– Klar for Tredje Verdenskrig

0

USA ruster voldsomt opp i Europa, mens amerikanske krigsaksjer har gjort tre- og firegangeren skriver Thomas Hilmersen i Finansavisen. Han skriver videre:

Våpenaksjer til værs på krigsfrykt

Det er flere tegn på at finansmarkedene ser en kraftig økning i den geopolitiske risikoen, med den spente situasjonen mellom USA og Russland som et av flere sentrale tema.

Amerikanske våpenaksjer som Raytheon, Lockheed Martin og Northrop Grumman har gjort tre- og firegangeren bare siden siden høsten 2011.

I det siste året har avkastningen ligget mellom 13 og 20 prosent, mens den brede S&P 500-indeksen har svekket seg med rundt en prosent. Gullprisen, som også stiger i takt med økt risiko i markedet, er opp med  17 prosent siden nyttår.

Toppforvalter posisjonert

Den legendariske forvalteren Stanley Druckenmiller er blant dem som er godt posisjonert for væpnede konflikter.

Hedgefondmilliardæren, som i sin tid var sjefstrateg i George Soros’ Quantum Fund, kjøpte i fjerde kvartal 417.800 aksjer i Raytheon og 135.600 aksjer i Northrop Grumman. Hans eksponering mot de to selskapene utgjør nå over 2,6 milliarder kroner. I tillegg kommer gull for en milliard kroner.

Druckenmiller reduserte samtidig sin børseksponering, i forkant av nedturen i begynnelsen av dette året. Hans amerikanske aksjer, inkludert gullfondet, var sist nyttår verdt i alt 5,8 milliarder kroner.

USA ruster opp

En årsak til at våpenaksjer stiger er Pentagons ønske om å øke USAs budsjett for NATOs militære nærvær i Europa fra 790 millioner dollar i fjor til opptil fire milliarder dollar i 2017.

Mesteparten av pengene skal brukes langs den grensene mot Russland, for å «bekjempe og forhindre russisk aggresjon.» Opptrappingen i Øst-Europa blir den største siden den Kalde Krigen.

Russland har på sin side erklært at slike grep blir å regne som en trussel mot myndighetene og at «mottiltak vil gjennomføres.» Ifølge Rand Corporation har vår nabo i øst allerede evnen til å overta alle de baltiske landene i løpet av bare tre dager.

Urovekkende krigsspill

– Situasjonen er dramatisk forandret, hevder Øst-Europa-eksperten og bloggeren Pål Steigan.

– For første gang på svært lenge driver partene øvelser i virkelig krig, slik de tror den faktisk vil kunne foregå.

Steigan viser til en rapport fra European Leadership Network (ELN), hvor blant andre Kjell Magne Bondevik, Gro Harlem Brundtland og Kåre Willoch er medlemmer. I rapporten, som ble publisert i august, tar ELN for seg to store krigsøvelser gjennomført i fjor.

«Begge øvelsene viser at hver side trener med tanke på den andre sidens evner og mest sannsynlige krigsplaner,» heter det.

«Mens talspersoner kan hevde at øvelsene er rettet mot hypotetiske motstandere, tyder deres natur og størrelse på noe annet. Russland forbereder seg på en konflikt med NATO, og NATO forbereder seg på en mulig konfrontasjon med Russland.»

På randen av krig i 2013

Steigan mener USA og Russland allerede har vært på randen av storkrig tre ganger i de siste tre årene.

– Første gang var i august 2013, da President Barack Obama autoriserte en direkte amerikansk millitæraksjon mot Syria, men trakk seg i siste liten, sier han.

Andre gang var etter kuppet i Kiev i februar 2014, da Vladimir Putin sendte ut signaler om at Russland var villig til å ta en krig om Krim.

Om NATO hadde gått inn bak det nye Ukraina-styres ønske om å utslette opposisjonen, hadde det blitt krig mellom Russland og NATO, mener Steigan.

Den tredje gangen var i fjor sommer, da jihadistene var i ferd med å vinne i Syria.

– Russland ville ikke ha godtatt dette, så Putin gikk inn militært, reddet Syria og snudde spillet på hodet, sier Steigan.

– Hadde USA svart på dette med også å gå inn, slik Tyrkia opplagt ønsket, så hadde storkrigen vært i gang.

Forrige artikkelTerje Tvedt: – Derfor truer godhetstyranniet demokratiet selv
Neste artikkelLåga löner hotar demokratin
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).