Obama-trussel: – Storbritannia vil havne bakerst i køen

0

Barack Obama har vært på besøk i Storbritannia ikke minst for å legge press på britene for at de ikke skal forlate EU. Besøket var nok ment som en håndsrekning til presidentens mens lojale vasall, statsminister David Cameron. Men det spørs om effekten blir slik de hadde tenkt. Obama kom nemlig med en nokså utilslørt trussel mot Storbritannia. Presidenten kommenterte hva som ville bli situasjonen dersom Storbritannia går ut av EU og hvor lang tid det ville ta å få på plass en handelsavtale mellom de to landa:

It’s not going to happen any time soon, because our focus is on negotiating with a big bloc, the EU. The UK is going to be in the back of the queue.

Så etter å ha snakket mye om «det spesielle forholdet» mellom USA og Storbritannia, klarte presidenten altså å true sin «spesielle venn» med konsekvenser dersom denne «vennen» skulle finne på noe annet enn det som behager Washington.

Justisminister Dominic Raab, som er tilhenger av en brexit, var nokså oppgitt over uttalelsen fra Obama:

You can’t say on the one hand that the relationship is essential and always will be, then say that if you don’t take my advice you’ll be at the back of the queue for a free trade deal. I don’t think the British people will be blackmailed by anyone but he’s entitled to give his view.

Meningsmålingene har pekt mot et svakt flertall for brexit, mens bookmakerne nå mener at Obamas besøk kan ha vippet pila i retning av et nei til utmeldelse.

Wall Street Journal er ikke noe imponert over presidentens opptreden i den britiske valgkampen.

Our advice to British voters is to ignore Mr. Obama, who is a short timer, and vote in June based on what would make Britain stronger and more prosperous.

Lederne for brexit-kampanjen håper at Cameron har spilt Obama-kortet for tidlig, og at det ikke vil ha samme virkning om to måneder.


Les også EU’s crisis and the referendum in the UK on the 23rd of June 2016.

Forrige artikkelKjempedemonstrasjon i Hannover mot TTIP, bare 17% av tyskerne støtter avtalen
Neste artikkelRekordstort underskudd på USAs handelsbalanse med Kina
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).