänkandet
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).