Ball i det borgerlige

0

Det stunder vel mot årsmiddagen til Norges Bank, den store festen for pengefolk, politikere og utvalgte mediefolk. I 2015 ble den holdt 12. februar, og for å være helt ærlig, så var den vel en ikke-begivenhet.

Men fra bordplanen ser det ut til at gjestene fikk god mat og akseptable viner.

Hummer, blåskjell, kongekrabbe, knivskjell, hjerteskjell, sjøkreps, ferskvannskreps, østers, kamskjell, scampi til forrett låter jo bra. Og til det en Riesling Sauvage 2012 – Georg Breuer, kr. 144,90 på polet, ikke noe å si på. Og etter hvert litt andepaté, reinsdyrtunge, speket reinsdyrhjerte, osv. Og til det en Barbera d’Asti 2013 – Cascina Castlet. (Burde det ikke ha vært en litt kraftigere vin her?) (Meny og deltakerliste her.)
Mer interessant er det å se på deltakerlista. Alt som kunne krype og gå i norsk storkapital og politikk var der. Finanskapitalen, oljekapitalen, spekulantene og kremmerne – de var der alle sammen. Og de tamme politikerne, naturligvis. De syntes sikkert det var en stor ære å få møte de virkelige eierne av landet.
Og et lite knippe pressefolk. Av alle landets aviser var det bare åtte som var funnet verdige til å sitte ved de rikes bord – pluss NTB og NRK. Det var Aftenposten (5 stykker), Bergens Tidende (1), Dagbladet (2), DN (4), Fiansavisen/Hegnar Media (2), Klassekampen (1), VG (2).
Ja da, Bjørgulv Braanen fra klassens avis var der. Det viser jo hvilket posisjon avisa har fått. Dette lukter anerkjennelse og respekt lang vei.
Nå er ikke jeg snerpete. Jeg har ikke noe imot at en journalist eller redaktør spiser hummer og andepaté med finanseliten. Men jeg hadde kanskje ventet at avisas lesere i etterkant hadde fått noen betraktninger om penger og makt, finanselitens dominans over politikken og sånne ting. Men jeg har virkelig ikke klart å finne spor av noe sånt.
Men som sagt, det stunder mot nytt ball i det borgerlige. Kanskje leserne av klassens avis får noen spennende betraktninger etter årets matorgie. Det er jo ikke sikkert det blir helstekt hjortefilet med cognacsaus i år. Det er jo krise og økende arbeidsløshet. Men de vil sikkert hygge seg sammen, kapitalen, politikerne og redaktørene, uten å bli plaget av for mange upassende spørsmål eller kritiske kommentarer.
KampanjeStøtt oss
Forrige artikkel– USA avhengig av saudi-penger til krigen mot Syria
Neste artikkelVil Schengen kollapse?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).