Vil Schengen kollapse?

5

EU-landa setter et stort spørsmålstegn ved framtida til Schengen-systemet. Et toppmøte i Amsterdam 25. januar 2016 var alt annet enn oppløftende for EU-entusiaster. The Guardian skriver om «dysterhet og forvirring», og etter åtte timers ufruktbare forhandlinger sa Østerrikes innenriksminister Johanna Mikl-Leitner at «Schengen er på randen av kollaps.»

Han truet også Hellas med suspensjon fra Schengen dersom landet ikke klarer «å kontrollere EUs yttergrense». Den sosialdemokratiske svenske innenriksministeren Anders Ygeman var som et ekko av sin østerrikske kollega: «Om man inte lever upp till de förpliktelser man har enligt Schengenfördraget då måste ju det få någon form av konsekvenser. 

Hellas reagerte med raseri på anklagene og diplomater fra Aten sier at landet har brukt to milliarder euro på flyktningekrise, «og det er penger vi absolutt ikke har. Hvor er deres europeiske solidaritet.»

I virkeligheten er Schengen nå en levende død, en zombie. I prinsippet gjelder avtalen, men den er i virkeligheten suspendert. La Repubblica skriver at Frankrike, Tyskland, Østerrike, Sveits, Danmark og Kroatia har innført grensekontroll, og dermed de facto brutt med Schengen. Avisa kunne ha føyd til at det også gjelder Ungarn og sannsynligvis også Polen.

I et desperat forsøk på å hindre en ny flyktningebølge på linje med den i 2015 har EU lovt Tyrkia 3 milliarder euro. Men Tyrkia har ikke gitt noen som helst garantier for at det vil føre til færre flyktninger. Sansynligvis vil Ankara fortsetter å kreve nye milliarder fra EU. Fra Aten må det oppleves som absurd at mens det er Tyrkia som er en av de hovedansvarlige for flyktningebølgen, så får landet rikelig belønning, mens det er Hellas som må ta byrdene og trues med straff.

På et møte i belgiske Antwerpen tordnet den tidligere franske presidenten Nicolas Sarkozy: «Schengen est mort!» – Schengen er død! Sarkozy er den mest sannsynlige motkandidaten til Marine Le Pen i det kommende franske presidentvalget, og hun er jo som kjent også motstander av Schengen.

I Bibelen trygler Martha om at Jesus må skynde seg å vekke Lasarus opp fra de døde, fordi «han stinker allerede». Det samme kan man vel si om Schengen-avtalen, men det er vanskelig å se hvem som skal utføre mirakelet denne gangen. Og uten Schengen, hva så med euroen og det indre markedet?

Angela Merkel sa 11. januar 2016 at «uten fri flyt over grensene, må ingen tro at vi kan opprettholde en felles valuta».

 

 

KampanjeStøtt oss

5 KOMMENTARER

 1. Poenget er nok at både dollaren, euroen og hele EU skal kollapse, trolig innen 2020, kanskje allerede i år. Eliten vil ha på plass en ny verdensorden, en slags verdensregjering (eller ihvertfall en regjering som omfavner hele Vesten), med én felles valuta. Men først trenger de krig i hele Europa, ja trolig en verdenskrig. Aller først, for å utløse krigen, kommer dog en saftig finanskrise som blir verre enn alle tidligere finanskriser.

  Det er vel i morgen kveld at Yellen holder møte. Jeg tipper hun kunngjør at the Fed starter opp seddelpressene igjen. Altså QE4.

 2. Hellas ble truet med utkastelse fra Eurosonen.De bøyde seg,og gjennomfører nå instramninger på pensjoner m.m.-i håp om å få lettere nedbetaingsvilkår på den ubetalelige gjelden.
  Nå skal de trues ut av Schengen-.Mens EU spekulerer på å påtvinge landet grensekontroll,for å stenge Balkanruten.
  Grensen i nord skal EU hjelpe FYROM (Macedonia) med.I sør skal Tyrkia få jobben,sammen med et forsterket Frontex.
  Men hvem skal sørge for stabilitet i et Hellas,med ardeidsløshet og synkende lønninger? Et nytt Nytt Demokrati?Og hvem skal finansiere -kontrollere-og bemanne grensene.Kanskje vi kan få et felles vernepliktskorps,med soldater fra hele det solidariske EU,med hjelp fra Schengen -landet Norge,og med frivillige velkomstkomiteter fra fjern og nær.De rene Spaniafarere,enda engang-nå i EUs tjeneste-mot de fæle nasjonalistene.

  Eller-vokner noen i Hellas,og mobiliserer mot EU og NATO.Med en reell plan,denne gang,for uttreden av begge organisasjoner.
  Vi betaler ikke.Og dere kan ikke okkupere oss ,uten tap av soldater,som dere ikke har,og gjelden deres pådyttet oss.
  2.verdenskrig,borgerkrig,fascisme -og nå EU styre.Så mye for demokratiet.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.