Sharia-landsbyer midt i Europa

7

Den islamske staten har lenge hatt utløpere i det tidligere Jugoslavia, ikke minst i Bosnia-Herzegovina. Nå er de så fast etablert at det også er blitt et tema i de store mediene. Der Spiegel skriver om Sharialandsbyer: Bosnias problemer med den islamske staten.

Radical Islamists have found a new refuge in Bosnia. They recruit fighters, promote jihad and preach a fundamentalist interpretation of Islam – just across the border from the European Union.

… Ibro Cufurovic, born in 1995, is one of 200 to 300 Islamist radicals who have left Bosnia-Herzegovina to join IS or al-Qaida in Syria or Iraq. Two of the most wanted terrorists in the world are among them: Bajro Ikanovic, for many years the commander of the largest IS training camp in northern Syria; and Nusret Imamovic, a leading member of the Nusra Front in Syria, a group tied to al-Qaida. Bosnia, says the American Balkan expert and former NSA employee John Schindler, «is considered something of a ‘safehouse’ for radicals,» and now harbors a stable terrorist infrastructure. It is one that is not strictly hierarchical and is thus considered «off-message» within IS, but it nonetheless represents an existential threat to the fragmented republic.

Ifølge sikkerhetsdepartementet i Bosnia kom ammunisjonen som ble brukt under angrepet på satiremagasinet Charlie Hebdo i januar 2015 fra Bosnia. Men også noen av våpnene som ble brukt under terroraksjonene i Paris 13. november 2015 kom via den tidligere jugoslaviske republikken.

Jihadistene har skapt reine sharia-landsbyer (se kart) der mennene går med lange skjegg, kvinnene er tildekket og barna ikke langer går på offentlige skoler, men følger pensum fra Jordan.

Avisa Sunday Mirror besøkte området sommeren 2015 og publiserte en reportasje derfra. Avisa skriver:

Islamic State have established a stronghold in mainland Europe, a Sunday Mirror investigation reveals. Terrorists are secretly buying land in an isolated village, surrounded by deep woodland.

Security services think the area in Bosnia is used for ISIS training camps and could be a base for devastating terror attacks on the West.

Crucially, the location gives IS a key strategic position due to its proximity to the Mediterranean which is used by extremists from Syria, Iraq and North Africa.

Akkurat som andre steder der jihadismen bygger seg opp, spiller Saudi Arabia en nøkkelrolle. World Affairs skriver:

Throughout the western and southern Balkans, extremist-led mosques also serve as bases for militant Islamists. The Saudi-funded King Fahd Mosque and Cultural Center in Sarajevo, which the researcher Juan Carlo Antunez has called “the epicenter of the spreading of radical ideas” in Bosnia, for a number of years functioned autonomously under the direct supervision of the Saudi Embassy in Bosnia.

Saudi Arabia og andre islamiststater i Midt-Østen har investert hundrevis av millioner dollar for å bygge opp et nettverk av ekstreme moskeer og koranskoler på Balkan. Der Spiegel skrev i 2009 hvordan Kong Fahd-moskeen i Sarajevo spiller en sentral rolle i denne islamistiske framrykkinga. Tidsskriftet kalte det «profetens femtekolonne», noe som nok er ganske treffende.

Jihadistene spilte en viktig rolle på NATOs side i krigene for å partere det tidligere Jugoslavia på 1990-tallet. Hvor mange de var, er fortsatt uklart, anslagene spriker så mye som fra 300 til 6000. Allerede da opprettet de militære treningsleire og lærte opp unge menn i både religion, krig og terror.

CIA sier at hundrevis av islamister fra Balkan har sluttet seg til IS. 350 av dem kommer fra Bosnia, 150 fra Kosovo, 140 fra Albania og 20 fra Makedonia.

Alt dette betyr at Den islamske staten nå har sikret seg et strategisk støttepunkt ved inngangsportalen til EU. Derfra kan de sende våpen og folk fram og tilbake mellom Syria og Europa. Derfra kan de forberede terroraksjoner og bygge opp nye baser. Og hele tida bruker den saudiarabiske imperialismen sin ekstreme variant av islam som et redskap i en krig som allerede har nådd Europa.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


7 KOMMENTARER

 1. «Sharia-landsbyer midt i Europa»

  Takk til våkne Steigan for påpekelse av religionskrigen som de facto fortsatt foregår mellom kristen-sekulære områder og wahhabisme / salafisme / «radikal islam» – og utnyttet mest mulig av elitene basert hovedsakelig i USA. «Hauk over hauk», i et spill spillerne selv for lengst har mistet god oversikt over, i hybrisk tiltro til egne fordommer om overlegenhet.

  Krigingen mellom ekspansiv islam og skiftende kristne områder siden ca. år 632 e.0, senere korstogene – gjenoppvekket av GWBush da han noe uklokt, men som kristen-fundamentalist trolig helt kynisk, sa 17.09.01: «This crusade, this war on terrorism, is gonna take a while» – og nå «radikal islam» er ikke over så lenge retorikken om krig islam/kristendom brukes fra noen av sidene.

  Hva som foregår i tillegg ved at motsetningen utnyttes politisk-økonomisk, blir neste nivå av dominansspill. Alle nivåene er reelle.

  • «Sharia-landsbyer midt i Europa» og «Jihadistene har skapt reine sharia-landsbyer», heter det i artikkelen her.

   Nå skal en ikke overdramatisere heller, naturligvis.

   Der Spiegel-artikkelen skriver:
   «Reports of remote «Sharia villages,» however, are denied by the Ministry of Security and the special police force SIPA. But the Sarajevo public prosecutor responsible for terrorism investigations admits that there are places in the northern part of the country where up to 40 Islamist families live in accordance with Sharia law and where IS symbols have been discovered.» (boldet her).

   3,8 mill. innbyggere i Bosnia – «opp til» 40 sharia-familier. – De dominerer vel ikke helt ennå: Ca. 1 familie pr. 100.000 innbyggere.

 2. Spørsmålet er vel hvem som holder en beskyttende hånd over disse påståtte jihadistene. Og hvem som har skapt dem, finansiert dem, trent dem opp og brakt dem inn i Europa. Og hvem som fortsetter å bruke dem for å spre frykt og skape splid i befolkningen, slik at frontene blir steile frem mot storkrigene som militærindustrialistene og banksterne har tenkt å profittere så grovt på.

 3. Som det framgår av boka Clintons Secret Wars mobiliserte Nato alle de sentrale islamske statene til å gå inn i Balkankrigene. Selv tilsynelatende rivaler som Tyrkia-Iran-SaudiArabia gikk inn men også Pakistan,Malaysia,etc bidro.
  Nato ønsket at Mubarak løslat Qaidas fra fengslene i 1996 og ifølge forskere som Evan F.Kohlmann kom det rundt 4000 Jihadister til Kosovo-Bosnia. Trent i Tyrkia i forkant.
  En kan diskutere om det var Afghanistankrigen 1979-89 eller Balkankrigen 1992-99 som var den mest vellykkede informasjons cover-up i moderne tid.
  Et annet poeng: folk som studerer Natos Gladio mener at i 1996 kom Gladio B hvor antikommunister ble skiftet ut med islamske terrorister for falske flagg og special operations.
  I Foreign Affairs snakkes det åpent ut om hvordan krigene mot Russland og Kina skal føres. Faktisk er det ingen nye taktiske grep: det er stadig modellen Balkan og Syria som skal være veiledende.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.