I oljelandet Canada kollapser valutaen

0

Oljelandet Canada har en god del felles med Norge. Det har levd høyt på oljeinntekter i lang tid, har en økonomi som er knyttet til dollar – og er nødt til å importere en stor del av matvarene sine. Oljeeksporten utgjorde i 2014 fjorten prosent av eksportinntektene. For Norges del utgjorde olje- og gasseksporten i 2014 46% av eksportinntektene.

Fallet i oljeprisen har truffet Canada knallhardt. Valutaen har falt 26% mot dollar siden oljeprisen begynte å falle i juli 2014. I samme periode har krona falt med 33% mot dollar.

Kanadierne har merket kursfallet ikke minst på høyere matvarepriser. Bloomberg skriver:

For America’s northern neighbor, which imports about 80 percent of the fresh fruits and vegetables its citizens consume, this entails a sharp rise in prices for these goods. With lower-income households tending to spend a larger portion of income on food, this side effect of a soft currency brings them the most acute stress.

Så vidt jeg husker har den sittende regjeringa i Norge ikke noe problem med å gjøre oss enda mer avhengige av import av mat.

Fra kyst til kyst i Canada raser nå forbrukerne over de skyhøye matvareprisene. Og oljeindustrien sier opp folk i tusentall, 100.000 jobber bare i 2015, så det blir ikke så mye Canadian dream framover.

Norske politikere har vendt seg til å kjøpe seg internasjonal prestisje gjennom å øse norske skattepenger utover mer eller mindre tvilsomme regimer rundt om på kloden, for eksempel 200 millioner kroner til det totalt korrupte og naziinfiserte regimet i Ukraina.

Eller fire milliarder kroner for å leke statsbyggere i Sør-Sudan, penger som kan ha gått rett i bøtta. Og det er vel på sin plass å minne om at et samlet storting har forpliktet Norge til å betale et uvisst antall fantasillioner for noen lite brukbare amerikanske fly som Norge slett ikke har behov for til eget forsvar. (Men desto mer bruk for hvis vi skal bombe flere land på oppdrag fra USA.)

Hvis de kanadiske erfaringene er noe å gå etter, vil det bli svært mye mindre rom for Brende og Støre til å leke stormenn på den internasjonale scenen med de oljeprisene vi ser i dag. Men langt alvorligere: nordmenn vil få lov å betale for at oljespekulasjonen har fått lov å suge alle investeringsmidler fra fastlandsnorge, slik at det er blitt bare knapper og glansbilder igjen til fastlandsindustri, infrastruktur og det vi skal leve av etter olja. Ikke for å være ekkel, men jeg har advart mot dette i mange år.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.