– Finland bryter med nordisk demokrati og innfører tvangslover

0

Den finske regjeringen griper til usedvanlige midler: Fjerner feriedager, kutter i søndagstillegg og sykelønn – og forbyr partene i arbeidslivet å forhandle fram noe bedre.
Dette skriver ABC Nyheter og fortsetter:

– Regjeringens forslag til krisetiltak kan være i strid med vår grunnlov, Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen og ILO-konvensjoner.
Det sier den fremtredende finske fagforeningslederen Jarkko Eloranta til ABC Nyheter.
Han leder de offentlig ansattes forbund JHL og sekretariatet i finsk LO, FFC.

– Regjeringen vil bryte ned hele forhandlingssystemet. Dette påvirker hele arbeidsmarkedet, føyer lederen av de finske sosialdemokratene, SDP, Antti Rinne, til.

Alt skal anbudsutsettes, og dermed vil ikke de uten penger lenger ha samme rettigheter som dem med penger, hevder Rinne. Det som har utløst regjeringas dramatiske utspill, er den økonomiske krisa. Ifølge Finlands sentralbank har Finland mistet flest eksportarbeidsplasser i hele Europa, og krisa vil bli langvarig.

Finland har vært den snille gutten i euro-klassen. Landet har en svært lav gjeldsgrad i forhold til andre EU-land; 62% av BNP. Ifølge World Economic Forum er konkurranseevnen i finsk økonomi på topp. Under de mest dramatiske delene av krisa i Hellas var det særlig Finland som satte seg på bakbeina og protesterte mot enhver antydning til særordninger for Hellas. Og ingen kan beskylde finnene for ikke å være puritanske, hardtarbeidende og seriøse folk.

Men likevel er den finske økonomien nå på vei inn i depresjonen.

ABC Nyheter skriver videre:

Forslaget til krisetiltak, som fortsatt er til behandling, innebærer blant annet:

  • Offentlig ansattes ferie reduseres med åtte dager.
  • To betalte helligdager blir fridager uten lønn.
  • Det innføres en karensdag ved sykdom.
  • Overtidstillegget halveres.
  • Søndagstillegget går ned fra 100 til 75 prosent.

Tiltakene blir oppsummert i den svenskspråklige avisa Hufvudstadsbladet.

Det mest oppsiktsvekkende er at disse tiltakene, som i nordiske demokratier er temaer det kan forhandles om, blir gjort til ufravikelig lov når de nåværende tariffavtalene utløper.

Forslaget innebærer at den frie forhandlingsretten blir suspendert, noe som åpenbart bryter med ikke bare den nordiske modellen, men også den finske grunnloven og internasjonale konvensjoner.

Forrige artikkelKöln, Rotherham og den liberale venstresidas unnfallenhet
Neste artikkelUSA frykter alliansen mellom Iran og Kina
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).