Hva betyr erobringen av Aleppo?

13

Etter at regjeringslojale styrker i Aleppo har vært isolert og beleiret på en liten flik av byen, er nå situasjonen snudd på hodet. Med støtte fra russisk flyvåpen har de syriske regjeringsstyrkene nå erobret mesteparten av byen, og nå er det jihadistene som er omringet og beleiret i små lommer. Dette skriver Rober Fisk i The Independent.

But the tables have turned. It is the rebels themselves who are now surrounded, along with the tens of thousands of civilians in their sector of the city – but they have no airport to sustain them.

On the basis of so many other battles in this appalling war, there is unlikely to be any offensive for the centre of this greatest of Syrian cities; rather it will be a slow and grinding siege to force the insurgents to surrender.

Dette betyr at forsyningslinjene til jihadistene er brutt. De kan ikke lenger få inn mat, utstyr, våpen og rekrutter fra Tyrkia. Og det er et langt skritt nærmere en stenging av grensa mot Tyrkia. Krigen om Aleppo har også ført til at enda flere syrere har flyktet fra sine hjem.

Men hva vil skje nå? spør Fisk. Vil den syriske armeen gå mot Palmyra for å gjenerobre den gamle romerske byen? Eller er det det sjølproklamerte kalifatets «hovedstad» Raqqa som atår for tur?

Jihadistenes serie med nederlag etter at Russland gikk inn i krigen med sine bombefly har fått Saudi Arabia til å true med å sende inn sine egne bakkestyrker. Dette sa brigadegeneral Ahmed al-Asiri i et intervju med TV-kanalen al-Aarabiya 5. februar 2016.

Også Tyrkia har planer om å sende bakkestyrker til Syria. I så fall er det de to sentrale sponsorene til jihadistene som går over fra en krig via stråmenn til sjøl å bli direkte krigførende parter. Dette vil nesten umiddelbart bringe dem i konflikt med iranske, og ikke minst, russiske styrker som kjemper på den syriske regjeringas side.

Man trenger ikke å være alarmist for å understreke hvor farlig dette i så fall vil være. To av USAs mest sentrale allierte i krig med Russland? Og USA sjøl har antakelig allerede noen små enheter av Special Operations Command (SOC) på bakken i Syria. Dette ble i alle fall tydeligvis diskutert i desember mellom Obama, forsvarsminister Ash Carter, visepresident Joe Biden og gemeral Joseph F. Dunford Jr., leder av Joint Chiefs of Staff. Med på møtet var også general Joseph L. Votel, sjef for SOC.

Robert Fisk avslutter sin artikkel nokså dramatisk når han skriver:

… that is a nightmare which both Washington and Moscow must avoid. Otherwise, we’ll find ourselves in another Gavrilo Princip moment – and we all know what happened in 1914.

Men er Washington villig til å gjøre de kompromissene som trengs for å unngå en så farlig opptrapping? Og om Obama, som avtroppende president skulle være det, hva med «krigspartiet» blant neocons fra begge partier?

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


13 KOMMENTARER

 1. Det er viktig å lese Robert Fisks kommentar også – han er åpenbart ikke fullt så pessimistisk som deg. Tyrkia går nok gjerne inn – hvis ikke det egentlig viser seg at de har nok med kurderne sine?? og Saudi-Arabia kan vel ikke ha to kriger gående på en gang?
  Ellers er det jo interessant at Robert Fisk åpenbart har vært i Aleppo og derfor kjenner til at regimets folk lenge har lidd under den beleiringen opprørerne har satt dem i der – mens forskjellen var at de hadde en utvei: en liten vei ut til flyplassen. Samtidig minner han om at de to sjialandsbyene Nubl og Zahra har vært beleiret på samme måten – uten vei ut – i 3 år, og ingen har skreket for det i vestlige medier, i alle fall. Mer og mer kommer det tydelig fram hvor ensidig informasjonen har vært, hvor utrolig dyktig propagandanettverk opprørerne har og har hatt fra begynnelsen – og det virker ikke svekket.
  Området rundt Daraa er allerede i ferd med å bli ryddet – men det kan jo tenkes man setter inn evt ledige styrker der. Ellers vil det jo være mest spennende om Raqqa er neste – hva opposisjonen gjør. For meg er det veldig rart at «forhandlerne» deres torde å trekke seg mandag i Geneve – jeg tror at de nå har misbrukt sin – nesten – siste mulighet til å ha innflytelse på det som kommer når opprørerne er slått – for det er jo det som er i ferd med å skje nå. Får vi håpe. og at enden kan bli såpass fredelig at alle kan snakke sammen – jeg heier fremdeles på de Mistura. Men det er skummelt, det som skjer – det må jeg innrømme. Men det er det vel alltid når en krig går mot slutten…….

  • Vet ikke helt hvor jeg plasserer med på pessimist-optimist-skalaen. Jeg regner meg vell som «desperat optimist». Men det er Fisk som advarer mot et «Gavrli Princip-øyeblikk» – les skuddene i Sarajevo. Vi er vel enige om at situasjonen er svært farlig.

 2. Noe Sarajevo-øyeblikk tror jeg ikke på. Faren for det var større i September. Syria vil vel ende opp med å bli oppstykket på en eller annen måte, i det minste i en anerkjent, selvstyrt kurdisk provins.

  Det har vært noen edruelighets-øyeblikk etter at russerne har vist kortene og demonstrert sin kapasitet i konvensjonell luftkrig. Både Saudi og Tyrkia vil nødvendigvis komme tungt og konvensjonelt, de kan stoppes med innsats av russernes tunge bombefly, eller med krysserraketter fra 1600 km hold.
  Det er større sjanse for at Tyrkia nå står ovenfor en uventet skjebne: å bli oppstykket og delt, ettersom kurderne er i ferd med å sprenge drømmene om et nytt kalifat. Og i bakgrunnen lurer armenerne…..
  Det er mye vanskeliger å spå det uforutsette, enn det «åpenbare».

  • Nei, jeg tror heller ikke på noe Sarajevo-øyeblikk nå. Jeg advarte mot det i 2013, men da viste jo russerne svært tydelig hva de eventuelt ville gjøre. Tyrkia og Saudi Arabia har naturligvis ingenting å stille opp mot russisk flyvåpen.
   Og spåmannsyrket holder jeg meg unna. Jeg prøver mer å avdekke underliggende konflikter og forhold som kan skjerpe dem.

 3. Det er verdt å merke seg at Iran fra nå av vil selge olje for euro, ikke dollar.

  USA invaderer og bomber alle land som nekter å selge olje for dollar, som vi vet. Vi vet hva som skjedde med bl.a. Saddam da han gjorde nettopp dette … Da fikk USA det svært så travelt med å «frigjøre» og «demokratisere» Irak. Og det ble jo en suksesshistorie, som kjent.

  Forøvrig hørte jeg jagerfly som fløy over småbyen min (i Norge) for et par dager siden, midt på natta. Har aldri hørt jagerfly nattestid før. (Og det skyldes ikke at jeg har pleid å sove.) Samtidig som disse jagerflyene fløy over her, hørte jeg flere store vogntog passere på europaveien. Og det pleier ikke å være fullt av vogntog som passerer her på den tiden av døgnet, så det var tydelig at jagerflyenes oppgave var å eskortere noe viktig som ble fraktet i de vogntogene. Jeg bor ikke så langt unna en av Europas viktigste industriinstallasjoner.

  • Du skjønner hva det du sier betyr KZ ?

   Det er kun atomraketter som blir voktet av Jagerfly. hva skal atomraketter på Norsk veier å gjøre ? Enste svaret på det er at de planlegger et angrep i Syria og et lynangrep på Russland samtidig.

   De med vettet i behold begynner å preppe og forbereder seg på en lynrask evakuering så langt opp til fjells som mulig, zombiene kan forsette å snorke på sofaen med fjernkontrollen på magen og bekymre seg over at chipsposene og cola kassen begynner å minke.

   Alle de store byene i Norge vil bli mål for Russiske atomraketter raketter når de svarer tilbake, bare en eneste SS18 kan utslette de 10 største byene i Norge få minutter etter at det starter.

   • Du er faktisk inne på noe. Godt poeng.

    Offisielt har jo ikke Norge atomvåpen, men å tro at ikke amerikanerne har haugevis av atomraketter her, mtp. vår geografiske beliggenhet, er så sørgelig naivt og tåpelig at man må hete enten James Randi eller Gunnar Tjomlid for å klare å tro på det. Eller for å late som man tror på det.

    Forøvrig har jeg det fra sikre kilder at det er atomvåpen på en base i Østfold, bl.a.

    Industriinstallasjonen jeg snakket om, er forresten ilandføringsanlegget for gass fra Ormen Lange-feltet, som åpenbart er av ekstremt stor strategisk betydning, mtp. naturgassforsyningen til UK. Det er nok ikke bare norske jagerfly som flyr over der rett som det er.

    Og det er nok ikke bare jagerfly heller, for å si det sånn.

    • Det er sikkert riktig at atomraketter beskyttes med jagerfly, men det er egentlig ganske tåpelig. For det første tiltrekker et jagerfly mye oppmerksomhet, der det buldrer gjennom luften. Skal noe fraktes/flyttes hemmelig, er dermed en slik eskorte latterlig. Når vi legger til at i Norge flommer det av utenlandske agenter, også russiske, så vil et slik jagerfly fange ganske mye oppmerksomhet, og rapporter fra agentene vil strømme til sine kontakter. For det andre: hva skal et jagerfly gjøre hvis noen skulle prøve å stoppe/kapre det som fraktes? Begynne å skyte med 20 mm eller bombe?
     Nå tror jeg ikke Russland blir bombet fra Norge. Det av flere grunner, men først og fremst fordi Stoltenberg, Støre m.m.fl. selv er russiske agenter, så de vil stoppe dette, slik at Norge kan bli okkupert av russerne uten en skramme, for at Russland lett kan benytte Norge som base for videre krig, først og fremst mot England. Sverige vil trorlig bli invadert først eller samtidig med Norge.
     Hvorfor driver Norge nå med å avvæpne også forsvaret? Jo, fordi en invasjon skal møtes uten motstand, som i 1940.
     Men det er fremtiden, og det er ingenting som er så vanskelig som å spå den. 🙂

   • Hvis det ikke skjer noe stort 7. mars i år, bør du forresten være spesielt oppmerksom på 22. mars. Det er sannsynlig at det skjer noe spektakulært akkurat den dagen. Jeg tror mektige krefter har planlagt noe spesielt.

 4. Det er jo ikke reelt at den syriske regjeringa har gjenerobra Aleppo. De har gjort store framskritt langs hele fronten, og så har de klart å stenge veien nordover til den Tyrkiske grensa fra det store opprørskontrollerte området rundt Aleppo. Opprørerne har fremdeles en stor grensekryssing de kan bruke mot vest, så hvor mye dette vil ha å si på det strategiske planet er uklart. Kanskje viktigere er den direkte forbindelsen til de IS-kontrollerte områdene nå brutt. Det betyr at IS og al-Nusra ikke lengre kan støtte hverandre.

  Uansett vil det å få kontroll over hele dette området vest for Aleppo i alle fall ta måneder, og om ikke år.

  Utfra det jeg har lest så klarte de å gjøre en overraskelsesmanøver. De beste anti-panser styrkene til opprørerne har vært konsentrert lengere sør, mens regjeringa ikke har drevet større offensiver i dette området på lang tid. Dermed klarte de å få inn en kile uten å lide alt for store tap. Spørsmålet nå blir om de klarer å holde posisjonene sine når opprørerne eventuelt omgrupperer.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.