Sahra Wagenknecht: – Jag ikke AfD-velgerne inn i det rasistiske hjørnet

0

Det tyske venstrepartiet Die Linke tapte mange stemmer til det høyrepopulistiske partiet Alternative für Deutschland (AfD) under valget til landdagen i Sachsen-Anhalt. Der fikk AfD 24,2% av stemmene og ble nest største parti. SPD ble halvert fra 21,5% til 10,6% og Die Linke mistet nesten en tredel av sine stemmer. Likevel advarer partiets fraksjonsleder i Forbundsdagen Sahra Wagenknecht mot å rette en fordømmende pekefinger mot disse velgerne. Til Welt am Sonntag sa hun:

Naturligvis skal man ikke feie disse velgerne, som er bekymret for det høye antallet flyktninger og arbeidsplassene sine, de sosiale ytelsene, boligmangelen og de høye leieprisene, inn i det rasistiske hjørnet.

Vi vil heller ikke i framtida sette folk opp mot hverandre. Men vi må tenke over hvorfor vi har mistet så mange av våre tidligere velgere. Jeg tror at det var vår feil, at vi i stor grad heftet for den feilaktige politikken til Angela Merkel. Å ta imot flyktninger med overdrevne gester samtidig som man levere våpen til hele verden og sørger for å trappe opp blodige kriger som driver stadig flere mennesker på flukt fra sine hjem, er ingen framskrittsvennlig eller menneskevennlig politikk.

Wagenknecht hører til den kommunistiske plattformen innenfor Die Linke, og hun har en sterk stilling i partiet.

Etter overgrepene i Köln nyttårsaften og fortielsen omkring dem, uttalte Wagenknecht at disse immigrantene hadde «forbrutt sine gjesterettigheter». Dette førte til at hun ble angrepet av høyre- og sentrumsfraksjonen i sitt eget parti. I et intervju med  Berliner Kurier advarte hun mot ghettoisering av det tyske samfunnet og sa at det måtte settes en grense for hvor mange flyktninger Tyskland kunne ta imot. Hun advarte mot at det oppstår parallellsamfunn i Tyskland og at presset på boligmarkedet fører til høye husleier.

Sahra Wagenknecht har vært en skarp kritiker av Angela Merkels utenrikspolitikk, ikke minst forbundskanslerens konfrontasjonspolitikk mot Russland. Se for eksempel dette oppgjøret med Merkel i Forbundsdagen.

Hun har også tatt kraftig avstand fra Merkels og EUs avtale med Recep Erdoğan, som hun kaller «en skandalepakt».

Forbundsregjeringen opptrer uansvarlig når det erklærer som sin fremste partner i flyktningepolitikken et regime som sjøl bidrar massivt til flyktningestrømmen. Det er absurd at den tyrkiske regjeringen som fører krig mot sitt eget folk og som støtter IS skal belønnes med milliarder fra EU og en billett til unionen. Angela Merkel er med sitt solospill blitt stadig mer isolert og er derfor medansvarlig for at det har blitt umulig å finne en solidarisk og bindende løsning for hele Europa.

Die Linkes fraksjonsleder slår altså an helt andre toner enn sine kolleger i de fleste andre europeiske venstrepartier, som nærmest har framstått som heiagjeng for Merkel.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelInför folkomröstning om Brexit – Vad vill de stora Nej till EU-grupperna i UK?
Neste artikkelRomano Prodi: – EUs politikk overfor Russland er økonomisk og politisk suicidal
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).