I oljelandet Canada kollapser valutaen

0

Oljelandet Canada har en god del felles med Norge. Det har levd høyt på oljeinntekter i lang tid, har en økonomi som er knyttet til dollar – og er nødt til å importere en stor del av matvarene sine. Oljeeksporten utgjorde i 2014 fjorten prosent av eksportinntektene. For Norges del utgjorde olje- og gasseksporten i 2014 46% av eksportinntektene.

Fallet i oljeprisen har truffet Canada knallhardt. Valutaen har falt 26% mot dollar siden oljeprisen begynte å falle i juli 2014. I samme periode har krona falt med 33% mot dollar.

Kanadierne har merket kursfallet ikke minst på høyere matvarepriser. Bloomberg skriver:

For America’s northern neighbor, which imports about 80 percent of the fresh fruits and vegetables its citizens consume, this entails a sharp rise in prices for these goods. With lower-income households tending to spend a larger portion of income on food, this side effect of a soft currency brings them the most acute stress.

Så vidt jeg husker har den sittende regjeringa i Norge ikke noe problem med å gjøre oss enda mer avhengige av import av mat.

Fra kyst til kyst i Canada raser nå forbrukerne over de skyhøye matvareprisene. Og oljeindustrien sier opp folk i tusentall, 100.000 jobber bare i 2015, så det blir ikke så mye Canadian dream framover.

Norske politikere har vendt seg til å kjøpe seg internasjonal prestisje gjennom å øse norske skattepenger utover mer eller mindre tvilsomme regimer rundt om på kloden, for eksempel 200 millioner kroner til det totalt korrupte og naziinfiserte regimet i Ukraina.

Eller fire milliarder kroner for å leke statsbyggere i Sør-Sudan, penger som kan ha gått rett i bøtta. Og det er vel på sin plass å minne om at et samlet storting har forpliktet Norge til å betale et uvisst antall fantasillioner for noen lite brukbare amerikanske fly som Norge slett ikke har behov for til eget forsvar. (Men desto mer bruk for hvis vi skal bombe flere land på oppdrag fra USA.)

Hvis de kanadiske erfaringene er noe å gå etter, vil det bli svært mye mindre rom for Brende og Støre til å leke stormenn på den internasjonale scenen med de oljeprisene vi ser i dag. Men langt alvorligere: nordmenn vil få lov å betale for at oljespekulasjonen har fått lov å suge alle investeringsmidler fra fastlandsnorge, slik at det er blitt bare knapper og glansbilder igjen til fastlandsindustri, infrastruktur og det vi skal leve av etter olja. Ikke for å være ekkel, men jeg har advart mot dette i mange år.

 

Forrige artikkelMadaya och propagandakriget
Neste artikkelObamas ”State of the union”-tal – lika sanningsenligt som vanligt?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).