Vil Schengen kollapse?

0

EU-landa setter et stort spørsmålstegn ved framtida til Schengen-systemet. Et toppmøte i Amsterdam 25. januar 2016 var alt annet enn oppløftende for EU-entusiaster. The Guardian skriver om «dysterhet og forvirring», og etter åtte timers ufruktbare forhandlinger sa Østerrikes innenriksminister Johanna Mikl-Leitner at «Schengen er på randen av kollaps.»

Han truet også Hellas med suspensjon fra Schengen dersom landet ikke klarer «å kontrollere EUs yttergrense». Den sosialdemokratiske svenske innenriksministeren Anders Ygeman var som et ekko av sin østerrikske kollega: «Om man inte lever upp till de förpliktelser man har enligt Schengenfördraget då måste ju det få någon form av konsekvenser. 

Hellas reagerte med raseri på anklagene og diplomater fra Aten sier at landet har brukt to milliarder euro på flyktningekrise, «og det er penger vi absolutt ikke har. Hvor er deres europeiske solidaritet.»

I virkeligheten er Schengen nå en levende død, en zombie. I prinsippet gjelder avtalen, men den er i virkeligheten suspendert. La Repubblica skriver at Frankrike, Tyskland, Østerrike, Sveits, Danmark og Kroatia har innført grensekontroll, og dermed de facto brutt med Schengen. Avisa kunne ha føyd til at det også gjelder Ungarn og sannsynligvis også Polen.

I et desperat forsøk på å hindre en ny flyktningebølge på linje med den i 2015 har EU lovt Tyrkia 3 milliarder euro. Men Tyrkia har ikke gitt noen som helst garantier for at det vil føre til færre flyktninger. Sansynligvis vil Ankara fortsetter å kreve nye milliarder fra EU. Fra Aten må det oppleves som absurd at mens det er Tyrkia som er en av de hovedansvarlige for flyktningebølgen, så får landet rikelig belønning, mens det er Hellas som må ta byrdene og trues med straff.

På et møte i belgiske Antwerpen tordnet den tidligere franske presidenten Nicolas Sarkozy: «Schengen est mort!» – Schengen er død! Sarkozy er den mest sannsynlige motkandidaten til Marine Le Pen i det kommende franske presidentvalget, og hun er jo som kjent også motstander av Schengen.

I Bibelen trygler Martha om at Jesus må skynde seg å vekke Lasarus opp fra de døde, fordi «han stinker allerede». Det samme kan man vel si om Schengen-avtalen, men det er vanskelig å se hvem som skal utføre mirakelet denne gangen. Og uten Schengen, hva så med euroen og det indre markedet?

Angela Merkel sa 11. januar 2016 at «uten fri flyt over grensene, må ingen tro at vi kan opprettholde en felles valuta».

 

 

Forrige artikkelBall i det borgerlige
Neste artikkelVisjoner om et samfunn uten kapitalisme
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).