– USAs militære opptrapping i Europa er sjuk, sier kongressmann

0

USA intar en orealistisk och irrationell syn på Ryssland och Syrien, och särskilt då det gäller Moskvas insatser då det gäller konflikten i Syrien menar ledamoten i USA:s kongress Dana Rohrabacher i en intervju med Sputnik nyligen. Det er Anders Romelsjö som har oversatt intervjuet til svensk.

Vi ska inte glömma att då vi behövde hjälp för att eliminera starka ledare som Gaddaffi och Saddam Hussein uppkom en mycket dålig situation som gav utrymme för extrema islamistiska krafter. Och jag tycker inte att USA gjorde rätt som fördömde Rysslands insatser i Syrien. I stället skulle vi ha applåderat dem. Kongressledamoten besöker Moskva som medlem i en delegation från USA som ska delta i en session i Valdais diskussionsklubb.

Washington och Moskva har olika uppfattningar om framtiden för Syriens president. USA vill att Bashar al-Assad ska lämna sitt ämbete, medan Ryssland menar att framtiden för Syriens president ska avgöras av Syriens befolkning.

Rohrabacher berömde Rysslands roll för att förhindra Syriens president Bashar Assad från att ersättas av jihadister.
”Det är en mycket bra sak att Assad inte ersätts av en radikal islamisk regim, och att den ryska interventionen i denna konflikt kanske förhindrade detta” menar Rohrabacher, som är ordförande i USA-kongressens underutskott för Europa, Eurasien och hotbilder (chairman of the US Subcommittee on Europe, Eurasia and Emerging Threat)

Han citerade Libyen och Irak som exempel på stater där störtande av regimer hade lett till kaos.
Dessutom sa Rohrabacher att han hoppades att nästa amerikanska president skulle inta en mindre fientlig inställning till Ryssland, till skillnad från den nuvarande. Förhoppningsvis vill den kommande presidenten bedriva en politik som är mycket mer är inriktad på samarbete snarare än att försöka vara konfronterande och standoffish. Vi har aggressivt förtalat Ryssland under senare år när det finns massor av saker som vi kunde ha gjort i ömsesidigt fördelaktiga insatser sade Rohrabacher. Ryssland, USA måste lösa meningsskiljaktigheter för ömsesidig nytta

Enligt kongressledamoten förväntas den republikanske presidentkandidaten Donald Trump ”vara mycket mer benägen till fullständigt samarbete med Ryssland på bred front. Medan de andra republikanska presidentkandidaterna är öppet fientliga mot att arbeta med Ryssland.”
Relationerna mellan Ryssland och USA har försämrats när Washington införde flera omgångar av ekonomiska sanktioner mot Moskva för dess påstådda roll i konflikten i sydöstra Ukraina. Ryssland har förnekat all inblandning och förespråkat att man ska lösa konflikten mellan Kiev och sydöstra Ukrainas milis fredligt.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelUSA truer Russland med militær opptrapping i Syria
Neste artikkelDe rikeste selskapene bruker skatteparadiser for å bli enda rikere
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).