Ukraina – revolutionens mörka sida

0
2. mai 2014. Fagforeningenes hus i Odessa brenner.

«De är kända under olika namn: den Högra Sektorn, Azov eller Svoboda. De är tungt beväpnade och ofta maskerade. Några hyllar dem som revolutionens hjältar. Andra ser den högerextrema milisen som ett hot mot Ukrainas demokratiska utveckling.» Dette skriver SVT på sine nettsider i en forhåndsomtale av den franske dokumentarfilmen Ukraine: The Masks of Revolution av Paul Moreira.

SVT skriver videre:

De sågs som hjältarna i revolutionen. De var på den goda sidan. De var stormtrupperna vid det ukrainska regimskifte och var med och störtade den korrupta regeringen i Kiev. Nu skulle de gå samman med den reguljära armén, istället så skapade de parallella bataljoner. Nu kämpar den sittande regeringen i Ukraina för att kontrollera dessa milisgrupper.

I Odessa i maj 2014 slaktade de, med full straffrihet, 45 personer. Denna massaker på pro-ryska anhängare har det nästa var helt tyst om från västerländsk media. Hur kommer det säg att vi inte har hört några protest eller kritik från västerländska demokratier? Svaret kan vara att den ukrainska revolutionen har ett starkt stöd av USA: s diplomati och spelar en central roll i det nya kalla kriget mellan Ryssland och USA.

Filmen kommer på svensk TV 1. mai 2016. Jeg har tidlgere vist til denne filmen her.

Og jeg har gjentatte ganger stilt spørsmålet, ikke minst til norske liberalere og venstreorienterte politikere: Hvor var du under nazi-massakren i Odessa?

De og andre kan jo fundere på dette spørsmålet når de ser dokumentaren på SVT.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.