Jeg har en plan

0
Theodor Kittelsen, Soria Moria slott, 1900. For sosialdemokratiet går det ikke lenger noen vei til Soria Moria.

For nøyaktig to år siden etablerte jeg steigan.no som blogg/nettavis. Det kortsiktige målet mitt har vært å drive graving og analyse for å avsløre krigsplaner, klasseundertrykking og politisk manipulasjon. Dette har også vært et eksperiment. Jeg hadde en hypotese om at med en leserkrets på noen tusen og et antall nedlastinger på ca. 2 millioner sider i året, så ville det være mulig å begynne å påvirke opinionen. Jeg kan nå oppsummere at eksperimentet har gått over all forventning. Folk skriver til meg og sier at de leser mer steigan.no enn andre medier, og at det er Norges viktigste blogg. Det er sikkert en overdrivelse, men jeg må innrømme at jeg ikke føler noen plagsom konkurranse.

Theodor Kittelsen, Soria Moria slott, 1900
Theodor Kittelsen, Soria Moria slott, 1900

steigan.no har vokst mye fortere enn jeg hadde drømt om. Første kvartal 2014 hadde jeg 76.000 nedlastinger. Siste kvartal 2015 var det 730.000 nedlastinger. (Det er en gjennomsnittlig vekst på 33% i kvartalet, eller dobling nesten hvert halvår. Det sier seg sjøl at det er hinsides hva jeg forestilte meg.) I 2015 ble bloggen lastet ned i 194 land og områder i verden, aller mest i Norge, Sverige, USA og Danmark. Og jeg kan dokumentere at bloggen allerede spiller en viss politisk rolle.

Dermed er det på tide å forberede neste skritt. Folk skriver også til meg og spør hvilke planer jeg har. Det korte svaret på det spørsmålet er at jeg kan si som Egon Olsen: Jeg har en plan! Hans planer gikk alltid skeis, men mine har gått etter boka til nå, og vel så det. For å være helt ærlig har jeg store planer. Men om de lar seg gjennomføre vil først vise seg dersom de mindre planene kan gjennomføres.

Leninbadet i hotell Gästis
Leninbadet i hotell Gästis

Helga 8.-10. januar 2016 hadde min gamle kamerat Per Axelson og jeg invitert nesten tjue svært smarte og kunnskapsrike folk til en konferanse under tittelen Hva må gjøres? 2.0. Konferansen ble holdt på hotell Gästis i Varberg, og takket være Lasse Diding kunne vi tilby dem svært gode omgivelser der.

Vi fikk høre svært spennende og gode innledninger på mange områder, og dette skal jeg komme tilbake til. Men det beste av alt var at jeg på slutten av møtet kunne oppsummere at konklusjonen er at grunnlaget er lagt for å gå videre til fase to.

Fase to skal jeg presentere for leserne om ikke så lenge, men jeg kan allerede nå røpe at det handler om å løfte bloggen/nettavisa til et høyere nivå. Men før jeg røper mer, må jeg ha en dialog med dere lesere. For å gjøre dette, trengs det ressurser som jeg ikke har. Derfor må jeg finne ut om disse ressursene finnes.

Hva kan dere bidra med?

Det trengs flere gjesteskribenter. Jeg har snart skrevet 2000 artikler siden 2011, og jeg har ikke tenkt å gi meg. Men jeg ser at bloggen er totalt avhengig av en kontinuerlig publisering av artikler med et godt innhold. Det skal ikke mer til enn at jeg drar på en liten reise, så faller lesertallet umiddelbart. For ikke å snakke om hvis jeg skulle bli sjuk ei uke eller to.

Dessuten er det masse jeg ikke kan skrive om, og der det trengs kompetanse som jeg ikke har. Altså: Hvem vil være gjesteskribent? Lista ligger høyt og det er ikke rom for honorar på det nåværende tidspunktet. (Men det har ikke jeg heller, så det vil være fullstendig kommunistisk dugnad.)

Min utmerkede programmerer Lasse Sætre har gjort en strålende jobb med å skape steigan.no slik det er nå. Men jeg kan ikke trekke altfor store veksler på ham, så jeg leter etter flere folk som kan teknologien. Jeg ser etter folk som kan datasikkerhet, programmering, optimalisering med sikte på større spredning, alt det jeg forstår bare godt nok til å lage en kravspek, men ikke godt nok til å gjøre det.

I dag er det helt nødvendig å bruke sosiale medier, og enda så lite jeg liker Facebook (jeg opplevde jo blant annet dette i høst), så er det det som er min viktigste publiseringskanal. Jeg ser etter folk som kan sosiale medier – social media warriors, som kan de ulike plattformene som jeg ikke en gang ønsker å lære.

Faste leser av steigan.no vil ha sett at jeg nå og da publiserer små videosnutter. De har et budskap hver for seg som jeg håper at folk setter pris på, men de er egentlig en erklæring om at jeg ønsker å ha video og podcast som en del av nettavisa. Men til det trengs det folk. Jeg ser etter folk som kan video og redigering og alt som har med dette å gjøre. Strategisk synes jeg vi burde banke Dagsrevyen på flatmark, men på kort sikt er det viktigere å ha et par nyhetsinnslag med video hver uke. Dette er antakelig en jobb for unge mennesker. Gi meg beskjed dersom dere synes at dette kunne være noe.

Mange har spurt meg om jeg ikke bør oversette mer til og fra engelsk. Ambisjonen er å bli en del av den internasjonale anti-kapitalistiske og anti-imperialistiske opinionen, og da er det helt nødvendig å i hvert fall ha en del innhold på engelsk, samt å spre skandinaviske artikler over hele verden. Til det trengs gode oversettere. Over tid håper jeg at det skal bli mulig å betale litt for sånt arbeid, men i første omgang ser jeg etter frivillige.

steigan.no er et enmannsforetak fra a til å. Det er sårbart og upraktisk. Neste versjon bør organiseres, slik at flere kan bli med på hele prosessen. Jeg har noen tanker om det, men også de får vente til jeg vet mer om hva slags ressurser det går an å spille på.

Det er mange flere ting, men dette er de viktigste. Økonomi? Ja, det trengs penger for å gjennomføre dette. Ikke ekstremt mye, men mer enn jeg klarer å reise i dag. Det kommer vi til. Det må løses, men først trenger vi å få hovedideen på plass, men om noen skulle ha en arvetante som ikke drømmer om noe annet enn å støtte et prosjekt som vil sende kapitalismen til historiens skraphaug, kan dere jo presentere henne for meg.

Så hva ber jeg om?

Er du interessert i å bidra til dette prosjektet, så send meg en epost. Skriv litt om hvem du er og hva du kan og hva du eventuelt kan bidra med. Alle får svar. I første omgang er dette en grunnlagsundersøkelse. Jeg vil vite hva det er mulig å regne med. På det grunnlaget vil jeg lage en konkret plan og begynne å utvikle fase to. Det vil skje mye i 2016. Epost sendes til steigan (at) artemisia.no.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelHandelstrafikken til sjøs stopper opp
Neste artikkelCheney, Rothschild og Murdoch vil stjele Syrias olje
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).