Kongen av Jordan: – Tyrkia sender terrorister til Europa

8

Avisa The Guardian har fått tak i et notat som forteller om samtaler som kong Abdullah av Jordan har hatt med ledere fra USA. Kong Abdullah har sjøl militær bakgrunn og er en meget nær partner med den britiske hæren og spesialstyrkene SAS. Han har utdanning fra britenes Royal Military Academy Sandhurst in 1980, og har tjenestgjort en kort tid som offiser i den britiske hæren.

Når kong Abdullah uttaler seg, er det altså en av Vestens og Storbritannias nærmeste allierte som snakker. I notatet forteller han om samarbeidet mellom SAS og den jordanske hæren i den hemmelige krigen mot IS i Libya. Men han kommer også med noen svært avslørende uttalelser om Tyrkias rolle og Europa:

The Turkish president, Recep Tayyip Erdoğan, “believes in a radical Islamic solution to the problems in the region” and the “fact that terrorists are going to Europe is part of Turkish policy, and Turkey keeps getting a slap on the hand, but they get off the hook”.
• Intelligence agencies want to keep terrorist websites “open so they can use them to track extremists” and Google had told the Jordanian monarch “they have 500 people working on this”.
• Israel “looks the other way” at the al-Qaida affiliate Jabhat al-Nusra on its border with Syria because “they regard them as an opposition to Hezbollah”.
The king raised particular concerns over al-Shabaab, the Islamist militant group in Somalia that has links with both Isis and al-Qaida.

Jordan og Tyrkia regnes som forholdsvis nære allierte, så det er nokså spesielt at kong Abdullah kommer med denne avsløringa. Men det bekrefter jo det inntrykket man har fått gjennom Erdoğans opptreden. Han samarbeider tett med IS, han bruker flyktningene som våpen mot Europa og driver en rein utpresningstaktikk, som europeiske ledere, og særlig Angela Merkel, bøyer seg for. Kongen sa også at Jordan er klar for å rykke inn i Somalia sammen med Kenya og Storbritannia for å kjempe mot al-Shabaab.

Det kongen sier om Israel og al Nusra stemmer med det andre krilder sier, for eksempel denne og denne.

Nettavisa Middle East Eye har en mer detaljert presentasjon av notatet, og det forsterker inntrykket av at dette notatet er ekte og det er viktig. I USA møtte kongen John McCain og John Kerry og politiske ledere fra kongressen.

Et viktig punkt i kong Abdullahs uttalelser er der han ber USA og Russland samarbeide. «Problemet er at mange land fortsatt lever i den kalde krigen, men de må komme seg forbi det og forstå at dette er den tredje verdenskrigen.»

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


8 KOMMENTARER

 1. Når Kong Abdullah seie at vestlegeleierar må «forstå at dette er den tredje verdenskrigen», så er han ikkje aleine. Eg er i det nordlege Syria. Nærmare bestemt i Rojava, den landsdelen der dei fleste er kurdarar. Eg har snakka med armenarar, arabarar, assyriske kristne, turkmenarar og kurdarar. Det kong Abdullah seier om Tyrkia si rolle og europeiske statar si godtaking av Tyrkia sin politikk, er folkemeining her. Mange ser og på krigen i Syria som ein slags «tredje verdskrig.» Det er ikkje krig i heile verda, men mange statar frå ulike delar av verda fører no krig i Syria og for sine eigne interesser: USA, Russland, England, Frankrike, Russland, Tyrkia, Qatar, Saudi Arabia, for å nemne ein del.

  • Ja, men nå ser vi mange i Vesten som spinner et narrativ om at situasjonen er i ferd med å forbedre seg, på grunn av den påståtte våpenhvilen og på grunn av at «ISIS» angivelig er i ferd med å bli slått. Hva tenker du om det? Er det forbedring på gang? Eller ser du muligheter for en drastisk forverring? I så fall: Når?

   (Jeg ser forverring i september, btw, men jeg er i Norge, så jeg vet ikke så mye om situasjonen der nede.)

   • Egne interesser? Er det strategisk eller økonomisk. Kanskje mest økonomisk – gode penger å tjene på våpensalg!

 2. De europeiske liberalistene er en tragedie for alt jeg oppfatter som demokrati. Jeg er faktisk blitt så stygg, at om det kommer nye angrep fra muslimske terrorister, så håper jeg det går utover de som toer sine hender og stikker hode i sand. Ikke at uskyldige må lide på grunn av noen naive og idiotiske politikere.

 3. […] Det har etter hvert blitt klart at mye av kaderen og de fremste lederne i IS har bakgrunn i irakisk militærvesen fra Saddam Husseins tid. Men det forhindrer ikke at den også er tungt infiltrert av saudiarabisk og tyrkisk militær- og etterretningsvesen. Til tider framstår IS som om den er en spesialkommando nettopp av den tyrkiske og den saudiarabiske hæren. Det vil forklare hvor IS er så velutstyrt og så oppdatert både på teknologi og våpen, og hvorfor den kan gjennomgå mange metamorfoser, slik at den kan oppstå snart her og snart der og så plutselig omgruppere fra Syria til Libya. Og kong Abdullah av Jordan sa jo også nylig til politikere i USA at «Tyrkia sender terrorister til Europa.» […]

 4. […] Det har etter hvert blitt klart at mye av kaderen og de fremste lederne i IS har bakgrunn i irakisk militærvesen fra Saddam Husseins tid. Men det forhindrer ikke at den også er tungt infiltrert av saudiarabisk og tyrkisk militær- og etterretningsvesen. Til tider framstår IS som om den er en spesialkommando nettopp av den tyrkiske og den saudiarabiske hæren. Det vil forklare hvor IS er så velutstyrt og så oppdatert både på teknologi og våpen, og hvorfor den kan gjennomgå mange metamorfoser, slik at den kan oppstå snart her og snart der og så plutselig omgruppere fra Syria til Libya. Og kong Abdullah av Jordan sa jo også nylig til politikere i USA at «Tyrkia sender terrorister til Europa.» […]

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.