Hva er verdens største skatteparadis?

0

Lekkasjen av 11,5 millioner dokumenter fra et advokatfirma i Panama, de såkalte Panama Papers, har angivelig tatt sikte på å avsløre økonomisk kriminalitet og skattesvik verden rundt. Som jeg har pekt på tidligere, er det svært pussig at et land som USA, som beviselig har megaselskaper som driver skattesvindel i tusenmilliarderdollar-klassen, ikke er på lista over avsløringene.

Men USAs svar på skatteparadisene viser seg å være å gjøre USA sjøl til verdens største skatteparadis. Nettavisa Bloomberg skriver:

Last September, at a law firm overlooking San Francisco Bay, Andrew Penney, a managing director at Rothschild & Co., gave a talk on how the world’s wealthy elite can avoid paying taxes.

His message was clear: You can help your clients move their fortunes to the United States, free of taxes and hidden from their governments.

Some are calling it the new Switzerland.

Avisa siterer Peter A. Cotorceanu, en advokat fra det sveitsiske selskapet Anaford AG:

“How ironic—no, how perverse—that the USA, which has been so sanctimonious in its condemnation of Swiss banks, has become the banking secrecy jurisdiction du jour,” … “That ‘giant sucking sound’ you hear? It is the sound of money rushing to the USA.”

Den eldgamle europeiske finansinstitusjonen Rothschild har etablert et selskapt i Reno, Nevada, og derfra hjelper de sine kunder med å flytte svarte penger fra skatteparadiser som Bermuda nettopp til det nye skatteparadiset Nevada. Der loses disse milliardene inn i Rothschilds selskaper som er unntatt for internasjonale rapporteringsregler.

USA har lagd et nytt og strengt regelverk, kalt FATCA, Foreign Account Tax Compliance Act, som gjør det straffbart for utenlandske firmaer å nekte å oppgi data om kunder som har konti med over 50.000 dollar. Men dette regimet gjelder ikke amerikanske finansinstitusjoner i USA. Dermed flykter skatteflyktningene nå fra falmende skatteparadiser til det nye, store skatteparadiset, USA. Finanstidsskriftet Forbes beskriver dette slik:

Over the last seven years, America has flexed its muscles at tax havens everywhere. With Schwarzenegger-like bulk, the U.S. has crushed Swiss banks and rooted out U.S. account holders worldwide. With its ambitious FATCA undertaking, the U.S. has cowed the world into submission. making foreign banks and foreign governments hand over what would be secret bank data about depositors.

Dermed kan Panama Papers meget vel være et ledd i en økonomisk krigføring for å rasere utenlandske konkurrenter og suge maksimalt med overskuddskapital til USA. Jeg skrev i min kommentar at det er mye som stinker i denne affæren, og jo mer som kommer på bordet, jo mer blir det som å kjøre etter en gjødselspreder i våronna.

Forrige artikkelSharia-landsbyer midt i Europa
Neste artikkelUkraina – revolutionens mörka sida
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).