Ball i det borgerlige

12

Det stunder vel mot årsmiddagen til Norges Bank, den store festen for pengefolk, politikere og utvalgte mediefolk. I 2015 ble den holdt 12. februar, og for å være helt ærlig, så var den vel en ikke-begivenhet.

Men fra bordplanen ser det ut til at gjestene fikk god mat og akseptable viner.

Hummer, blåskjell, kongekrabbe, knivskjell, hjerteskjell, sjøkreps, ferskvannskreps, østers, kamskjell, scampi til forrett låter jo bra. Og til det en Riesling Sauvage 2012 – Georg Breuer, kr. 144,90 på polet, ikke noe å si på. Og etter hvert litt andepaté, reinsdyrtunge, speket reinsdyrhjerte, osv. Og til det en Barbera d’Asti 2013 – Cascina Castlet. (Burde det ikke ha vært en litt kraftigere vin her?) (Meny og deltakerliste her.)
Mer interessant er det å se på deltakerlista. Alt som kunne krype og gå i norsk storkapital og politikk var der. Finanskapitalen, oljekapitalen, spekulantene og kremmerne – de var der alle sammen. Og de tamme politikerne, naturligvis. De syntes sikkert det var en stor ære å få møte de virkelige eierne av landet.
Og et lite knippe pressefolk. Av alle landets aviser var det bare åtte som var funnet verdige til å sitte ved de rikes bord – pluss NTB og NRK. Det var Aftenposten (5 stykker), Bergens Tidende (1), Dagbladet (2), DN (4), Fiansavisen/Hegnar Media (2), Klassekampen (1), VG (2).
Ja da, Bjørgulv Braanen fra klassens avis var der. Det viser jo hvilket posisjon avisa har fått. Dette lukter anerkjennelse og respekt lang vei.
Nå er ikke jeg snerpete. Jeg har ikke noe imot at en journalist eller redaktør spiser hummer og andepaté med finanseliten. Men jeg hadde kanskje ventet at avisas lesere i etterkant hadde fått noen betraktninger om penger og makt, finanselitens dominans over politikken og sånne ting. Men jeg har virkelig ikke klart å finne spor av noe sånt.
Men som sagt, det stunder mot nytt ball i det borgerlige. Kanskje leserne av klassens avis får noen spennende betraktninger etter årets matorgie. Det er jo ikke sikkert det blir helstekt hjortefilet med cognacsaus i år. Det er jo krise og økende arbeidsløshet. Men de vil sikkert hygge seg sammen, kapitalen, politikerne og redaktørene, uten å bli plaget av for mange upassende spørsmål eller kritiske kommentarer.
KampanjeStøtt oss

12 KOMMENTARER

 1. Kjære Pål,

  Solgte en Sperry UNIVAC datamaskin til banken på begynnelsen av 80-tallet. Fakturaen ble utstedt til Norges Bank AS. Har i ettertid forsøkt å finne en oversikt over hvem aksjonærene var, i denne, da nesten 100 år gamle, ærverdige institusjonen.
  Har ennu ikke lykkes…

  • Fra store norske leksikon: «I 1985, samme år som Hermod Skånland ble sentralbanksjef, ble det vedtatt en lov som gav Norges Bank mer selvstendighet. Etter den nye loven skulle Norges Bank være utøvende og rådgivende organ for penge-, kreditt-, og valutapolitikken. Mer av det løpende ansvaret for gjennomføringen av pengepolitikken ble overlatt til banken. Sentralbanken var heller ikke lenger et aksjeselskap, men et eget rettssubjekt eid av staten. Hovedstyret, som erstattet direksjonen i loven av 1892, ble heretter oppnevnt av Kongen.»

 2. ST.PRP.NR.1

  regjeringas budsjetter
  blant porselensasjetter
  og en meny som metter
  dessert, samt hovedretter
  og vin i glass med stetter
  og kjoler, slips, mansjetter
  champagnekorker spretter
  og taler – taket letter
  i konferansenetter ~

  *

  • Som pressefolk vi koser oss
   når vennelosjen loser oss
   Økonomi-prognoser oss
   og velfortjent skamroser oss
   Med smiger torneroser oss
   På nachspiel kola-doser oss
   og om det trengs; gullposer oss

   De sier:

   Fortjen din lønn å heve
   Da er det godt å leve!
   Skål! Og husk: Gå aldri tom for penger!
   Slik varer pengefesten lenger

   • Eneste grunnen til å være tilstede med den suspekte forsamlingen der, måtte eventuelt være for å bli drita nok til å lage fullstendig skandale, og ikke minst insistere å gi dem sparken på flekken alle sammen.
    Jeg merker faktisk at jeg tror jeg glatt ville gjort det uten en eneste styrepromille også, bare de slapp meg innenfor perleporten.

 3. Det var noe annet i slutten av 60-åra når aktivistene satt å diskuterte avissalget i den gamle stiftsstaden på Singsagertrikken!
  De fleste av selgerne og aktivistene (møteplagerne) har jo blitt millionærer både innenolje og alt mulig rart, så det er da bare naturlig at KK har skifta fokus?

 4. Du skal ikke bry deg om dem, Pål. Du slår dem ned i støvlene alle sammen. La dem nyte kanapeene så lenge. Det kommer en dag i morgen også.

  • Jeg foretrekker bacalao med håndverkerne i Tolfa pluss lokal rødvin framfor hundra årsmiddager med finaseliten, uansett kanapeer, reinsdyrhjerter og middels rødvin. 🙂

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.