USA forbereder angrep på Libya

0

Pentagon har gitt Det hvite hus detaljerte planer for militære operasjoner mot Den islamske staten i Libya. Dette omfatter flyangrep mot treningsleire, kommandosentra, ammunisjonslagre og andre mål. Det er New York Times som skriver dette, og fortsetter:

Airstrikes against as many as 30 to 40 targets in four areas of the country would aim to deal a crippling blow to the Islamic State’s most dangerous affiliate outside of Iraq and Syria, and open the way for Western-backed Libyan militias to battle Islamic State fighters on the ground. Allied bombers would carry out additional airstrikes to support the militias on the ground. The military option was described by five American officials who have been briefed on the plans and spoke about them on the condition of anonymity because of their confidential nature.

Det finnes ingen forankring i FNs sikkerhetsråd for en slik bombekampanje, men det bryr som kjent verken Pentagon eller Det hvite hus seg noe særlig om. Grunnen til at Barack Obama nøler med å gjennomføre bombekampanjen er at Vesten prøver å snekre sammen en slags regjering i Libya, og at en ny krig kan spolere dette arbeidet.

De foreliggende krigsplanene er svært omfattende, skriver NYT:

But the broader scale of the airstrikes option prepared by the Pentagon’s Africa Command and the highly secretive Joint Special Operations Command illuminated differences in perspectives and short-term goals within the administration. The scope of the military plan surprised some senior administration officials, and it drew warnings from some State Department officials that such airstrikes, if not coordinated properly, could jeopardize the United Nations-led effort to forge a unity government from Libya’s fractious political actors.

Spesialstyrker fra USA, Storbritannia, Italia og Frankrike er allerede på plass i Libya, skriver den private etterretningsorganisasjonen Stratfor. De opererer i Misrata og Benghazi. Vesten driver også rekonessanseflygninger over Libya og Vesten væpner lokale grupper for å bruke dem som infanteri.

En ny krig mot Libya, med IS som påskudd, vil måtte trekke inn Italia. Anonyme italienske tjenestemenn sier til Stratfor at Italia har 90 spesialsoldater i Libya. USAs Roma-ambassadør sa 4. mars 2016 at Italia vil sende 5000 soldater til Libya, men at Italia neppe vil delta i den kommende bombinga. Det er etablert et operasjonssenter for militæraksjonen i Roma.

Men i det italienske parlamentet er det ingen enighet om noen ny Libya-krig. Den «sosialdemokratiske» statsministeren Matteo Renzi er nok for det, men han har ikke noe entydig flertall bak seg. De to tidligere statsministrene Romano Prodi og Silvio Berlusconi advarer mot en ny krig, og lederen av femstjernersbevegelsen, Beppe Grillo sier ganske enkelt «No alla guerra in Libia!»

USA har imidlertidig lang trening i å få det som de vil i Italia, og italienske politikere er til salgs, så de finner nok en løsning på dette.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.