De rikeste selskapene bruker skatteparadiser for å bli enda rikere

0

Gapet mellom de rike og fattige blir stadig mer ekstremt. De rikeste 1% har nå samlet mer rikdom enn hele resten av verden til sammen. Samtidig har den fattigste halvparten av verdens befolkning samlet tapt så mye som 1000 milliarder dollar på bare fem år. Mens det i 2010 var 388 av de rikeste som eide like mye som den fattigste halvparten, er tallet nå 62. Dette skriver organisasjonen Oxfam i en rapport med tittelen Broken at the Top. How America’s dysfunctional tax system costs billions in corporate tax dodging. Oxfam oppsummerer noen av funnene sine slik:

  • Fra 2008 har de femti største selskapene i USA samlet mottatt 27 dollar i offentlige lån, lånegarantier og støtte for hver dollar de har betalt i skatt.
  • fra 2008 til 2014 har disse femti selskapene brukt 2,6 milliarder dollar på lobbyvirksomhet og har mottatt neste 11,2 milliarder dolar i føderale lån, lånegarantier og støtte.
  • Samtidig som disse femti selskapene kunne notere seg for 4000 milliarder dollar i profitt har de brukt skatteparadiser for å senke sin effektive skatteprosent til bare 26,5%, som er betydelig under de 35% som regelverket forutsetter. Bare fem av de femti selskapene betalte full selskapsskatt.
  • Disse selskapene brukte et hemmelig nettverk av selskaper i skatteparadiser for å gjemme 1400 milliarder dollar.
  • Lobbying har vært svært profittabel investering for selskapene. For hver dollar de har brukt på å smøre politikerne har disse femti selskapene mottatt 130 dollar i skattelette og mer enn 4000 dollar i føderale lån, lånegarantier og støtte.
De fire selskapene som har oppnådd mest skattelettelse på denne måten er General Motors, General Electric, Microsoft og Apple.

De fire selskapene som har skjult størst formuer på denne måten er Apple, General Electric, Microsoft og Pfizer. (Se tabell her.)

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkel– USAs militære opptrapping i Europa er sjuk, sier kongressmann
Neste artikkelLa gente de Islandia abomina de la élite política.
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).