USA og EU vil ikke ha valg i Makedonia nå

0

Det lille Balkan-landet Makedonia vakler fra krise til krise. Landet er første land mange flyktninger og migranter kommer til fra Hellas, og det er et problem landet ikke makter å løse. Men som om ikke det skulle være nok har også Makedonia blitt en kasteball i kampen for og mot gassrørledning med russisk gass til Europa. Det fattige Makedonia skulle gjerne ha hatt den inntekten, men USA har gitt ordre om at prosjektet South Stream måtte stoppes for enhver pris. Noe som også skjedde. Og blant de aktive i å hindre prosjektet var ingen ringere enn Victoria Nuland og George Soros.

I mai 2015 var landet utsatt for en terroraksjon, angivelig iverksatt av albanske UCK-terrorister fra Kososvo. De involverte ble stilt for retten 10. februar 2016.

Samtidig har det vært en bølge av demonstrasjoner og mot-demonstrasjoner i hovedstaden Skopje. Det står korrupte politikere på begge sider, og det har opplagt vært utenlandsk påvirkning involvert. Både USA, EU, Tyrkia, Russland og Kina har på hver sine måte strategiske interesser på Balkan, og sjøl om Makedonia er lite, er det Balkans sørlige port. Lenger nord, i Bosnia og Kosovo, finnes det treningsleire for IS, og de gamle konfliktlinjene som stormaktene brukte til å rive Jugoslavia i stykker finnes fortsatt.

For å løse den politiske krisa i landet har parlamentet vedtatt å holde valg. Men nå (februar 2016) har både USA og EU gitt beskjed til Skopje om at «det er for tidlig å holde parlamentsvalg». Det er nemlig slik folkestyret praktiseres i dagens Europa. Stormaktene kan til en viss grad godta at det holdes valg, hvis de kan være sikre på at folket velger noen stormaktene liker.

Eller som Tom Lehrer sang i Send The Marines:

For might makes right,
And till they’ve seen the light,
They’ve got to be protected,
All their rights respected,
Till somebody we like can be elected.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.