Saudi Arabia kjøper jord i USA for å dyrke fôr til melkekyr

4

Det saudiarbaiske firmaet Almarai Co, som er det største meieriselskapet i Gulfen, og et av verdens største, har brukt 31,8 millioner dollar til å kjøpe jord i California for å sikre seg fôr til melkekyr, melder Reuters. Selskapet eier fra før av jord i Arizona. Oppkjøpet i California kommer på et tidspunkt da California sliter med tørke og vannrasjonering. Kalifornske bønder har vært nødt til å legge 220.000 hektar jord brakk på grunn av tørken.

Fra og med 2016 har Saudi Arabia bestemt seg for å kutte ut all egenproduksjon av hvete for å gå over til å kjøpe alt på verdensmarkedet. Kornproduksjonen har alltid vært kostbar fordi den har bygd på dyre avsaltingsanlegg og kunstig vanning. Men uten egen kornproduksjon, øker sårbarheten. Det er tydelig at fôrproduksjon går samme veien. Saudi Arabia satser nå på at også 100% av dyrefôret skal importeres.

Almarai er et av de selskapene som driver landgrabbing over hele kloden, skriver farmlandbrab.org. Av alle steder kjøper selskapet dyrkingsjord i Egypt, et land som sjøl ikke har nok jord til å forsyne sitt eget folk med nok mat. Landet er verdens største hveteimportør.

I 2014 etablerte Almarais datterselskap Beyti, en juicefabrikk og to melkefarmer i Egypt. Pepsico, som sjøl er en kjent landgrabber, er deleier i Beyti. I 2011 kjøpte Almarai det argentiske selskapet Fondomonte for å sikre seg dyrkingsland også i Argentina.

Almarais hovedaksjonær er den saudiarabiske prinsen og dollarmilliardæren. bin Mohammed bin Saud Al Kabeer.

Det stadig flere blir oppmerksomme på, er at landbrabbing også er vanngrabbing. De to knapphetsfaktorene mat og vann kommer nå i stadig større tempo under kontroll av globale megaselskaper, mens regjeringer ser en annen vei, enten av dumhet eller fordi de er betalt for det.

Les også: Oljediktaturet må spare, er det begynnelsen på slutten?

 

 

 

KampanjeStøtt oss

4 KOMMENTARER

  1. Dette er interessant og skremmende. Det ser nå ut til at Saudi-Arabia merker at korthuset står ustøtt, og reagerer med å bygge korthuset høyere. Dette kan ikke vare lenger enn ti år til.

    • Det blir ganske så tydelig at Saudi og USA var avhengig av å «lykkes» med Syria. Manglende tilgang til forekomster fra vest, og begrensede muligheter til matproduksjon i midtøsten resulterte i en bisarr intensjonsavtale som nå er i ferd med å rakne helt. Hva blir det neste?

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.