Fallet Assange

0

Jan Myrdal

Jag tänker på Assange när det offentligen tigs så tänderna gnisslar då Snowden med rätta hyllas. Man har gjort med Assange som man kan göra mot hundar som jagar höns. Könslivet har hängts om halsen på honom. På vänsterkanten inte minst drabbas då aktörerna av moralpanik.

Fallet Assange tillhör dock de märkligare i den svenska rättshistorien. Den som vill veta mer om detta kan gå ut på nätet. Allt finns där; protokoll och beslut, foton med om man så vill. Nu sitter han på Ecuadors ambassad i London. Åklagaren vägrar resa dit för att hålla förhör. Själv vågar han inte komma till Sverige om inte regeringen tydligt förklarar att han inte skall utlämnas till Förenta staterna där han hotas av samma öde som Chelsea/Bradley Manning.

assange

Hans oro är inte obefogad. Svenska regeringar är kända för att lämna ut när stormakter så kräver. På samlingsregeringens tid när det Tyska Riket var mäktigt lämnades desertörer från den tyska armén ut till Tyska riket och Martin Rasmussen Hjelmen lämnades ut till Gestapo för att torteras och halshuggas. Nu är Förenta staterna mäktigt och Anna Lindh (efter att ha blivit mördad helgonförklarad) lämnade genom dess CIA ut Ahmed Agiza och Mohammed Alzery till Egypten att bli fängslade och torterade. Julian Assange skulle vara dummare än tåget om han inte bad den svenska regeringen förklara att han inte skulle bli utlämnad.

Men såväl den förra borgerliga alliansregeringen som den nuvarande socialdemokratiska – miljöpartistiska regeringen förklarar sig vara oförmögen till detta av de högsta och mest idealiskt rättsstatliga motiv.

Men då ljuger dessa regeringar. Ljuger vilka för tillfället än deras utrikesministrar, justitieministrar och statsministrar är. Ljuger av princip som tidigare svenska regeringar gjort. Det är inte något mitt påstående, någon min åsikt. Det kan bevisas. De av Snowden avslöjade dokumenten är redan i Sverige trycka och allmänt tillgängliga. På sidan 230 i Glenn Greenwalds bok om Snowden på Leopards förlag 2014 (ISBN 978-91-7343-528-4) återges i faksimil ”(U) MANHUNTING Timeline 2010”. Där står : ”(U) Den 10 augusti anmodade Förenta staterna andra nationer med styrkor i Afghanistan, däribland Australien, Förenade Konungariket och Tyskland överväga
att åtala Julian Assange…”

Märk datum! Den 10 augusti 2010 anmodar Förenta staterna nationer med styrkor i Afghanistan – till vilka Sverige hör – att överväga åtal mot Assange. Den 13 augusti 2010 inleds i Sverige affären.

Jag har inte sett att någon kollega har tagit upp detta i svenska media. Det tror jag beror på den omertà om vilken jag på inbjudan talade på universitet i Caen: ”Sverige och den offentliga lögnen”. Den som vill höra föredraget på franska kan gå in på: http://www.unicaen.fr/recherche/mrsh/forge/3065
Nyhetsbanken, red@nyhetsbanken.info

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelHilsen fra Steppeulven
Neste artikkelVelkommen Steppeulv(er)!