Rekordstort underskudd på USAs handelsbalanse med Kina

0

Underskuddet på USAs handelsbalanse med Kina satte ny rekord i 2015. Det var på 365 milliarder dollar mot 343 milliarder i 2014. Underskuddet ble så stort fordi Kinas eksport til USA satte ny rekord med 482 milliarder, mens USAs eksport til Kina bare var på 116 milliarder. Det er USAs handelsdepartement som melder dette.

Dette viser enda en gang i hvor stor grad USA er avhengig av Kina som fabrikk. USA importerer forbrukerelektronikk, klær og maskiner fra Kina. Mange av varene er produsert for amerikanske selskaper som sender halvfabrikata til Kina for billig ferdiggjøring der.

Denne ubalansen gjør at Kina holder stillingen som USAs største kreditor. I desember 2015 var USAs gjeld til Kina på 1.246 milliarder dollar. Det er 20% av all offentlig gjeld til andre stater.

Kina har et erklært ønske om å frikople landets valuta yuan renminbi fra dollaren, men den store beholdninga av amerikanske statsobligasjoner på kinesiske hender gjør det ikke helt lett.

Det har vært mye snakk om stagnasjon i kinesiske økonomi, og det er ingen tvil om at landet er inne i en krevende omstillingsprosess fra en sterkt eksportrettet økonomi. Men vareeksporten ikke minst til USA setter altså likevel nye rekorder. Kinas andel av verdens eksport økte til 13,8% i 2015 mot 12,3% i 2014 ifølge United Nations Conference on Trade and Employment.

Ikke noe annet land har hatt en så stor andel siden USA hadde den posisjonen i 1968. Og produksjonen av høyteknologi øker raskt.

Samtidig har Verdensbanken forlatt sin politikk med sterke reservasjoner mot Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) som er opprettet på initiativ fra Kina. Nå har Verdensbanken begynt å samarbeide med AIIB om finansiering av prosjekter, og dette til tross for at USA og Japan har signalisert sterk motvilje. Dette skriver The National. 

 

 

 

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.