– Tyrkiske grensetropper samarbeider med IS

0

Den tyrkiske avisa Cumhuriet har publisert utskrifter av telefonsamtaler som viser at det pågår et tett samarbeid mellom ledende personer i Den islamske staten/Da’esh og tyrkiske grensetropper. Det framgår av utskriftene at det tyrkiske militære regelmessig lar IS-smuglere krysse grensa.

For den som har fulgt med litt, er jo ikke dette noe overraskende. Det nye er at dette er dokumenter som ligger på den tyrkiske statsadvokatens bord og at de vennskaplige forbindelsene blir avslørt så tydelig. Dokumentene viser også at tyrkiske offiserer har hatt møter med Mustafa Demir, som er IS-ansvarlig på den syrisk-tyrkiske grensa.

Jeg har tidligere vist til vitneavhør av offiserer i tyrkisk rett som har slått fast at landets etterretningstjeneste har deltatt aktivt i transporten av våpen til jihadistene i Syria. På tross av at sultan Recep Erdoğan har benektet det, er det ingen tvil om at nettopp NATO-landet Tyrkia har vært og er en hovedstøttespiller for IS og andre jihadistgrupper i Syria.

De tyrkiske journalistene Can Dündar og Erdem Gül sitter i varetektsfengsel med trussel om livsvarig fengsel hengende over seg, nettopp fordi de har avslørt det tette samarbeidet mellom regjeringa Erdoğan og den tyrkiske sikkerhetstjenesten MIT med Den islamske staten i Syria.

Men verken det faktum at vår NATO-allierte støtter IS eller at pressefriheten settes ut av spill for journalister som avslører dette har beveget våre hjemlige NATO-politikere Erna Solberg og Jonas Gahr Støre til å protestere. De godtar alt.

Og det ville vel være en overdrivelse å si at norske medier har vært spesielt aktive i å avsløre Tyrkias rolle i Syria-krigen?

Forrige artikkelSuomi
Neste artikkelDen paradoxala tankefriheten
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).