Saudi Arabia kjøper jord i USA for å dyrke fôr til melkekyr

0

Det saudiarbaiske firmaet Almarai Co, som er det største meieriselskapet i Gulfen, og et av verdens største, har brukt 31,8 millioner dollar til å kjøpe jord i California for å sikre seg fôr til melkekyr, melder Reuters. Selskapet eier fra før av jord i Arizona. Oppkjøpet i California kommer på et tidspunkt da California sliter med tørke og vannrasjonering. Kalifornske bønder har vært nødt til å legge 220.000 hektar jord brakk på grunn av tørken.

Fra og med 2016 har Saudi Arabia bestemt seg for å kutte ut all egenproduksjon av hvete for å gå over til å kjøpe alt på verdensmarkedet. Kornproduksjonen har alltid vært kostbar fordi den har bygd på dyre avsaltingsanlegg og kunstig vanning. Men uten egen kornproduksjon, øker sårbarheten. Det er tydelig at fôrproduksjon går samme veien. Saudi Arabia satser nå på at også 100% av dyrefôret skal importeres.

Almarai er et av de selskapene som driver landgrabbing over hele kloden, skriver farmlandbrab.org. Av alle steder kjøper selskapet dyrkingsjord i Egypt, et land som sjøl ikke har nok jord til å forsyne sitt eget folk med nok mat. Landet er verdens største hveteimportør.

I 2014 etablerte Almarais datterselskap Beyti, en juicefabrikk og to melkefarmer i Egypt. Pepsico, som sjøl er en kjent landgrabber, er deleier i Beyti. I 2011 kjøpte Almarai det argentiske selskapet Fondomonte for å sikre seg dyrkingsland også i Argentina.

Almarais hovedaksjonær er den saudiarabiske prinsen og dollarmilliardæren. bin Mohammed bin Saud Al Kabeer.

Det stadig flere blir oppmerksomme på, er at landbrabbing også er vanngrabbing. De to knapphetsfaktorene mat og vann kommer nå i stadig større tempo under kontroll av globale megaselskaper, mens regjeringer ser en annen vei, enten av dumhet eller fordi de er betalt for det.

Les også: Oljediktaturet må spare, er det begynnelsen på slutten?

 

 

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelSyria: Den skitne propagandakrigen
Neste artikkelHva betyr erobringen av Aleppo?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).