IS truer med «langt mer ødeleggende angrep»

0

Som kjent har Den islamske staten / Da’esh tatt på seg ansvaret for terrorhandlingene i Brussel. Deres egen radiokanal har nå (23.03.2016) sendt ut ei melding der de lover nye og langt alvorligere terrorhandlinger i Europa. Her er en transpripsjon av melinga:

We promise black days for all crusader nations allied in their war against the Islamic State, in response to their aggressions against it, and what is to come will be more devastating and bitter by Allah’s permission. Praise be to Allah for His support and facilitation, and we ask Him to accept our brothers among the shuhada’

Det er all grunn til å ta denne meldinga alvorlig. IS har for lenge siden truet med å gjennomføre slike terroraksjoner som dem vi har sett i Paris og Brussel, og de har gjennomført dem. Dette er en del av deres strategi, og det er all mulig grunn til å tro dem når de sier at de vil fortsette.

Den spanske regjeringa hevder at den har informasjon som tilsier at IS nå har kampklare enheter i Europa som kan gjennomføre terroraksjoner når som helst. Det eneste som trengs er en ordre. Andre kilder sier at det kanskje ikke trengs en ordre en gang, fordi disse enhetene skal ha fått frihet til å handle på egenhånd av «kalif» al Baghdadi.

Den kanadiske journalisten Graeme Wood har blant annet møtt jihadistene Anjem Choudary, Abu Baraa og Abdul Muhid  og de har forklart for ham strategien til IS:

In London, Choudary and his students provided detailed descriptions of how the Islamic State must conduct its foreign policy, now that it is a caliphate. It has already taken up what Islamic law refers to as “offensive jihad,” the forcible expansion into countries that are ruled by non-Muslims. “Hitherto, we were just defending ourselves,” Choudary said; without a caliphate, offensive jihad is an inapplicable concept. But the waging of war to expand the caliphate is an essential duty of the caliph.

Nå som kalifatet er gjenopprettet er jihadistene klare for å gå til full krig mot de vantro, ikke bare i muslimske land, med også i «syndens pøl» Europa (og USA for den del). Og de betrakter samtlige innbyggere i Vest som frafalne og fiender som kan utryddes eller tas som slaver.

Og det er den fasen vi er i nå. Legg også merke til den kvasi-historiske narrativen IS bruker i den meldinga de har sendt ut. De snakker om «korsfarernasjoner», ikke fordi dette har noe med virkeligheten å gjøre, men fordi de vet at dette er en narrativ som fungerer for deres publikum. Og begrunnelsen er reint religiøs.

Noen apologeter for terroristene sier at «dette er de fattiges opprør mot det imperialistiske Vesten». Det finnes ingen referanser til fattigdom eller sosial frigjøring i meldingene fra IS. Det de uttrykker er at de vil drepe de vantro og at de vil opprette sin egen gudsstat under sharia. Deres viktigste bakmenn er rike oljediktaturer, ikke minst Saudi Arabia, som driver sin egen imperialisme. Ingen sosial frigjøring der.

En annen sak er at IS ikke har sprunget ut av noen sosial bevegelse noe sted, men er en konstruksjon skapt av imperialistiske makter og oljediktaturer. Men lik studenten Viktor Frankenstein i Mary Shelleys roman, ser det ut som om monsteret har fått sitt eget liv.

Det er all grunn til å ta truslene deres alvorlig. Men metodene for å bekjempe terroren er ikke politistatens metoder, men massemobilisering, også blant muslimer, mot den fascistiske ideologien og metodene som disse terroristene står for, og mot deres bakmenn i vestlige regjeringer.

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelTerroren i Belgia og europeiske lederes ansvar
Neste artikkelSaudiaffären och Jemen
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).