Pengefondet IMF truer med å bryte med Ukraina på grunn av korrupsjon

0

Uten en en kraftig skjerping av kampen mot korrupsjon og elendig styresett, varsler IMF at de kan avvikle sin støtte til Ukraina. I oktober lovet Børge Brende økt pengestøtte fra Norge som følge av «reell vilje til dyptgripende reform» i Ukraina. Dette skriver ABC Nyheter, som fortsetter:

Administrerende direktør Christine Lagarde i Det internasjonale pengefondet IMF kom forrige uke med usedvanlig skarp uttalelse mot manglende framgang i Ukrainas oppgjør med korrupsjon.

Det skjer bare fire måneder etter at utenriksminister Børge Brende (H) roste myndighetene i Kiev for det motsatte:

– Ukraina har vist reell vilje til dyptgripende reform og europeisk integrasjon.  Dette er et modig og riktig valg som fortjener vår fortsatte støtte, sa Brende 7. oktober 2015.

Brende kunngjorde at regjeringen derfor ville øke støtten til Ukraina med 80 millioner kroner, til ca. 390 millioner kroner i 2016. Dette var før de omfattende kuttene i bistandsbudsjettet som ble gjort, så beløpet ble til slutt redusert.

Betydelige summer går likevel fra Norge til Ukraina. I 2015 ble det bevilget 310 millioner kroner.

Senest i september ble det utbetalt 200 millioner til myndighetene i Kiev, meldte Utenriksdepartementet.

Så mens IMF innser at Ukraina er en korrupt stat og et digert svart hull, pøser regjeringa Solberg og Børge Brende gladelig hundrevis av norske skattekroner ned i oligarkenes lommer.

Og norske medier ser en annen vei, slik de har beskjed om å gjøre, altså med unntak av ABC Nyheter.

Forrige artikkelHva er det Norge støtter i Syria?
Neste artikkelTwitter lager tankepoliti
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).