Romano Prodi: – EUs politikk overfor Russland er økonomisk og politisk suicidal

7

Den tidligere italienske statsministeren Romano Prodi, som dessuten var president i EU-kommisjonen fra 1999 til 2004, sier til den russiske avisa Isvestija at EUs politikk overfor Russland er økonomisk og politisk suicidal. Det er den russiske nettavisa Sputnikjnews som siterer intervjuet.

Den tidligere EU-sjefen og italienske statsministeren sier at Italia ønsker å forbedre forholdet til Russland, men at det er små muligheter for det med den politikken EU nå fører.

Det er ikke lett for noe europeisk land å være i konflikt med den offisielle kursen i EU. Italia ønsker å forbedre forbindelsene med Russland, men det er visse grenser som er satt av den generelle EU-politikken. Jeg mener at Russland må utnytte enhver mulighet til å hjelpe EU-land som ønsker å reparere forbindelsene.

Som kjent er ikke EUs sanksjonspolitikk mot Russland noe EU-politikerne sjøl har funnet på. Vi har ordene til USAs visepresident Jo Biden for at USA formelig mobbet de europeiske politikerne til å gå inn for sanksjoner. I en tale til studentene ved Harvard sa han ifølge Det hvite hus blant annet følgende om de europeiske lederne og sanksjoner overfor Russland:

Det er sant at de ikke ønsket å gjøre det. Men igjen var det USAs ledelse, og det at USAs president insisterte, og noen ganger måtte vi nærmest gjøre dem forlegne for å få dem til å stå opp og ta økonomiske tap for å påføre kostnader. Og resultatet er at det har vært en massiv kapitalflukt fra Russland og bokstavelig talt en frysing av utenlandske investeringer der – rubelen er på sitt svakeste mot dollar og russisk økonomi vakler på kanten av resesjon.

Og økonomiske tap er det blitt – ikke for USA, som tvang igjennom denne politikken – med i høyeste grad for EU-landa, som har tapt hundretusener av arbeidsplasser og mange milliarder euro i tapte eksportinntekter.

Den italienske avisa Il Sole 24 Ore skriver at italiensk økonomi lider store tap. «I løpet av de første åtte månedene av 2015 har Italias eksport til Russland rast nedover i verdi med 29 prosent, fra 6,4 milliarder euro i 2014 til 4,5 milliarder euro i 2015.»

Det er jo nokså sterkt at en tidligere toppsjef i EU sier at det er vanskelig for et så stort EU-land som Italia å få til endringer av en politikk som skader landet i så stor grad – og som det ikke en gang var noe ønske om i resten av EU. Så mye for demokratiet i EU. Og så mye for uavhengigheten overfor USA. Hva skal man si om folk som ikke klarer å endre en politikk som de vet er suicidal?

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


7 KOMMENTARER

 1. USA har prøvd denne poitikken, bare værre, mot Cuba i 57 år. Resultatet er at i Latin-Amerika fremstår Cuba som en politisk ledestjerne. USAs næringsliv, og spesielt agro business trygler sin president om å få slutt på blokaden så de kan komme igang med å utnytte det cubanske markedet og arbeidskrafta.

 2. «Hva skal man si om folk som ikke klarer å endre en politikk som de vet er suicidal?»

  Europa skal ofres for å få innført den nye verdensordenen. Det meste i Europa skal bombes og legges i grus. Også oldtidsminner i Midtøsten og Afrika skal ødelegges. Derav den vestlige elitens støtte til jihadister og terrorister som sprenger praktbygg fra oldtiden. (De plyndrer sikkert disse stedene for uvurderlige kunstgjenstander først, og gir dem videre til sine oppdragsgivere i Vesten.)

  • (De plyndrer sikkert disse stedene for uvurderlige kunstgjenstander først, og gir dem videre til sine oppdragsgivere i Vesten.)

   Da USA gikk inn i Irak forste gangen skjedde vel også dette, men det er fortiet.

 3. I morgen (22. mars GMT) skjer en av følgende ting:

  – En stor naturkatastrofe.
  – En veldig stor terroraksjon.
  – Obama deltar i en symboltung seremoni.
  – Et mystisk fenomen viser seg på himmelen.

  … eller en kombinasjon av flere av disse.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.