IS blir kjeppjaget fra Aleppo-området

0

Den syriske armeen støttet av russisk flyvåpen frigjør nå mange landsbyer og områder rundt Aleppo for terrorister fra Den islamske staten. Deutsche Wirtschafts Nachrichten skriver:

Stormbrigaden Tigerstyrken (Quawat Al-Nimr) fra den syriske armeen har med støtte fra det russiske flyvåpenet frigjort alle landsbyer i Al-Safira-området i Aleppo fra IS. 700 IS-soldater skal ha flyktet på grunn av de voldsomme kampene og 100 til 150 av dem skal ha gitt opp å holde Aleppos varmekraftverk.

Dette bekrefter det den syriske nyhetskanalen Sana skriver der den melder om seire over jihadistene ikke bare i Aleppo, men også i Latakia, Hama, Homs og Daraa.

Washington Post kaller krigshandlingene omkring Aleppo for «en mini-verdenskrig».

Russian warplanes are bombing from the sky. Iraqi and Lebanese militias aided by Iranian advisers are advancing on the ground. An assortment of Syrian rebels backed by the United States, Turkey, Saudi Arabia and Qatar are fighting to hold them back. Kurdish forces allied both to Washington and Moscow are taking advantage of the chaos to extend Kurdish territories.

I så fall er det en krig jihadistene og deres støttespillere nå taper. al-Qaida-organisasjonen Nusrafronten taper nå så ettertrykkelig at terrororganisasjonen har løpt til FN for å prøve å få beskyttelse fra de russiske bombeflyene.

USA har sine Special commands i Syria, og de opererer til dels på den kurdiske YPGs side, til stort raseri og frustrasjon for Tyrkia og Recep Erdoğan. Huffington Post skriver at disse SpecOps har skaffet enda flere bevis på Tyrkias samarbeid med Den islamske staten:

U.S Special Forces operating in Syria have obtained considerable evidence of widespread Turkish involvement in support of Islamic State. … the recovery of a cache of documents and computers which, according to intelligence sources, indicate that the Turkish Intelligence Agency, MIT, was fully aware of the Islamic State’s smuggling operations, the Turkish companies participating and may even have facilitated the smuggling.

Det er mulig at dette er nytt for Huffington Post, men det kan umulig ha vært noe nytt for CIA eller NSA, slik John McCain pekte på da han tok forsvarsminister Ashton Carter i løgn overfor en kongresskomité. Og det har vært vel kjent for leserne av steigan.no i lang tid.

Men det Huffington Post har rett i er at USA spiller en stadig svakere hånd i Syria. Det er nå Russland, Assad og kurderne som forandrer det syriske krigsteatret. Og USA har havnet i en situasjon der landet er i krig med sine egne stedfortredere som korrepondenten Mike Giglio så godt formulerte det.

Foreign Policy skriver at Tyrkias krig mot kurderne har brakt Tyrkia på kant med USA og skapt en fare for borgerkrig i Tyrkia sjøl.

I denne komplekse krigen ser det nå endelig ut til at jihadistene taper på alle fronter og at den syriske regjeringa kan frigjøre de viktigste byene og landområdene for terrorister i løpet av ganske kort tid. Men det er et rasert land som ligger igjen etter fem år med imperialistisk intervensjonskrig.

 

Forrige artikkelSoros vil ha massemigrasjon finansiert av lånefest
Neste artikkelUSA og EU vil ikke ha valg i Makedonia nå
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).