Jeg har en plan

29
Theodor Kittelsen, Soria Moria slott, 1900. For sosialdemokratiet går det ikke lenger noen vei til Soria Moria.

For nøyaktig to år siden etablerte jeg steigan.no som blogg/nettavis. Det kortsiktige målet mitt har vært å drive graving og analyse for å avsløre krigsplaner, klasseundertrykking og politisk manipulasjon. Dette har også vært et eksperiment. Jeg hadde en hypotese om at med en leserkrets på noen tusen og et antall nedlastinger på ca. 2 millioner sider i året, så ville det være mulig å begynne å påvirke opinionen. Jeg kan nå oppsummere at eksperimentet har gått over all forventning. Folk skriver til meg og sier at de leser mer steigan.no enn andre medier, og at det er Norges viktigste blogg. Det er sikkert en overdrivelse, men jeg må innrømme at jeg ikke føler noen plagsom konkurranse.

Theodor Kittelsen, Soria Moria slott, 1900
Theodor Kittelsen, Soria Moria slott, 1900

steigan.no har vokst mye fortere enn jeg hadde drømt om. Første kvartal 2014 hadde jeg 76.000 nedlastinger. Siste kvartal 2015 var det 730.000 nedlastinger. (Det er en gjennomsnittlig vekst på 33% i kvartalet, eller dobling nesten hvert halvår. Det sier seg sjøl at det er hinsides hva jeg forestilte meg.) I 2015 ble bloggen lastet ned i 194 land og områder i verden, aller mest i Norge, Sverige, USA og Danmark. Og jeg kan dokumentere at bloggen allerede spiller en viss politisk rolle.

Dermed er det på tide å forberede neste skritt. Folk skriver også til meg og spør hvilke planer jeg har. Det korte svaret på det spørsmålet er at jeg kan si som Egon Olsen: Jeg har en plan! Hans planer gikk alltid skeis, men mine har gått etter boka til nå, og vel så det. For å være helt ærlig har jeg store planer. Men om de lar seg gjennomføre vil først vise seg dersom de mindre planene kan gjennomføres.

Leninbadet i hotell Gästis
Leninbadet i hotell Gästis

Helga 8.-10. januar 2016 hadde min gamle kamerat Per Axelson og jeg invitert nesten tjue svært smarte og kunnskapsrike folk til en konferanse under tittelen Hva må gjøres? 2.0. Konferansen ble holdt på hotell Gästis i Varberg, og takket være Lasse Diding kunne vi tilby dem svært gode omgivelser der.

Vi fikk høre svært spennende og gode innledninger på mange områder, og dette skal jeg komme tilbake til. Men det beste av alt var at jeg på slutten av møtet kunne oppsummere at konklusjonen er at grunnlaget er lagt for å gå videre til fase to.

Fase to skal jeg presentere for leserne om ikke så lenge, men jeg kan allerede nå røpe at det handler om å løfte bloggen/nettavisa til et høyere nivå. Men før jeg røper mer, må jeg ha en dialog med dere lesere. For å gjøre dette, trengs det ressurser som jeg ikke har. Derfor må jeg finne ut om disse ressursene finnes.

Hva kan dere bidra med?

Det trengs flere gjesteskribenter. Jeg har snart skrevet 2000 artikler siden 2011, og jeg har ikke tenkt å gi meg. Men jeg ser at bloggen er totalt avhengig av en kontinuerlig publisering av artikler med et godt innhold. Det skal ikke mer til enn at jeg drar på en liten reise, så faller lesertallet umiddelbart. For ikke å snakke om hvis jeg skulle bli sjuk ei uke eller to.

Dessuten er det masse jeg ikke kan skrive om, og der det trengs kompetanse som jeg ikke har. Altså: Hvem vil være gjesteskribent? Lista ligger høyt og det er ikke rom for honorar på det nåværende tidspunktet. (Men det har ikke jeg heller, så det vil være fullstendig kommunistisk dugnad.)

Min utmerkede programmerer Lasse Sætre har gjort en strålende jobb med å skape steigan.no slik det er nå. Men jeg kan ikke trekke altfor store veksler på ham, så jeg leter etter flere folk som kan teknologien. Jeg ser etter folk som kan datasikkerhet, programmering, optimalisering med sikte på større spredning, alt det jeg forstår bare godt nok til å lage en kravspek, men ikke godt nok til å gjøre det.

I dag er det helt nødvendig å bruke sosiale medier, og enda så lite jeg liker Facebook (jeg opplevde jo blant annet dette i høst), så er det det som er min viktigste publiseringskanal. Jeg ser etter folk som kan sosiale medier – social media warriors, som kan de ulike plattformene som jeg ikke en gang ønsker å lære.

Faste leser av steigan.no vil ha sett at jeg nå og da publiserer små videosnutter. De har et budskap hver for seg som jeg håper at folk setter pris på, men de er egentlig en erklæring om at jeg ønsker å ha video og podcast som en del av nettavisa. Men til det trengs det folk. Jeg ser etter folk som kan video og redigering og alt som har med dette å gjøre. Strategisk synes jeg vi burde banke Dagsrevyen på flatmark, men på kort sikt er det viktigere å ha et par nyhetsinnslag med video hver uke. Dette er antakelig en jobb for unge mennesker. Gi meg beskjed dersom dere synes at dette kunne være noe.

Mange har spurt meg om jeg ikke bør oversette mer til og fra engelsk. Ambisjonen er å bli en del av den internasjonale anti-kapitalistiske og anti-imperialistiske opinionen, og da er det helt nødvendig å i hvert fall ha en del innhold på engelsk, samt å spre skandinaviske artikler over hele verden. Til det trengs gode oversettere. Over tid håper jeg at det skal bli mulig å betale litt for sånt arbeid, men i første omgang ser jeg etter frivillige.

steigan.no er et enmannsforetak fra a til å. Det er sårbart og upraktisk. Neste versjon bør organiseres, slik at flere kan bli med på hele prosessen. Jeg har noen tanker om det, men også de får vente til jeg vet mer om hva slags ressurser det går an å spille på.

Det er mange flere ting, men dette er de viktigste. Økonomi? Ja, det trengs penger for å gjennomføre dette. Ikke ekstremt mye, men mer enn jeg klarer å reise i dag. Det kommer vi til. Det må løses, men først trenger vi å få hovedideen på plass, men om noen skulle ha en arvetante som ikke drømmer om noe annet enn å støtte et prosjekt som vil sende kapitalismen til historiens skraphaug, kan dere jo presentere henne for meg.

Så hva ber jeg om?

Er du interessert i å bidra til dette prosjektet, så send meg en epost. Skriv litt om hvem du er og hva du kan og hva du eventuelt kan bidra med. Alle får svar. I første omgang er dette en grunnlagsundersøkelse. Jeg vil vite hva det er mulig å regne med. På det grunnlaget vil jeg lage en konkret plan og begynne å utvikle fase to. Det vil skje mye i 2016. Epost sendes til steigan (at) artemisia.no.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


29 KOMMENTARER

 1. Lover bra for framtida. Dine gjennomarbeidede artikler er uslåelige i det mer og mer grumsete nyhetsbildet vi ellers er belemret med. Hva med om vi abonnerer på artiklene dine? Alle monner drar, jeg vil gjerne abonnere med en 50-lapp i måneden?

  • Jeg ser for meg et produkt som er artig til reklame for bloggen som trekker flere . Japan photo har en kopp som til å begynne med er helt svart, men når man heller kaffe på den, så ser man » rullegardinen» går opp, og frem kommer fks » Steigan.no i rødt med store bokstaver, og kanskje et motto og foto.

   Man lager først bare en A4 med bilde, og Steigan.no tekst klippet oppå, som man fotograferer av med digitalkamera elller telefon, så kan man laste inn det fotoet via kabel hos Japan photo i fotoboksen, hvis man trenger hjelp, eller på nett.

   Så kan man gi den som bidrag, sende pakken med koppen til en adresse til en «lagersjef» der den sendes videre for salg for 200 kr, eller beholde koppen til å ha på arbeidsplassen, eller gi som gave. Når koppen er blitt varm, og rullegardina har gått helt opp, da er koppen blitt hvit med rød skrift med Steigan.no
   ( Tryllekopp)Slik kunne man sende og få den solgt for kr 200.00, for å være med å gi et bidrag på en morsom måte.

   http://www.japanphoto.no/fotogaver/krus/tryllekrus-med-panoramafoto.html

    • Vet alle hva George Orwell 84`betyr ? Neppe! Reklame må väre kort, enkel, konsis og ikke minst forståelig. Og den må ha et poeng. «Dansk fjellsmör» kan vi le av, men forutsetningen er at vet litt om Danmarks topografi. Hvis ikke ser man ikke poenget! Skjönner?

 2. Jeg vet jo hvem du er fra da du var i politikken og vel i Klassekampen, så jeg er ikke overrasket over din kvalitet, du fremtrer seriøst og har en meget god oversikt og en redelighet i det du publiserer. Kanskje bloggen kunne vært litt mer oversiktlig der kommentarene dine ligger etter dato, og sortere innenlands fra utenlands? Ellers lykke til og godt med en blogger som ikke kommer med personlige tragedier og overfladist pisspreik om ditt og datt!

 3. Kjære Pål,

  Gratulerer med din fullt fortjente suksess. Når det gjelder din neste fase, har dere utarbeidet et «mission-statement», som du kan gjøre offentlig?
  Er det rom for en Kristen person, som ønsker å bekjempe den nye satanistisk inspirerte Verdensorden som er under utvikling?

  Vh Dagfinn Klausen

  PS! Vil det være et krav at man har akseptert teorien om Menneskeskapte Klimaforandringer?

 4. Er det noen som kan eller kjenner en dreven karikaturtegner her? Som X-Grafisk Designer kan jeg starte med å lage en annonsekampanje og klinke den ut på sosmedia – en som virkelig vises 😉 Skissa er klar ^^

  • Jeg kjenner en. Min eldste sønn og alle hans venner er kunstutdannet, de fordømte, ubrukelige, bortskjemte drittungene. Men de har en illustratør/ serietegner i rekkene som er helt rå. Sosialister er de også, i den grad de gir fem flate. Hva gir du meg. De er mye flinkere til å leve og reise og oppleve verden enn til å redde den, synes jeg. Skremmende globalt innstilt.

   Er det Redakteur Steigan du vil ha portrettert? Jeg kan høre om kunstneren har tid, eller om han «jobber» for mye nå. 😉

 5. Spennende. Veit ikke om du kjenner til en del kanaler som kjører livestreming fra store demoer ol. Over hele verden. Det kjøres også livekommentarer fra øyenvitner som er til stede. Da sitter det folk rundt på sosiale medier og nett, å slipper ut informasjon etterhvert som det blir bekreftet fra flere kilder.
  Veldig mye indipendent news innen en del aktivist miljøer.
  Under den urolige perioden i København. når de reiv ned Ungeren, og Christiania var under enormt press. Så fungerte den alternative nyhetssiden modkraft.dk som kilde for mainstrem media, om hva som skjedde på gaten.

 6. Bra plan:) Penger er nøkkelen. Lær av velgjørenhets nisjens markedsføring og strategi kanskje. Kan man få mennesker og gi penger til diverse rare ting så kan man nok få til det til politisk også. Hadde vi hatt politiker som tjente penger på riktig (Erna har?;) og en media som ikke var styrt og eid av kapitalen så…. Men nu går det som det går

 7. Hadde det vært opp til meg hadde Pål vært Man of the year i Norge i flere år. Jeg har tidligere uttrykt den største respekt for hans innsats når mange av hans jevnaldrende kamerater ser ut til å trukket seg ut av politikken.
  Det som er et fullstendig uavklart spørsmål i forbindelse med Påls prosjekt om å samle «antiimperialister» er dette: hvem er nå det i dag?
  Intellektuelle og akademikere kan sikkert skrive uendelige verker om dette som de pleier. Men situasjonen er: Europa beveger seg mot en borgerkrig og den kommer fort og. Er globalist multikulturalister anti-imperialister? Er kulturmarxisme anti-imperalistisk?
  Vi har heller ikke noen analyse av hvorvidt tredje-verden invasjonen av Europa er iscenesatt globalistimperialisme eller spontanhendelse? Fullstendig uavklart.
  Det tradisjonelle «venstresida» over hele Europa befinner seg innen globalistmulti-fabrikken.
  Før den europeiske borgerkrigen bryter løs må vi ha en diskusjon om dette. Det er også nødvendig for å klargjøre et slags program/manifest for det nye skisserte prosjektet.
  Hvis dette høres pedantisk ut, så er det ment som det motsatte.Nødvendig klargjøring.

 8. Kanskje OT – men PLEASE fortsett på bloggen her, slik at vi som ikke ønsker å være på Facebook også kan følge deg!

 9. Du har en meget spennende og viktig blogg. Stå på! Hilsen en småborgelig, høyrevridd. klimaskeptisk, hvit mann i 50-årene 🙂

  • 🙂 Jeg liker svært godt at jeg også leses av folk som er mer eller mindre uenige med meg på en del områder. Flott. Takk!

 10. Jeg er ikke enig med alt, til det ble jeg for ødelagt av min til dels stalinistiske oppvekst. Men jeg synes det er flott at det i det hele tatt eksisterer intellektuelle mennesker nå for tiden, enten det på høyre- eller venstresiden. Det virker som om den styreform vi kaller demokrati i prinsippet er antiintellektuell ( skrev ikke Toqueville noe om det, mon tro?). Hvor er det blitt av de intellektuelle? Jeg er vel «elitistisk» i den grad jeg mener at 1/3 av vår befolkning er for idioter å regne. Samtidig mener jeg at demokrati i grunnen er et spørsmål om moral: alle mennesker burde ha en mulighet til å påvirke sin egen framtid, noe annet er umoralsk. Til tross for min sosialistiske oppdragelse, plasserer jeg meg selv i en klassisk konservativ tradisjon (Burke, først og fremst, selv om jeg ikke er enig i alt Burke postulerte). Når det er sagt, vil jeg berømme deg, Steigan, for denne nettsiden. Selv om jeg ikke er enig med deg på alle punkter, er du noe av det som definerer begrepet «pluralistisk demokrati», noe våre nåværende ledere ikke forstår. Konklusjonen av mine egne studier på området er at et demokrati ikke kan fungere uten en fri flyt av informasjon. Informasjon er det samme som blodstrømmen i en menneksekropp. Om informasjonen ikke er korrekt, eller om den er manipulert eller mangelfull, er det ikke lenger mulig å treffe riktige beslutninger, Desverre er det akkurat det som skjer nå, noe ikke minst EU er et eksempel på. Jeg er, som sagt, ikke lenger marxist ,og enda mindre maoist, men om jeg kan bidra på noen som helst måte, gjør jeg det gjerne. Det er det demokrati handler om.

  • Svært viktig kommentar om informasjonen og dens betydning for beslutningene. Dersom vi tenker på Platons metafor og de som satt i hulen, så trodde de at de observerte virkeligheten når de så på skyggene på veggen, og de var fanger i denne virkeligheten.

 11. […] Et argument som ble brukt mot arbeiderkorrepondansen i Klassekampen var at ikke alt som kom inn var like bra. Og de var det jo ikke, like lite som alle tresiders kronikker fra litteraturvitenskap er det. Det trengs jo en redaktørhånd og det trengs vennlige råd og opplæring. Derfor er jeg spesielt glad for at Steppeulven ikke bare vil skrive sjøl, men at han vil være redaktør for denne spalta. Så bare skriv, fra veien, fra plattformen eller fra sjukehuset. Steppeulven skal lese, vurdere og gi råd og vink, og publisere det beste her. Ambisjonene våre er det i hvert fall ikke noe i veien med, og de henger nært sammen med det jeg så beskjedent har kalt min plan. […]

 12. […] Et argument som ble brukt mot arbeiderkorrepondansen i Klassekampen var at ikke alt som kom inn var like bra. Og de var det jo ikke, like lite som alle tresiders kronikker fra litteraturvitenskap er det. Det trengs jo en redaktørhånd og det trengs vennlige råd og opplæring. Derfor er jeg spesielt glad for at Steppeulven ikke bare vil skrive sjøl, men at han vil være redaktør for denne spalta. Så bare skriv, fra veien, fra plattformen eller fra sjukehuset. Steppeulven skal lese, vurdere og gi råd og vink, og publisere det beste her. Ambisjonene våre er det i hvert fall ikke noe i veien med, og de henger nært sammen med det jeg så beskjedent har kalt min plan. […]

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.