I oljelandet Canada kollapser valutaen

10

Oljelandet Canada har en god del felles med Norge. Det har levd høyt på oljeinntekter i lang tid, har en økonomi som er knyttet til dollar – og er nødt til å importere en stor del av matvarene sine. Oljeeksporten utgjorde i 2014 fjorten prosent av eksportinntektene. For Norges del utgjorde olje- og gasseksporten i 2014 46% av eksportinntektene.

Fallet i oljeprisen har truffet Canada knallhardt. Valutaen har falt 26% mot dollar siden oljeprisen begynte å falle i juli 2014. I samme periode har krona falt med 33% mot dollar.

Kanadierne har merket kursfallet ikke minst på høyere matvarepriser. Bloomberg skriver:

For America’s northern neighbor, which imports about 80 percent of the fresh fruits and vegetables its citizens consume, this entails a sharp rise in prices for these goods. With lower-income households tending to spend a larger portion of income on food, this side effect of a soft currency brings them the most acute stress.

Så vidt jeg husker har den sittende regjeringa i Norge ikke noe problem med å gjøre oss enda mer avhengige av import av mat.

Fra kyst til kyst i Canada raser nå forbrukerne over de skyhøye matvareprisene. Og oljeindustrien sier opp folk i tusentall, 100.000 jobber bare i 2015, så det blir ikke så mye Canadian dream framover.

Norske politikere har vendt seg til å kjøpe seg internasjonal prestisje gjennom å øse norske skattepenger utover mer eller mindre tvilsomme regimer rundt om på kloden, for eksempel 200 millioner kroner til det totalt korrupte og naziinfiserte regimet i Ukraina.

Eller fire milliarder kroner for å leke statsbyggere i Sør-Sudan, penger som kan ha gått rett i bøtta. Og det er vel på sin plass å minne om at et samlet storting har forpliktet Norge til å betale et uvisst antall fantasillioner for noen lite brukbare amerikanske fly som Norge slett ikke har behov for til eget forsvar. (Men desto mer bruk for hvis vi skal bombe flere land på oppdrag fra USA.)

Hvis de kanadiske erfaringene er noe å gå etter, vil det bli svært mye mindre rom for Brende og Støre til å leke stormenn på den internasjonale scenen med de oljeprisene vi ser i dag. Men langt alvorligere: nordmenn vil få lov å betale for at oljespekulasjonen har fått lov å suge alle investeringsmidler fra fastlandsnorge, slik at det er blitt bare knapper og glansbilder igjen til fastlandsindustri, infrastruktur og det vi skal leve av etter olja. Ikke for å være ekkel, men jeg har advart mot dette i mange år.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


10 KOMMENTARER

 1. – Here are the break-even oil prices for 13 of the world’s biggest producers: http://www.businessinsider.com.au/break-even-oil-prices-for-all-the-major-producers-in-the-world-2015-7

  Dessverre er ikke Norge med på lista, men med en slik avhengighet kommer vi nok nokså høyt opp. Lav strømpris, lav krone og godt lofotfiske kan nok kompensere noe.

  Er det flere enn meg som har lagt merke til de elendige klementinene i fruktdiskene i år? De er myke, halvrotne og mugne. Tipper spanjolene har sendt oss dårlig vare fordi de får dårligere betalt grunnet svak krone.

  I min fars barndom fikk de en appelsin hver seg på julekvelden, og dette var en svært eksotisk opplevelse. Om noen år blir nok igjen appelsinen på julekvelden årets højdare.

  Ellers har Carsten O. Five begynt å gi gode investeringsråd på sine gamle dager!

  «Det utrolige med bærbusker, er at de koster bare noen hundrelapper i innkjøp. Men så gir de større og større avkastning hvert år. Uten at du trenger å gjøre særlig mye med dem. Kun litt klipping nå og da. Altså økonomisk gir slike busker en meget god avkastning.» – Carsten O. Five

  • Man kan legge merke til at Russland og Saudi Arabia trenger omlag samme oljepris for å balansere statsbudsjettene. Så det kan synes som om Sauda Arabias forsøk på å knekke Russland med oljedumping er som å skyte seg selv i foten!

  • «Er det flere enn meg som har lagt merke til de elendige klementinene i fruktdiskene i år?»

   Vet du, jeg har faktisk tenkt at det forrige klementinpartiet jeg kjøpte inn var ganske dårlig, ja. Men mot slutten av 2015 kjøpte jeg gode klementiner, så jeg tror det varierer veldig fra butikk til butikk, uke til uke, dag til dag.

   • Den store appelsinkonspirasjonen brer om seg. Appelsinen representerer selvfølgelig Solen, Og Solen er sivilisasjonens livgiver. Så dermed betyr råtne småappelsiner at sivilisasjonen er litt småråtten. Tror jeg. For ikke å glemme at «appelsin» betyr «eple fra kina», og epler står for opprinnelig visdom, som eplet fra Eva til Adam. Se hvordan dét gikk. Og så Kina da. Og da betyr råtne småappelsiner … (fyll inn selv). 🙂

    «Oh my darling, Clementin. You are lost once and forever…». – Rent profetisk, det der.

    • Ja, for svarte. Og den geniale Alan Turing døde etter å ha spist et forgiftet eple, det er usikkert om det var samme sorten som fra treet i Edens hage (kunnskapens epletre), eller om Turings eple også kanskje var spansk, men han var tross alt genial, og han hadde kunnskap om hva som ville komme til å skje når han spiste det, for han hadde selv forgiftet det, så ingen skal komme her og si at ikke Alan Turing visste hva han drev med.

     Dette har imidlertid ingen verdens ting å gjøre med fjorårets klementiner. Men spanjolene er selvfølgelig aldeles rasende, dog ikke over kronekursen, men over manglende integreringsvilje i den norske ghetttoen på Costa Blanca, og vurderer å sabotere hele klementinkonseptet ved å la dem vokse ved siden av sitrontrærne så de får steiner og blir sure, og så vil ingen kjøpe dem lenger, og så kan de bare ha det så godt der nede i Spania.

     Men her sitter jeg og drømmer meg helt bort. Jeg noterer meg at druen min nå rapporteres å være ferdig skrelt, så jeg får i takknemlighet over livets overflod spise den mens den er å anse som menneskeføde. Burde jeg be personalet om et sugerør så de ikke går ubeskjeftiget, tro? Sugerør, ikke sugerør, det er søren ikke lett å være menneske. Jeg kan nesten ikke skjønne at det skal være nødvendig. I verdens rikeste land. Makan.

   • Jeg fikk kjøpt en pose gode klementiner før jul. Etter dette har jeg kanskje klart å finne en 5-6 akseptable klementiner over flere uker hos Rema, Kiwi, Spar og Coop. Så jeg tipper spanjolene har inngått en fastprisavtale og er forbannet over den lave kronekursen, og derfor sender oss femtesort klementiner.

 2. Det har vært mye snakk om at Norge nå først og fremst er en gassnasjon, og at gassen skal berge oss etter olja!

  «Oil prices could fall to $10 or below. We know that for natural gas and electricity, prices often fall below zero when the ability of the system to absorb more supply disappears.»

  http://ourfiniteworld.com/2016/01/07/2016-oil-limits-and-the-end-of-the-debt-supercycle/

  Så får vi se hva de sier hvis gassprisene blir negative?

  Så var det oljefondet da, som Torgeir Micaelsen hevder vi kan leve av til evig tid!

  «Also, sovereign wealth funds will need to sell securities, to have money to keep their economies going. The sale of these securities will put downward pressure on stock and bond prices.»

 3. Norge må ha verdensrekord i utdelig av feite sjekker til korrupte regimer. Vi deler ut millioner og milliarder til prosjekt som i virkeligheten er eventyrprosjekt, det være seg vern av regnskog i diverse u- land, eller for å » avhjelpe nød», for ikke å snakke om at Stortinget har godkjent at milliarder av oljepengene kan settes på børs, og hvor mange milliarder som er gått i vasken akkurat det har jeg ikke eksakt tall på men det dreier seg vel om flere hundre milliarder norske kroner? Vel, en dag er krybba tom og da bites hestene som kjent, glansperioden for både norsk og utenlandsk oljeindustri synes å være over, men likevel skal det ikke skjerpes på noe hold, det handles kampfly som Steigan skriver, og det er jo ett paradoks at mens korrupte Brasil som mottar u – hjelp fra Norge likevel kan se seg råd til OL og VM i fotball, har ikke Norge råd til ett nytt OL, det er forsåvidt greitt å ikke støtte pampeveldet i IOC med en tre ukers pampefest, men trenger vi støtte korrupte » fattige» land som har penger til OL som Norge ikke har, eller syns blir for dyrt? Norsk vei og togstandard er en skam, det er rett og slett ikke godt nok det som tilbys i «verdene beste land…», jo, oppgavene er der, og helsesektoren er ikke glemt med alle sine mangler spesiellt i eldreomsorgen. Jeg skal passe meg for «rasisme», men det mangler ikke på penger for flyktningene, da sitter milliardene løst tydeligvis, og asylmafiaen blir søkkrik, da blir det desto mer direkte vondt å lese at eldre slitere flyttes ut av sine omsorgsboliger for å gi plass for flyktninger!

 4. Oljeprisen skal ytterligere ned (i dollar), og det er isolert sett dårlig nytt for Norge.

  Men fallet i oljeprisen er i hvert fall blitt delvis kompensert med økning i dollarkursen. Hva enten det skyldes flaks eller dyktighet, så er mesteparten av oljefondet plassert i dollarbaserte verdipapirer, og dette har ført til en pen valutagevinst (på papiret) for oljefondet. Man kan si det slik at oljefondets ledelse har gjennomført en gigantisk spekulasjon på at dollaren skal opp, og dette har slått heldig ut for oljefondet. Dollaren skal ytterligere opp, så oljefondet vil fortsette å vokse (altså i norske kroner, ikke i dollar), selv om oljeprisen fortsetter å falle.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.