Byråd sier nei til amerikanske atomubåter i Tromsø

0

Finansbyråd Jens Ingvald Olsen ønsker ikke at Tønsnes skal bli logistikkhavn for atomdrevne amerikanske angrepsubåter, skriver Nordlys:

– Vi må ha en politisk behandling av denne saka, og be styret i Tromsø havn sette en stopper for denne planen, sier Olsen.

Onsdag ble det kjent at den amerikanske marinen ønsker å bruke den nye havna på Tønsnes ved Tromsø. I følge Forsvaret skal amerikanerne nå på jevnlig basis bruke Tromsø til mannskapsbytte/hvile og proviantering.

Og Jens Ingvald Olseb ønsker å sette en stopper for planen:

Jeg kommer til å ta saken opp i byrådet, og mener vi må sørge for at styret i Tromsø havn instruerer havnesjefen om å si nei til å inngå en slik avtale med amerikanske myndigheter. Denne saken har flere viktige og prinsippielle sider. For det første innebærer dette økt risiko for en atomulykke, og vi har ikke beredskap til å handtere en slik hendelse. Dernest er det slik at en jevnlig tilstedeværelse av amerikanske ubåter vil gjøre Tromsø til et russisk bombemål.- Jeg synes forøvrig at det er et paradoks at man bygger ned den norske militære tilstedeværelsen i nord, samtidig som man skal legge til rette for mer amerikansk virksomhet i det samme området, sier Olsen.

USA har fire klasser atomdrevne angrepsubåter: Ohio-klassen, Virginia-klassen, Seawolf-klassen og Los Angeles-klassen. Disse båtene utgjør en del av den framskutte kjernefysiske styrken til USA, og de fører rutinemessig atomvåpen. USA har siden 2014 rustet opp sitt militære materiell i Norge som ledd i sin massive militære opprustning mot Russland.

Forsvarets forum skriver 26. august 2015:

I juni var den amerikanske hærsjefen i Europa (COMUSAEUR), general Ben Hodges, på besøk i Troms. I samtaler med generalinspektøren for Hæren (GIH) ga han uttrykk for ønske om å øve mer på norsk jord.

Fra før av har USA forhåndslagre i fjellhuler i Norge. Utstyret lagres i tre fjellhaller i Trøndelag: Bjugn, Frigaarden i Stjørdal og i Tromsdalen i Verdal. I august 2014 ble disse lagrene tilført store mengder tyngre og mer moderne våpen.

Og nå ønsker altså USA at deres atomdrevne angrepsubåter skal få en fast logistikkhavn mye nærmere den russiske grensa. Det er åpenbart for enhver som ikke er betalt for å benekte det, at dette trekker Norge enda djupere inn i USAs krigsplaner og øker faren for at Norge blir dratt inn i en krig.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.