Saudi Arabia kjøper jord i USA for å dyrke fôr til melkekyr

0

Det saudiarbaiske firmaet Almarai Co, som er det største meieriselskapet i Gulfen, og et av verdens største, har brukt 31,8 millioner dollar til å kjøpe jord i California for å sikre seg fôr til melkekyr, melder Reuters. Selskapet eier fra før av jord i Arizona. Oppkjøpet i California kommer på et tidspunkt da California sliter med tørke og vannrasjonering. Kalifornske bønder har vært nødt til å legge 220.000 hektar jord brakk på grunn av tørken.

Fra og med 2016 har Saudi Arabia bestemt seg for å kutte ut all egenproduksjon av hvete for å gå over til å kjøpe alt på verdensmarkedet. Kornproduksjonen har alltid vært kostbar fordi den har bygd på dyre avsaltingsanlegg og kunstig vanning. Men uten egen kornproduksjon, øker sårbarheten. Det er tydelig at fôrproduksjon går samme veien. Saudi Arabia satser nå på at også 100% av dyrefôret skal importeres.

Almarai er et av de selskapene som driver landgrabbing over hele kloden, skriver farmlandbrab.org. Av alle steder kjøper selskapet dyrkingsjord i Egypt, et land som sjøl ikke har nok jord til å forsyne sitt eget folk med nok mat. Landet er verdens største hveteimportør.

I 2014 etablerte Almarais datterselskap Beyti, en juicefabrikk og to melkefarmer i Egypt. Pepsico, som sjøl er en kjent landgrabber, er deleier i Beyti. I 2011 kjøpte Almarai det argentiske selskapet Fondomonte for å sikre seg dyrkingsland også i Argentina.

Almarais hovedaksjonær er den saudiarabiske prinsen og dollarmilliardæren. bin Mohammed bin Saud Al Kabeer.

Det stadig flere blir oppmerksomme på, er at landbrabbing også er vanngrabbing. De to knapphetsfaktorene mat og vann kommer nå i stadig større tempo under kontroll av globale megaselskaper, mens regjeringer ser en annen vei, enten av dumhet eller fordi de er betalt for det.

Les også: Oljediktaturet må spare, er det begynnelsen på slutten?

 

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.