Berta Cáceres drept i Honduras

0

Den honduranske miljø- og urfolksaktivisten Berta Caceres ble natt til 3. mars myrdet i sitt eget hjem, skrev The New Yorker. Dette er landet og styret som Hillary Clinton skapte da hun var USAs utenriksminister i USA. Folket hadde i demokratiske og kontrollerte valg stemt på en president som USA ikke kunne godta. Han het Manuel Selaya og var så freidig å snakke om menneskerettigheter, rettigheter for urfolket, demokrati og attpå til foreslå å heve minstelønna. Slikt gjør man ikke i en bananrepublikk, og dette er en virkelig bananrepublikk.

Terje Enger, som er medlem av Norsk Folkehjelp sier:

Selaya ble kidnappet i pyjamasen midt på natten og ført ut av landet i helikopter tilhørende landets væpnede styrker. Norge anerkjenner dette regimet etter at vi ved utenriksminister Jonas Gahr Støre hadde anerkjent valget av Selaya, men trakk det tilbake etter at han og Hillary ”hadde snakket sammen”. Det betyr at både Obama og Stoltenberg visste om og anerkjente kuppet.

Berta Cáceres var en markant stemme blant sosiale bevegelser og hadde støttespillere langt utenfor Honduras og Latin-Amerikas grenser. Drapet på en så fremtredende og internasjonalt anerkjent aktivist viser at ingen menneskerettsforkjempere er trygge i Honduras. De som står bak drapet har sendt en tydelig beskjed om at enhver motstand mot selskapers inngripen på urfolksterritorier er livsfarlig. Den lange rekken av uoppklarte drap på aktivister og journalister bidrar til en tilstand av frykt som har sterk undergravende virkning på arbeidet for demokrati og rettssikkerhet.

Sammen med seks andre organisasjoner, bl.a. Norsk Folkehjelp sendte LAG en bekymringsmelding til Utenriksdepartementet og Utenriksminister Børge Brende. Vi er bekymret for våre kollegers liv og sikkerhet og ser med stor bekymring på den videre utviklingen i landet. Vi fordømmer drapet og aktørene som står bak!

Og hva svarte Børge Brende? Skal jeg tippe, vil jeg anta: med øredøvende taushet.

Forrige artikkelUkraina: Jatsenjuk har gått av, kaoset fortsetter
Neste artikkelFolket på Island er lei av eliten
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).