– Ukraina er en katastrofe, Europa får regninga.

0

Nederlandske velgere avviste med stort flertall (ca. 61%) EUs assosiasjonsavtale med Ukraina. Det var riktignok bare 32% som avga stemme, men til valget til EU-parlamentet i 2014 hadde 7 av 28 medlemsland lavere valgdeltakelse enn det.

Nederland er det eneste landet der folket har fått stemme over avtalen, men avstemninga viser likevel at europeerne ikke ønsker Ukraina som medlem av unionen. Bloggeren The Saker har en interessant kommentar til dette under tittelen: The EU’s “suicide by reality denial”:

What had to happen did happen. The EU, being the chain of weak links it is, did eventually give in, and the Dutch people were the first one to vote against the association with the Ukraine. Of course, the Euroburocrats can now find some reason to declare the vote invalid, they can declare that some law was violated, they can even negotiate some minor change the to association agreement, or they might even decide that they can simply ignore this vote. But none of that will make any difference: the undeniable truth is that the Ukrainians are not welcome in the EU, not as associates and even less so as members. So no EU, no NATO no “European future” for the Ukraine. The entire hot air balloon which has been fueling the naïve and ugly hopes of the Euromaidan has burst and the Euro-Ukrainian project is crash and burning like the Hindenburg.

This disaster did not have to happen, it was entirely man made. In a saner world, the EU, Russia and the Ukraine could have negotiated a tripartite deal which would have given the Ukraine the role which geography and history have given it: to be a bridge between Russia and the EU. But the EU categorically rejected this option, several times, simply declaring that “the Ukraine is a sovereign state and Russia has no say in Ukrainian matters”. This zero sum game was forced on Russia against her will but now it is the EU which has lost it all, even if this is by no means a victory for Russia either. The sad reality is that everybody has lost. Now the EU has to accept the total defeat of its Ukrainian policy, Russia is now alone looking at a dying failed state right across her border, while the Ukraine is simply falling apart and dying a painful death. Will the Eurobureaucrats accept this outcome?

Probably not.

They will do what they have always done. They will lie, deny, minimize and, most importantly, pretend like nothing has happened. They will say that 60% of 30% of a small EU nation do not get to make decisions for the entire continent. Or they will declare that instead of just an old fashioned “association” the EU will offer the Ukraine something much better – a “heartfelt friendship” maybe. Or a “love eternal”. Or even a “continental brotherhood”. But that will all be in vain because the people of Europe are clearly weary of the Ukronazis, even their Polish “friends” are now considering building a wall of their own, to keep their “Ukrainian friends” out of Poland; feel the love!

Les resten av artikkelen her.

Som jeg har pekt på siden den såkalte «Euromaidan» startet, så var hele prosjektet bygd på katastrofale illusjoner. Ukraina har aldri hatt noen forutsetninger for å bli EU-medlem. Assosiasjonsavtalen er et opplegg for å plyndre Ukrainas ressurser og drive arbeidsløse ukrainere som migranter vestover på desperat jakt etter lavtlønte jobber. Å tvinge fram et brudd med landets viktigste handelspartner og industrielle partner Russland var økonomisk sett det rene galimatias. Men så har da også det økonomiske resultatet av «Euromaidan» og statskuppet 22. februar 2014 blitt en «failed state» midt i Europa. USA drev det hele igjennom som en av sine fargerevolusjoner, men det er EU som kommer til å sitte med regninga.

 

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelEnvío de armas americanas a yihadistas.
Neste artikkelEr verdenskrigen allerede i gang? Og i så fall, kan den stoppes?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).