Rekordstort underskudd på USAs handelsbalanse med Kina

0

Underskuddet på USAs handelsbalanse med Kina satte ny rekord i 2015. Det var på 365 milliarder dollar mot 343 milliarder i 2014. Underskuddet ble så stort fordi Kinas eksport til USA satte ny rekord med 482 milliarder, mens USAs eksport til Kina bare var på 116 milliarder. Det er USAs handelsdepartement som melder dette.

Dette viser enda en gang i hvor stor grad USA er avhengig av Kina som fabrikk. USA importerer forbrukerelektronikk, klær og maskiner fra Kina. Mange av varene er produsert for amerikanske selskaper som sender halvfabrikata til Kina for billig ferdiggjøring der.

Denne ubalansen gjør at Kina holder stillingen som USAs største kreditor. I desember 2015 var USAs gjeld til Kina på 1.246 milliarder dollar. Det er 20% av all offentlig gjeld til andre stater.

Kina har et erklært ønske om å frikople landets valuta yuan renminbi fra dollaren, men den store beholdninga av amerikanske statsobligasjoner på kinesiske hender gjør det ikke helt lett.

Det har vært mye snakk om stagnasjon i kinesiske økonomi, og det er ingen tvil om at landet er inne i en krevende omstillingsprosess fra en sterkt eksportrettet økonomi. Men vareeksporten ikke minst til USA setter altså likevel nye rekorder. Kinas andel av verdens eksport økte til 13,8% i 2015 mot 12,3% i 2014 ifølge United Nations Conference on Trade and Employment.

Ikke noe annet land har hatt en så stor andel siden USA hadde den posisjonen i 1968. Og produksjonen av høyteknologi øker raskt.

Samtidig har Verdensbanken forlatt sin politikk med sterke reservasjoner mot Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) som er opprettet på initiativ fra Kina. Nå har Verdensbanken begynt å samarbeide med AIIB om finansiering av prosjekter, og dette til tross for at USA og Japan har signalisert sterk motvilje. Dette skriver The National. 

 

 

 

 

 

Forrige artikkelObama-trussel: – Storbritannia vil havne bakerst i køen
Neste artikkelFlyktningpolitikken, imperialismen og arbeidslivet
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).