– Finland bryter med nordisk demokrati og innfører tvangslover

8

Den finske regjeringen griper til usedvanlige midler: Fjerner feriedager, kutter i søndagstillegg og sykelønn – og forbyr partene i arbeidslivet å forhandle fram noe bedre.
Dette skriver ABC Nyheter og fortsetter:

– Regjeringens forslag til krisetiltak kan være i strid med vår grunnlov, Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen og ILO-konvensjoner.
Det sier den fremtredende finske fagforeningslederen Jarkko Eloranta til ABC Nyheter.
Han leder de offentlig ansattes forbund JHL og sekretariatet i finsk LO, FFC.

– Regjeringen vil bryte ned hele forhandlingssystemet. Dette påvirker hele arbeidsmarkedet, føyer lederen av de finske sosialdemokratene, SDP, Antti Rinne, til.

Alt skal anbudsutsettes, og dermed vil ikke de uten penger lenger ha samme rettigheter som dem med penger, hevder Rinne. Det som har utløst regjeringas dramatiske utspill, er den økonomiske krisa. Ifølge Finlands sentralbank har Finland mistet flest eksportarbeidsplasser i hele Europa, og krisa vil bli langvarig.

Finland har vært den snille gutten i euro-klassen. Landet har en svært lav gjeldsgrad i forhold til andre EU-land; 62% av BNP. Ifølge World Economic Forum er konkurranseevnen i finsk økonomi på topp. Under de mest dramatiske delene av krisa i Hellas var det særlig Finland som satte seg på bakbeina og protesterte mot enhver antydning til særordninger for Hellas. Og ingen kan beskylde finnene for ikke å være puritanske, hardtarbeidende og seriøse folk.

Men likevel er den finske økonomien nå på vei inn i depresjonen.

ABC Nyheter skriver videre:

Forslaget til krisetiltak, som fortsatt er til behandling, innebærer blant annet:

 • Offentlig ansattes ferie reduseres med åtte dager.
 • To betalte helligdager blir fridager uten lønn.
 • Det innføres en karensdag ved sykdom.
 • Overtidstillegget halveres.
 • Søndagstillegget går ned fra 100 til 75 prosent.

Tiltakene blir oppsummert i den svenskspråklige avisa Hufvudstadsbladet.

Det mest oppsiktsvekkende er at disse tiltakene, som i nordiske demokratier er temaer det kan forhandles om, blir gjort til ufravikelig lov når de nåværende tariffavtalene utløper.

Forslaget innebærer at den frie forhandlingsretten blir suspendert, noe som åpenbart bryter med ikke bare den nordiske modellen, men også den finske grunnloven og internasjonale konvensjoner.

KampanjeStøtt oss

8 KOMMENTARER

 1. Finland har ikke annet å konkurrere med enn hjernekraft, arbeidsdisiplin og lønninger. Norge har billig fornybar strøm. Kutter vi ikke eksportkablene til utlandet kan vi raskt befinne oss i samme situasjon.

  «Oil price is currently $36.10. This mean Norway earns NOTHING on its oil production. The only hope we have left to keep our famous welfare state is to protect our low electricity prices from renewables, of which 97% is from hydro. For the moment the price for industry is about two cents per KWh, or about the half of what Tverberg recommends.

  The combination of low renewable electricity prices, a weakening N.Kr. + a lot of engineers losing their jobs in oil- and oil related industries, makes Norway very attractive for international industry. Recently a factory making parts for Volvo moved its production from China to Norway.

  In this situation Norway is about to construct several power transmission lines for electricity to England and the European continent. This is absurd, like suicide. This will raise electricity prices in Norway to continental levels, and we’ll lose our last advantage. This means the end of the Norwegian welfare state!

  This destruction of our welfare state, our children’s schools and their future, cannot be tolerated. All construction of power transmission grids for abroad must be stopped, and all existing export grids must be cut off!»

  – Norway Must Cut Export Grids for Electricity: http://permaliv.blogspot.no/search/label/Energi%20og%20%60peak-oil%C2%B4

 2. Dette minner meg litt om professor Steinar Strøm sitt innlegg på e24.no for noen år siden. Lang utledning om at strøm er strøm og at det ikke finnes noen slik ting som edel strøm (i den forstand at den kan prises høyere enn annen strøm).

  Noen må ha fortalt ham hvordan ting henger sammen for 3-4 uker etterpå kom han med en ny kommentar som var 180° motsatt av det ha først skrev (og det første innlegget er borte vekk).

  I likhet med varer flest bestemmer tid og sted hvordan strømmen prises. Har du kWh-ene lagret i et vannmagasin kan du på kort varsel levere når strømmen er mest etterspurt. Istedenfor for 20 øre/kWh kan man få 10 kroner/kWh. Pumpekraftverk utnytter de store prisforkjellene og kjøper billig strøm på natten for å pumpe vann opp i vannmagasin og tapper så vannet ned igjen på morgenen. Det blir omtrent som med cola, du betaler en helt annen pris for kald cola på Gaustadtoppen en varm sommersdag enn hva du gjør for lunken cola på Rema 1000.

  Fornybar norsk vannkraft er altfor verdifull til å svies av i norske smelteverk. Ser man stort på det er det egentlig bedre at kraftkrevende industri lokaliseres i nærhetene av kjernekraftverk der de kan gå 24/7. Nordmenn har jo utropt seg selv til verdens mest effektive så norsk industri bør greie å betale samme pris som europeisk industri.

  • Dette handler om å tiltrekke seg internasjonal industri og å konkurrere med Kina.

   «Industry goes where industrial energy prices are cheapest. I know that Norway has been charging residential users high prices–perhaps because people have such high salaries in Norway. But if they can charge industrial users less than two cents per kWh, then that becomes the “price to beat.” No industry is going to move to a country with 20 cent per hour electricity, if electricity is available for less than 2 cents an hour elsewhere.» – Gail Tverberg

   Strømmen til hytter, store eneboliger etc. bør økes kraftig, og kraftoverskuddet benyttes til å tiltrekke oss internasjonal industri fra Kina og andre steder. At deres produkter produseres fra fornybar norsk vannkraft vil i tillegg gi et markedsføringsfortrinn.

   Nå er det store avgifter på nettleie, nettopp for å finansiere disse store eksportkablene. Nettleien må bort, den stimulerer til økt strømbruk.

 3. Regjeringen i Finland har iallefall baller. Det er mer enn man kan si om regjeringen her til lands. Karensdag er en ting som bør innføres her på berget også. ‘Uff, jeg har så vondt i hodet i dag, og det er jo så fint vær’ ..

  • Finland har en ganske autoritær tradisjon, men statens ledelse har også større autoritet. Men det du og en annen leser her legger opp til er egentlig et kappløp mot bunnen. Det er alltid noen som har dårligere ordninger, som man kan måle seg mot.

 4. Du har naturligvis rett Pål i at den finske regjeringa legger opp til et kappløp mot bunnen. Men jeg tror nok at slike lovtiltak ikke er utypiske i Norden. Norge opplevde en egen lønnslov i 1988 (http://sveinlund.info/faglig/fempros.htm) og det måtte generalstreik til for å hindre regjeringa Bondevik i å fjerne en helligdag for et par tiår siden.
  I hele Europa øker klasseskillene og arbeidsløsheten. Den økonomiske stagnasjonen møtes med nedskjæringer og angrep på lønns- og arbeidsvilkår som bare fører til mer stagnasjon.

 5. Finnene er hardt presset grunnet USAs pålagte sanksjoner. Det ledelsen gjør er å sparke nedover og ramme de svakeste as usual . Det har ingen verdens ting med baller å gjøre. Finland burde gå ut av Euroen.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.