Avslørende: USA og Israel krangler om illegal IS-olje

0

En nokså uvanlig utblåsning mellom USA og Israel avslører enda en gang at Tyrkia har hjulpet Den islamske staten / Da’esh med å eksportere illegal olje – og dermed sikre seg penger for å finansiere krig og terror.

Israels forsvarsminister Moshe Ya’alon møtte sin greske kollega Panos Kammenos i Aten 26. januar 2016. Da uttalte han ifølge Reuters:

As you know, Daesh (Islamic State) enjoyed Turkish money for oil for a very, very long period of time. I hope that it will be ended.

Dette stemmer jo med det vi alt har fått vite fra gravende journalister i Tyrkia, hvorav noen trues med livsvarig fengsel for å ha avslørt nettopp dette. (Her fra en amerikansk forskningsrapport om dette. Og her fra en norsk rapport om det samme.) Og ikke minst har Russland dokumentert med satellittfoto hvordan denne trasporten gjennomføres.

Men USAs ambassadør til Tyrkia, John Bass, rykket likevel ut og dementerte den israelske forsvarsministerens uttalelser. Ifølge Today’s Zaman uttalte han:

We have seen no evidence to support such an accusation. In fact, ISIL oil smuggling has decreased over time due to efforts of the Turks and other anti-ISIL coalition members to target oil extraction and transportation infrastructure.

Etter alle fakta som nå foreligger er dette dementiet en dokumentasjon på at USAs representanter er villige til å påstå hva som helst for å dekke over det spillet USA og deres allierte driver i og rundt Syria. Men samtidig er ikke Ya’alon mye å rope hurra for. Israel er sjøl djupt involvert i denne skitne oljehandelen og i støtten til jihadistene i Syria. Landet har bare en annen agenda enn USA. Ordkrigen mellom Ya’alon og Bass minner om en situasjon som er godt kjent i hele Midt-Østen: to tjuver på samme marked.

Raqqas rockefellers

Al-Araby har lagt fram informasjon som tyder på at Israel sjøl har vært en av de store mottakerne av illegal olje som har kommet til Tyrkia fra IS-kontrollerte områder.

Al-Araby has obtained information about how IS smuggles oil from a colonel in the Iraqi Intelligence Services who we are keeping anonymous for his security.

The information was verified by Kurdish security officials, employees at the Ibrahim Khalil border crossing between Turkey and Iraqi Kurdistan, and an official at one of three oil companies that deal in IS-smuggled oil.

The Iraqi colonel, who along with US investigators is working on a way to stop terrorist finance streams, told al-Araby about the stages that the smuggled oil goes through from the points of extraction in Iraqi oil fields to its destination – notably including the port of Ashdod, Israel.

De viktigste mottakerne av den illegale oljen er ifølge disse opplysningene Italia, Tyrkia, Frankrike, Kypros og Israel.

Financial Times skrev i august 2015 at Israel får 77% av sin olje fra irakisk Kurdistan. Den skipes ut over den tyrkiske oljehavna Ceyhan. Geografien tilsier at en betydelig del av denne oljen må være smuglet langs den ruta som IS kontrollerer. Og når oljen først er kommet til Ceyhan vil den være bli solgt sammen med illegal olje fra Syria.

En europeisk oljehandler som uttaler seg anonymt til Al-Araby sa at:

Israel has in one way or another become the main marketer of IS oil. Without them, most IS-produced oil would have remained going between Iraq, Syria and Turkey. Even the three companies would not receive the oil if they did not have a buyer in Israel.

Jeg har tidligere publisert direkte TV-opptak fra den amerikanske kongressen der John McCain tar den amerikanske forsvarsministeren i å juge om oljetransporten til IS. Han sa:

Jeg gjentar hva jeg sa: Vi visste om disse tankbilene som beveget seg fram og tilbake. Vi så dem. Du kan ikke mene at de kunne holde på med dette over et år uten at vi visste om det, gitt den teknologiske kapasiteten vi har. Jeg ble fortalt direkte i Irak at vi ikke angrep dem fordi beslutningen var tatt om å ikke angripe dem.

Tegninga begynner å bli ganske klar nå. Spillet er så til de grader avslørt at sjøl Israels forsvarsminister røper den tyrkiske enden av den illegale finansieringa av IS. Snart er det bare norske medier som tror på den amerikanske bløffen.

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelNoen lærestykker fra den europeiske krisen i Hellas
Neste artikkelKrigen i Syria: Bakgrunnen
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).