USA truer Russland med militær opptrapping i Syria

0

Hvis våpenhvilen i Syria blir brutt eller de såkalte fredssamtalene i Geneve bryter sammen, truer CIA med å utstyre militser og leiesoldater i Syria med tunge våpen. Dette skriver Wall Street Journal, som alltid bruker å være godt informert fra etterretningsmiljøet.

Islamistene skal kunne skyte ned flyene til Syrian Air Force og fullstendig ødelegge artilleristillinger av den syriske regjeringen. For å kunne kjempe mot syrerne og russerne vil islamistene trenge de væpnede islamister høyteknologiske våpen. Den amerikanske FN-ambassadøren Samantha Power sa onsdag 13. april 2016 at en politisk løsning på den syriske konflikten er usannsynlig, spesielt siden Russland og Syria har lansert en storoffensiv nord for Aleppo. «Siden den syriske regjeringen ikke respekterer sine forpliktelser, har den politiske prosessen liten sjanse til å lykkes,» siterte Bloomberg Power. Power regnes som en uforsonlig neocon.

Det var  The Wall Street Journal som først rapporterte om at USA forbereder en «Plan B», som går ut på en de facto deling av Syria. I slutten av februar gjorde representanter for CIA det klart for sine allierte  at store våpensalg vil kun bli vurdert dersom det ikke er mulig å oppnå enighet mellom partene. Men islamistene i Syria ser ut til å ha allerede fått nye våpen.

USAs utenriksminister John Kerry og CIA-sjef John Brennan sa til russerne i private samtaler at svikt i fredsprosessen vil føre til en «farlig opptrapping på slagmarken,» ifølge anonyme tjenestemenn som ble sitert i WSJ.

I begynnelsen av april ble et syrisk jagerfly av typen Su-22 skutt ned av jihadist-militsen al Nuṣra-fronten. Al Nuṣra-fronten har tilsynelatende allerede fått enmanns bakke til luft raketter (MANPADS).

Mens dette skrives pågår det et voldsomt slag om Nord-Aleppo mellom syriske styrker og russisk flyvåpen på den ene sida og al Nusra på den andre sida, melder Deutsche Wirtscahfts Nachrichten.

Ifølge almasdarnews er jihadistene i Aleppo fullstendig omringet. Men når de kan yte så betydelig motstand, tyder alt på at de har fått nye våpen. Meldinger fra det britiske militæranalytiske byrået Jane’s går ut på at USA har levert 3000 tonn nye våpen til al Qaida og andre jihadister i Syria.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelNaomi Klein on Global Neoliberalism
Neste artikkel– USAs militære opptrapping i Europa er sjuk, sier kongressmann
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).