Syrisk TV: Regjeringsstyrker inntar Palmyra

0

«Syriske regjeringsstyrker skal være i ferd med å innta sentrum av Palmyra. Ifølge statlig syrisk TV kjemper Assad-lojale soldater nå mot IS-soldater inne i byen.» Det er NRK som melder dette 24. mars 2016.

Tidligere i dag ble det meldt at syriske tropper bare sto en knapp kilometer fra bykjernen.

– Syriske regjeringsstyrker er nær ved å gjenerobre Palmyra. Regjeringsstyrker står nå en kilometer fra hjertet av byen, opplyser en syrisk tjenestemann og en opposisjonskontrollert overvåkingsgruppe.

Guvernøren i Homs, Talal Barazi, opplyser til AP at den syriske hæren har bestemt seg for å storme Palmyra fra tre retninger etter at miner og eksplosiver er fjernet fra alle veier som fører inn til sentrum av byen.

– I løpet av de neste 48 timene kan vi være vitne til en overveldende seier i Palmyra, sier Barazi.

 

Palmyra er en ruinby fra antikken som ligger i en oase i Syrias ørken ved den moderne byen Tadmur. Stedet står på UNESCOs verdensarvliste. Byen var et viktig handelsknutepunkt, og ruinene reflekterer gresk, romersk og persisk påvirkning, så vel som lokale stiler. Mest kjent var et 2000 år gammelt tempel viet til guden Bel, som IS jevnet med jorden i slutten av august 2015.

Den syriske nettavisa Sana skriver:

Army units arrived in the south western outskirts of Palmyra after inflicting heavy losses in personnel and munitions upon ISIS terrorists in all axes of clashes in the area surrounding the city.

SANA reporter said that army operations concentrated on Thursday afternoon on gatherings of ISIS terrorists towards Palmyra citadel and Syriatel hill after advancing from the south western entrance of the city towards to the gas station.

Det russiske nyhetsbyrået RT har egne reportere i området og skriver:

The army is less than 1km from the citadel, which means that the Syrian government is within hours of retaking the city,” Alaa Ebrahim, a Syrian journalist, told RT after talking with a high-ranking officer. “Once they control the castle, retaking Palmyra will be a formality.”

Krigslykken i Syriakrigen er snudd helt opp ned etter at den russiske intervensjonen startet 30. september 2015. I sommermånedene 2015 så det ut som om Den islamske staten, al Nusra og andre jihadiststyrker kunne komme til å vinne krigen, sterkt støttet som de var av Vesten, oljediktaturene og Tyrkia, men nå er det de som blir rullet opp og knust.

Ifølge Syrias FN-ambassadør har bortimot en million syriske flyktninger vendt hjem etter at offensiven startet.

 

Forrige artikkelSaudiaffären och Jemen
Neste artikkelSauda! Streik!
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).