Sharia-landsbyer midt i Europa

0

Den islamske staten har lenge hatt utløpere i det tidligere Jugoslavia, ikke minst i Bosnia-Herzegovina. Nå er de så fast etablert at det også er blitt et tema i de store mediene. Der Spiegel skriver om Sharialandsbyer: Bosnias problemer med den islamske staten.

Radical Islamists have found a new refuge in Bosnia. They recruit fighters, promote jihad and preach a fundamentalist interpretation of Islam – just across the border from the European Union.

… Ibro Cufurovic, born in 1995, is one of 200 to 300 Islamist radicals who have left Bosnia-Herzegovina to join IS or al-Qaida in Syria or Iraq. Two of the most wanted terrorists in the world are among them: Bajro Ikanovic, for many years the commander of the largest IS training camp in northern Syria; and Nusret Imamovic, a leading member of the Nusra Front in Syria, a group tied to al-Qaida. Bosnia, says the American Balkan expert and former NSA employee John Schindler, «is considered something of a ‘safehouse’ for radicals,» and now harbors a stable terrorist infrastructure. It is one that is not strictly hierarchical and is thus considered «off-message» within IS, but it nonetheless represents an existential threat to the fragmented republic.

Ifølge sikkerhetsdepartementet i Bosnia kom ammunisjonen som ble brukt under angrepet på satiremagasinet Charlie Hebdo i januar 2015 fra Bosnia. Men også noen av våpnene som ble brukt under terroraksjonene i Paris 13. november 2015 kom via den tidligere jugoslaviske republikken.

Jihadistene har skapt reine sharia-landsbyer (se kart) der mennene går med lange skjegg, kvinnene er tildekket og barna ikke langer går på offentlige skoler, men følger pensum fra Jordan.

Avisa Sunday Mirror besøkte området sommeren 2015 og publiserte en reportasje derfra. Avisa skriver:

Islamic State have established a stronghold in mainland Europe, a Sunday Mirror investigation reveals. Terrorists are secretly buying land in an isolated village, surrounded by deep woodland.

Security services think the area in Bosnia is used for ISIS training camps and could be a base for devastating terror attacks on the West.

Crucially, the location gives IS a key strategic position due to its proximity to the Mediterranean which is used by extremists from Syria, Iraq and North Africa.

Akkurat som andre steder der jihadismen bygger seg opp, spiller Saudi Arabia en nøkkelrolle. World Affairs skriver:

Throughout the western and southern Balkans, extremist-led mosques also serve as bases for militant Islamists. The Saudi-funded King Fahd Mosque and Cultural Center in Sarajevo, which the researcher Juan Carlo Antunez has called “the epicenter of the spreading of radical ideas” in Bosnia, for a number of years functioned autonomously under the direct supervision of the Saudi Embassy in Bosnia.

Saudi Arabia og andre islamiststater i Midt-Østen har investert hundrevis av millioner dollar for å bygge opp et nettverk av ekstreme moskeer og koranskoler på Balkan. Der Spiegel skrev i 2009 hvordan Kong Fahd-moskeen i Sarajevo spiller en sentral rolle i denne islamistiske framrykkinga. Tidsskriftet kalte det «profetens femtekolonne», noe som nok er ganske treffende.

Jihadistene spilte en viktig rolle på NATOs side i krigene for å partere det tidligere Jugoslavia på 1990-tallet. Hvor mange de var, er fortsatt uklart, anslagene spriker så mye som fra 300 til 6000. Allerede da opprettet de militære treningsleire og lærte opp unge menn i både religion, krig og terror.

CIA sier at hundrevis av islamister fra Balkan har sluttet seg til IS. 350 av dem kommer fra Bosnia, 150 fra Kosovo, 140 fra Albania og 20 fra Makedonia.

Alt dette betyr at Den islamske staten nå har sikret seg et strategisk støttepunkt ved inngangsportalen til EU. Derfra kan de sende våpen og folk fram og tilbake mellom Syria og Europa. Derfra kan de forberede terroraksjoner og bygge opp nye baser. Og hele tida bruker den saudiarabiske imperialismen sin ekstreme variant av islam som et redskap i en krig som allerede har nådd Europa.

 

Forrige artikkelPanama Papers – det er mye som stinker
Neste artikkelHva er verdens største skatteparadis?
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).