USA truer Russland med militær opptrapping i Syria

5

Hvis våpenhvilen i Syria blir brutt eller de såkalte fredssamtalene i Geneve bryter sammen, truer CIA med å utstyre militser og leiesoldater i Syria med tunge våpen. Dette skriver Wall Street Journal, som alltid bruker å være godt informert fra etterretningsmiljøet.

Islamistene skal kunne skyte ned flyene til Syrian Air Force og fullstendig ødelegge artilleristillinger av den syriske regjeringen. For å kunne kjempe mot syrerne og russerne vil islamistene trenge de væpnede islamister høyteknologiske våpen. Den amerikanske FN-ambassadøren Samantha Power sa onsdag 13. april 2016 at en politisk løsning på den syriske konflikten er usannsynlig, spesielt siden Russland og Syria har lansert en storoffensiv nord for Aleppo. «Siden den syriske regjeringen ikke respekterer sine forpliktelser, har den politiske prosessen liten sjanse til å lykkes,» siterte Bloomberg Power. Power regnes som en uforsonlig neocon.

Det var  The Wall Street Journal som først rapporterte om at USA forbereder en «Plan B», som går ut på en de facto deling av Syria. I slutten av februar gjorde representanter for CIA det klart for sine allierte  at store våpensalg vil kun bli vurdert dersom det ikke er mulig å oppnå enighet mellom partene. Men islamistene i Syria ser ut til å ha allerede fått nye våpen.

USAs utenriksminister John Kerry og CIA-sjef John Brennan sa til russerne i private samtaler at svikt i fredsprosessen vil føre til en «farlig opptrapping på slagmarken,» ifølge anonyme tjenestemenn som ble sitert i WSJ.

I begynnelsen av april ble et syrisk jagerfly av typen Su-22 skutt ned av jihadist-militsen al Nuṣra-fronten. Al Nuṣra-fronten har tilsynelatende allerede fått enmanns bakke til luft raketter (MANPADS).

Mens dette skrives pågår det et voldsomt slag om Nord-Aleppo mellom syriske styrker og russisk flyvåpen på den ene sida og al Nusra på den andre sida, melder Deutsche Wirtscahfts Nachrichten.

Ifølge almasdarnews er jihadistene i Aleppo fullstendig omringet. Men når de kan yte så betydelig motstand, tyder alt på at de har fått nye våpen. Meldinger fra det britiske militæranalytiske byrået Jane’s går ut på at USA har levert 3000 tonn nye våpen til al Qaida og andre jihadister i Syria.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


5 KOMMENTARER

 1. «Meldinger fra det britiske militæranalytiske byrået Jane’s går ut på at USA har levert 3000 tonn nye våpen til al Qaida og andre jihadister i Syria.»

  Mørketallene er nok store. Hvis vi ganger dette tallet med ti, kommer vi sikkert nærmere sannheten. USA har jo de siste årene brukt minst 85 millioner dollar per dag på å finansiere og backe opp ISIS. 30 000 tonn nye våpen er for lommerusk å regne.

  Det eneste som overrasker meg nå, er at USA ikke har gitt ISIS noen F-35-fly ennå. (Meg bekjent.) Men kanskje de heller vil gi dem GODE fly i stedet for skranglekassa F-35?

  • Er vi helt, helt sikre på at F-35 i det hele tatt eksisterer? At det ikke bare er en stygg prank de drar på Søreide? For en herlig farse. 😉

   • Fra forsvarets side, publisert 22. september 2015 17:40
    «Dagen før seremonien fikk forsvarssjefen også prøve seg som F-35-pilot ved en av fabrikkens flysimulatorer. Selv har sjøoffiseren prøvefløyet en F-16 fra baksetet tidligere.
    – Men dette var mye enklere å fly. Takket være sensorene og det bildet du får, kan du konsentrere deg om hovedoppgaven, nemlig å utnytte våpensystemet om bord i flyet.»
    Noen bedre? Regner med at dette flyet skal bombe Norge sønder og sammen etter at landet vårt er «invadert». Et raskt avskjæringsfly kjeppjager angrepsfly før de rekker frem. Gi forsvarssjefen en X-Box og vival. Det får være grenser…
    Vidre: «De fire første norske F-35-ene skal holde til ved Luke Air Force Base i Arizona. Her skal norske kampflypiloter utdannes, og flyene skal brukes til trening og opplæring. Etter planen skal det første norske flyet lande på Luke før jul.»
    Hvis eventuelle kriger får herjer får vi ringe SAAB å høre om de kan låne oss noe veteranfly den dagen våre landegrenser trues lissom.
    Publisert 22. september 2015 17:40

 2. Svarten også!

  Nå sender amerikanske myndigheter 3000 tonn våpen til al-Qaida, IS og andre moderate opprørere — mens norske myndigheter bare står på sidelinjen og ser på!

  Her må forsvarsministeren snarest komme på banen og bruke norske skattebetaleres penger til å være med på spleiselaget. Eller skal vi være freeloadere som bare nyter godt av amerikanernes selvoppofrelse — uten å selv yte noe som helst?

  Nei, det er på høy tid at også Norge bidrar mer aktivt i finansieringen og opptreningen av al-Qaida, IS og andre moderate opprørere — slik at Syria igjen kan bli et fredelig land, og slik at slemme, onde, dumme Assad kan pakke sammen sakene sine og forsvinne.

  Kontakt Ine Søreide og be henne sende nedover minst 3000 tonn moderate våpen, ammo og andre forsyninger til de moderate opprørerne. Og be henne også om å sende nedover noen soldater som kan lære opprørerne noen moderate kampteknikker slik at de kan yte litt moderat motstand mot sinnssyke, djevelske, grusomme Assad som gasser ihjel sitt eget folk og dreper spedbarn mens han ler ondt.

  Hun kan kontaktes her: postmottak@fd.dep.no

  Vi kan ikke være noe dårligere enn amerikanerne!

 3. Pål,
  Jeg la inn en kommentar her som kom i spamfilteret. Det er antageligvis fordi den var sakset fra engelsk og ganske lang. Jeg prøvde to ganger, jeg synes den andre versjonen var best, bare slett den første utgaven.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.