Kjempedemonstrasjon i Hannover mot TTIP, bare 17% av tyskerne støtter avtalen

0

I forkant av Barack Obamas besøk i den tyske byen Hannover ble det arrangert en massedemonstrasjon mot TTIP-avtalen. Die Welt skriver at det var 40 – 50.000 deltakere, arrangørene, som kaller seg Breites Bündnis, sier 90.000. Uansett var det svært mange.

Knut Lindtner skriver på derimot.no:

Mange i Tyskland frykter denne avtalen vil svekker forbruker-rettighetene og svekke de fagorganisertes rettigheter.

TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) mellom USA og Europa har til hensikt å etablere verdens største frihandelssone, men mange europeere frykter at denne avtalen vil løfte de multinasjonale storselskapene rettigheter foran nasjonale interesser. Motstandere av avtalen sier også at den vil svekke EU og styrke USA.

John Hilary, lederen av «War on Want» en frivillig anti-fattigdombevegelse fortalte at store deler av befolkningen vil bli tapere hvis TTIP vedtas. «Den offisielle statistikken sier at minst en million mennesker vil miste jobben som er direkte resultat av TTIP. Dette er i EU som mister 680 000 jobber, og i USA.»

Hilary var også forbannet over måten TTIP ble presset ned gjennom halsen på befolkningen av et ikke valgt EU. Han sa også at om avtalen ble vedtatt så ville det gi US-selskaper skremmende makt på tvers av grensene.

«Det vil bli rettsinstanser hvor US-selskaper vil bli gitt makt for første gang til å saksøke regjeringer i Europa hvis det en eller annen gang vedtas nye lover eller reguleringer som truer deres fortjenester. Detter er en direkte trussel mot et demokratisk rettsystem og våre muligheter for å bygge en bedre fremtid», sa han.

En meningsmåling som er gjennomført for Bertelsmann Stiftung og presentert under tittelen Attitudes to global trade and TTIP in Germany and the United States (pdf) viser at bare 17% av tyskerne støtter TTIP. I USA er det bare 15%.

Hadde det vært et fungerende demokrati i Tyskland og USA, hadde det med andre ord ikke blitt noe av TTIP. Men verken Obama eller Merkel lar seg affisere av at de har folkeflertallet mot seg.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelEpisoden i Østersjøen – Kjernefysisk opptrapping i Europa
Neste artikkelObama-trussel: – Storbritannia vil havne bakerst i køen
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).