Kjempedemonstrasjon i Hannover mot TTIP, bare 17% av tyskerne støtter avtalen

4

I forkant av Barack Obamas besøk i den tyske byen Hannover ble det arrangert en massedemonstrasjon mot TTIP-avtalen. Die Welt skriver at det var 40 – 50.000 deltakere, arrangørene, som kaller seg Breites Bündnis, sier 90.000. Uansett var det svært mange.

Knut Lindtner skriver på derimot.no:

Mange i Tyskland frykter denne avtalen vil svekker forbruker-rettighetene og svekke de fagorganisertes rettigheter.

TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) mellom USA og Europa har til hensikt å etablere verdens største frihandelssone, men mange europeere frykter at denne avtalen vil løfte de multinasjonale storselskapene rettigheter foran nasjonale interesser. Motstandere av avtalen sier også at den vil svekke EU og styrke USA.

John Hilary, lederen av «War on Want» en frivillig anti-fattigdombevegelse fortalte at store deler av befolkningen vil bli tapere hvis TTIP vedtas. «Den offisielle statistikken sier at minst en million mennesker vil miste jobben som er direkte resultat av TTIP. Dette er i EU som mister 680 000 jobber, og i USA.»

Hilary var også forbannet over måten TTIP ble presset ned gjennom halsen på befolkningen av et ikke valgt EU. Han sa også at om avtalen ble vedtatt så ville det gi US-selskaper skremmende makt på tvers av grensene.

«Det vil bli rettsinstanser hvor US-selskaper vil bli gitt makt for første gang til å saksøke regjeringer i Europa hvis det en eller annen gang vedtas nye lover eller reguleringer som truer deres fortjenester. Detter er en direkte trussel mot et demokratisk rettsystem og våre muligheter for å bygge en bedre fremtid», sa han.

En meningsmåling som er gjennomført for Bertelsmann Stiftung og presentert under tittelen Attitudes to global trade and TTIP in Germany and the United States (pdf) viser at bare 17% av tyskerne støtter TTIP. I USA er det bare 15%.

Hadde det vært et fungerende demokrati i Tyskland og USA, hadde det med andre ord ikke blitt noe av TTIP. Men verken Obama eller Merkel lar seg affisere av at de har folkeflertallet mot seg.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


4 KOMMENTARER

 1. «Hadde det vært et fungerende demokrati i Tyskland og USA, hadde det med andre ord ikke blitt noe av TTIP. Men verken Obama eller Merkel lar seg affisere av at de har folkeflertallet mot seg.»

  Nei, du kan så si … Men for Obamas del er det sånn at presidenten ikke først og fremst forventes å følge folkets ønsker, men heller interessene til visse som mener de har betalt for kalaset. Det er jo såpass at mange tenker på presidentfunksjonen som en slags marionett. Og at Obama ikke har nær orden i rekkene eller politisk armslag i dag, er ikke en hemmelighet. Om han lar seg affisere, er vanskelig å vite sikkert, for det er ikke rom for hans eventuelle affekt i beslutningen om avtalens gjennomføring. En beslutning han bare må fronte uansett.

  Og Merkel … hun er jo under der igjen i kommandostrukturen, stakkars. Lar hun seg affisere? Hvem vet. Det ser vel forsåvidt ikke ut som det har vært så mye følelsesmessig sirkus der i gården på en stund, så på generelt grunnlag er det sikkert et stalltips at svaret er nei. Men heller ikke hennes hypotetiske affekt er spesielt interessant for den finansielle eliten av eiere som skal tvinge igjennom sine overnasjonale regler, og som bruker USA, dernest Tyskland og resten av EU, som sine instrumenter og cover.

  Det eneste noen av de to pyntede trellene kunne gjort annerledes i sakens anledning måtte vært å forlate skuta i protest, tror jeg. Det er nok dessverre et par hakk forbi den grad av instant enlightenment vi kan forvente i nærmeste fremtid. De har hatt rikelig med andre gode og aktverdige grunner til å la seg affisere i årevis begge to allerede, hvis det var det det sto på.

  Så jo, du har garantert rett. De lar seg ikke affisere. Sikkert best sånn, når man ikke har all verden man skulle ha sagt, men snart ikke har andre venner igjen enn sine instruktører med pisk og gulrot, pluss Thorbjørn Jagland. Instant karma ble det i hvert fall.

 2. Viktig melding, takk for det,
  No gjeld det at vi held hauda klare og ikkje hissar til panikk og undergangsstemning. USA har vel i mange år førebudd supermakts-krig på norsk jord. Vi er «husmenn» for amerikanarane, Om dei skulle stå her i full militaristisk mundur i eit slikt ærend, tilrår eg ikkje som Siv Jensen, væpna kamp for norsk «selvsendighet», som ho sa i talen sin fredag), Kva er sjølvråderett då?, Når amerikanarane står og hentar fram alle våna som dei har gøymt i norske skogar, fjordar og fjell og trugar med å utrade , kanskje både oss og Russland. Langdistanserakettar har dei her frå før, i Vardø m.a..Då måtte det vere lurare å kapitulere, straks, (slik danske styresmakter gjorde i 1940, for den tyske okkupasjonen, dei ville ikkje hatt nubbesjsane då, og det såg styresmaktene straks.) Motstandsrørsla her måtte byggjast etter kvart.

 3. Et spørsmål på siden: Hvorfor er det 3 versjoner av Steigans blogg ?En spinkel en som ser gammel ut der Ronny Kjeldsbergs blogg ligger på bloggroll, og to andre mer vanlige versjoner uten hans blogg. Er det mulig å gjøre noe med dette ?

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.