Sahra Wagenknecht: – Jag ikke AfD-velgerne inn i det rasistiske hjørnet

4

Det tyske venstrepartiet Die Linke tapte mange stemmer til det høyrepopulistiske partiet Alternative für Deutschland (AfD) under valget til landdagen i Sachsen-Anhalt. Der fikk AfD 24,2% av stemmene og ble nest største parti. SPD ble halvert fra 21,5% til 10,6% og Die Linke mistet nesten en tredel av sine stemmer. Likevel advarer partiets fraksjonsleder i Forbundsdagen Sahra Wagenknecht mot å rette en fordømmende pekefinger mot disse velgerne. Til Welt am Sonntag sa hun:

Naturligvis skal man ikke feie disse velgerne, som er bekymret for det høye antallet flyktninger og arbeidsplassene sine, de sosiale ytelsene, boligmangelen og de høye leieprisene, inn i det rasistiske hjørnet.

Vi vil heller ikke i framtida sette folk opp mot hverandre. Men vi må tenke over hvorfor vi har mistet så mange av våre tidligere velgere. Jeg tror at det var vår feil, at vi i stor grad heftet for den feilaktige politikken til Angela Merkel. Å ta imot flyktninger med overdrevne gester samtidig som man levere våpen til hele verden og sørger for å trappe opp blodige kriger som driver stadig flere mennesker på flukt fra sine hjem, er ingen framskrittsvennlig eller menneskevennlig politikk.

Wagenknecht hører til den kommunistiske plattformen innenfor Die Linke, og hun har en sterk stilling i partiet.

Etter overgrepene i Köln nyttårsaften og fortielsen omkring dem, uttalte Wagenknecht at disse immigrantene hadde «forbrutt sine gjesterettigheter». Dette førte til at hun ble angrepet av høyre- og sentrumsfraksjonen i sitt eget parti. I et intervju med  Berliner Kurier advarte hun mot ghettoisering av det tyske samfunnet og sa at det måtte settes en grense for hvor mange flyktninger Tyskland kunne ta imot. Hun advarte mot at det oppstår parallellsamfunn i Tyskland og at presset på boligmarkedet fører til høye husleier.

Sahra Wagenknecht har vært en skarp kritiker av Angela Merkels utenrikspolitikk, ikke minst forbundskanslerens konfrontasjonspolitikk mot Russland. Se for eksempel dette oppgjøret med Merkel i Forbundsdagen.

Hun har også tatt kraftig avstand fra Merkels og EUs avtale med Recep Erdoğan, som hun kaller «en skandalepakt».

Forbundsregjeringen opptrer uansvarlig når det erklærer som sin fremste partner i flyktningepolitikken et regime som sjøl bidrar massivt til flyktningestrømmen. Det er absurd at den tyrkiske regjeringen som fører krig mot sitt eget folk og som støtter IS skal belønnes med milliarder fra EU og en billett til unionen. Angela Merkel er med sitt solospill blitt stadig mer isolert og er derfor medansvarlig for at det har blitt umulig å finne en solidarisk og bindende løsning for hele Europa.

Die Linkes fraksjonsleder slår altså an helt andre toner enn sine kolleger i de fleste andre europeiske venstrepartier, som nærmest har framstått som heiagjeng for Merkel.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


4 KOMMENTARER

 1. Flyktningekrisa er utvilsomt den utløsende årsaken til høyrepopulistenes framgang, men neppe den eneste. Det er nok heller slik at flyktningekrisa er toppen på isfjellet. EUs ambisjon har vært å bygge en overnasjonal superstat samtidig som nasjonalstatene skal bygges ned. Så kan en argumentere med at nasjonalstatsmodellen har sine svakheter, men i mesteparten av Europa har nasjonalstatene stått for systemer og strukturer som gir folk et minimum av trygghet. Når EU åpenbart ikke fungerer, er det naturlig at de partiene som forsvarer nasjonalstaten vinner. I tillegg blir finanseliten sjølsagt skjermet fra å ta sin del av regninga for alle slags kriser fra finanskrise til flyktningekrise. At summen blir at høyrepopulistene går fram, er høyst forståelig. At høyrepopulistene skjermer kapitalistene like mye som de andre borgerlige politikerne, er en annen sak. Venstresida sitt problem er sjølsagt at hvis vi bare avskriver folks bekymring som «egoisme» og «fremmedfiendtlighet», slik tendensen dessverre ofte er, blir det også vanskeligere å avsløre høyrepopulistenes mangel på sammenheng i sin politikk.

 2. Det sore spørsmål blir.:Hvilken leir av gammel-partier tiltrekker seg de missfornøyde velgere?Eller-hvor kommer stemmene fra,til de missfornøydes nye representanter?
  Tyskland og Sverige er åpne laboratorier.
  AfD har hentet sympatisører-først fra FDP,de liberale-i oppstarten som anti-Europarti.Nå fra venstre-,med motstand mot både Euro og -migrajsonen.
  I Sverige kunne man sist helg lese en stort oppslått artikkel ,i DN,om tidligere Moderatledere-herr og fru-Adelsohn-som vitnet om stigende støtte til SD i Stockholms finere kretser.Samtidig som Reinfeldt fortsetter sin globaliseringskampanje ,og hylles for det av den herostratisk berømte «historiker»-Arnstad.
  Det gamle høyre- venstre- skillet får stadig mindre betydning.Og de som ynder å kalle seg venstreopposisjon stiger fram som Davos-kapitalistenes forsvarere.Splittelsen gå tvers igjennom sosialdemokrater og kristendemokrater-og nå også,i siste liten,gjennom venstreopposisjonen.Men der ynder man enda å framstille de missfornøyde som rasister.Med avskalling og krympende velgerskarer som resultat.For dem er det Kirkens Bymisjon og A.Merkel som er lederstjerner.Klassekampen er avlyst,og internasjonal solkdaritet betyr folkevandring,åpne grenser og mere -bistand.
  Lange intellektuelle omskrivninger virker ikke på velgerskaren,men klapp på skulderen fra de rikeste moralistene får være en trøst..

 3. Wagenknechts parteigenosse og leder, Gregor Gysi, kan i så fall ikke helt sies å være på Wagenknechts fløy. Ikke så mye annet enn pur glede over den katastrofale demografiske utviklingen i Tyskland under henvisning til at «nazistene får ikke barn». Det kan vanskelig tolkes som annet enn hat mot tyskere.
  https://www.youtube.com/watch?v=riQh4Qpvxm4

  Herr Gysi bruker ordet «heldigvis» om den svært negative demografiske utviklingen hos innfødte tyskere i noe en skulle anta var selvforakt, før han går videre med dette vrøvlet om at nazistene ikke får barn. Den antagelsen er svært feil, for herr Gysi er av jødisk opphav og det er tydelig at oppkonstruerte fantasifostre som «jødehat» hos jødiske motstandere av Israels behandling av palestinere, er noe herr Gysi tar ytterst alvorlig. Max Blumenthal og Davis Sheen fikk føle dette på kroppen.
  For Gysi er det helt ok å hate det landet han bor i og det folk som befolker det, mens enhver kritikk av Israels handlinger er det skammeligste på jord.

  http://mondoweiss.net/2014/11/confronted-gregor-gysi/

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.