USA frykter alliansen mellom Iran og Kina

5

Atomavtalen med Iran, som langt på vei normaliserer landets forhold til verden, har også banet vei for en åpen allianse mellom Kina og Iran. Indirekte har de to landa hatt strategiske relasjoner lenge, både i form av utstrakt handel (Kina er Irans største handelspartner) og gjennom Irans assosiasjonsavtale med Shanghai Cooperation Organization (SCO).

Men nå er det ingenting som hindrer de to landa i å inngå en strategisk allianse. Og presidentene Hassan Rouhani og Xi Jinping kastet ikke bort tida. 23. januar 2016 undertegnet de 17 avtaler og dokumenter som skal sementere forbindelsene mellom de to landa. Daily Sabah skriver at avtalene gjelder «bilateralt samarbeid innen industri, transport, jernbane, havner, ny teknologi, turisme, miljø og energi».

Avtalene skal ha en verdi av 600 milliarder dollar over de neste ti åra.

Den amerikanske analytikeren Daniel Elter sier til iranske Press TV:

The US is fearful of losing influence to China in the Middle East after Xi’s visit to Saudi Arabia, Egypt and Iran. China has both credibility and deep pockets, while the US has neither.

Kina har troverdighet og djupe lommer, USA har ingen av delene! Dette er betegnende for den nye verdenssituasjonen. USA, som en gang var i stand til å konkurrere økonomisk over hele verden, klarer ikke det lenger. Supermaktposisjonen holdes oppe med rå militærmakt.

Men USA har seg sjøl å takke. Sanksjonene mot Iran og Russland og sabelrasling både mot dem og Kina har tvunget dem til å gjøre det nødvendige – alliere seg mot en felles fiende.

Russland har utstyrt Iran med sine S-300 antiluftskyts missiler, og selger S-400 missiler til Kina. De tre landa knytter seg tettere sammen økonomisk og militært, og et fullverdig iransk medlemskap i både SCO og BRICS er ikke langt unna. Ifølge Jane’s Defense Weekly betyr det nye rakettsystemet at Israels flyvåpen ikke lenger kan trenge inn i Irans luftrom sjøl om det skulle lykkes i å komme så langt.

Pepe Escobar skriver i Sputnik News:

This budding military Eurasia integration is a key subplot of the New Great Game that runs parallel to the Chinese-led New Silk Road(s) project.

As a counterpunch to encroachment, it was bound to happen; after all Beijing is confronted by US encroachment via the Asia-Pacific; Russia by encroachment via Eastern Europe; and Iran by encroachment via Southwest Asia.

President Xi Jinping ser Iran-avtalen som enda en byggestein i Kinas ambisiøse nye silkeveiprosjekt, “One Belt, One Road». I 2015 stipulerte han verdien av dette prosjektet til 2500 milliarder dollar fram til 2025.

Forbindelsene mellom Kina og Iran går tusen år tilbake. De to landa har påvirket hverandre gjensidig kulturelt og økonomisk i generasjoner, og nettopp den gamle Silkeveien gjennom Iran var jo hovedveien for kinesiske handel med Midt-Østen og Europa i hundrevis av år.

For USAs strateger er denne nye alliansen en hodepine av dimensjoner, men de kan jo notere seg at ikke minst USAs aggressive utenrikspolitikk har en stor del av æren for at alliansen er kommet i stand.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


5 KOMMENTARER

 1. Ser ut som neste migrasjon vil komme fra USA, hvis den militære arrogansen svekkes i mangel av tilgang på andres forekomster. Og Syriatrekket ble kanskje det siste som førte til en selvpåført sjakkmatt, når våre allierte i skrivende stund forsøker å få til en slags remi. Jeg levner ikke mye håp til den eksisterende ledelsen og nye koster må til. Hvis ikke går dette over stokk og stein på bekostning av menneskets sosiale utvikling, som i verste fall kan bli satt flere hundre år tilbake.

  • Har noen sett på disse skremmende sidene?

   Det er anntatt en halvering av antall innbyggere i landet på 10 år frem til 2025!

   Her er en video med way back maskin som viser kilder fra US State department CIA, world bank og European union. scary stuff.

   https://www.youtube.com/watch?v=I4-59OBZm5A

   De påstår det har med økonomisk system som bryter sammen og at da blir det utvandring i noen land. http://www.deagel.com/country/Norway_c0153.aspx (Norge)
   http://www.deagel.com/country/United-States-of-America_c0001.aspx (USA)

   Merkelige greier dn siden.Hva tror du om dette ?

   De skriver følgende: se spesielt det de skriver om det økonomiske systemet og migrasjon.

   «There have been many questions about the countries forecast specially the one focusing on the United States of America (USA). They won’t be answered one by one but below you can find some explanation, thoughts and reflections. We are going to keep this as short as possible.

   The majority of the economic and demographic data used in the making of the forecasts is widely available by institutions such as the CIA, IMF, UN, USG, etc. You can see the most relevant data at every single country’s page. There is a tiny part of data coming from a variety of shadow sources such as Internet gurus, unsigned reports and others. But all these sources are from the internet and are of public domain for at least a minority. For example, several years ago Dagong, the Chinese ratings agency, published a report analyzing the physical economy of the States comparing it with those of China, Germany and Japan. The conclusion was that the US GDP was something between $5 to $10 trillion instead of $15 trillion as officially reported by the USG. We assume that the official data, especially economic, released by governments is fake, cooked or distorted in some degree. Historically it is well known that the former Soviet Union was making up fake statistics years before its collapse. Western as well as other countries are making up their numbers today to conceal their real state of affairs. We are sure that many people out there can find government statistics in their own countries that by their own personal experience are hard to believe or are so optimistic that may belong to a different country.

   Despite the numeric data «quantity» there is a «quality» model which has not a direct translation into numeric data. The 2014 strain of Ebola has a death rate of 50-60% but try to imagine what would happen if there is a pandemic of Ebola with hundreds of thousands or millions infected with the virus. So far the few cases of Ebola-infected people have «enjoyed» intensive healthcare with anti-viral and breathing assistance but above all with abundant human support by Physicians and nurses. In a pandemic scenario that kind of healthcare won’t be available for the overwhelming number of infected leading to a dramatic increase of the death rate due to the lack of proper healthcare. The «quality» factor is that the death rate could increase to 80-90% in a pandemic scenario from the stated 50-60% rate. The figure itself is not important what is relevant is the fact that the scenario can evolve beyond the initial conditions from a 50% death toll to more than 90%. By the way, no pandemic or nuclear war is included in the forecast.

   The key element to understand the process that the USA will enter in the upcoming decade is migration.

   In the past, specially in the 20th century, the key factor that allowed the USA to rise to its colossus status was immigration with the benefits of a demographic expansion supporting the credit expansion and the brain drain from the rest of the world benefiting the States.

   The collapse of the Western financial system will wipe out the standard of living of its population while ending ponzi schemes such as the stock exchange and the pension funds. The population will be hit so badly by a full array of bubbles and ponzi schemes that the migration engine will start to work in reverse accelerating itself due to ripple effects thus leading to the demise of the States. This unseen situation for the States will develop itself in a cascade pattern with unprecedented and devastating effects for the economy. Jobs offshoring will surely end with many American Corporations relocating overseas thus becoming foreign Corporations!!!!

   We see a significant part of the American population migrating to Latin America and Asia while migration to Europe – suffering a similar illness – won’t be relevant. Nevertheless the death toll will be horrible. Take into account that the Soviet Union’s population was poorer than the Americans nowadays or even then. The ex-Soviets suffered during the following struggle in the 1990s with a significant death toll and the loss of national pride. Might we say «Twice the pride, double the fall»? Nope. The American standard of living is one of the highest, far more than double of the Soviets while having added a services economy that will be gone along with the financial system.

   When pensioners see their retirement disappear in front of their eyes and there are no servicing jobs you can imagine what is going to happen next.

   At least younger people can migrate. Never in human history were so many elders among the population. In past centuries people were lucky to get to their 30s or 40s.

   The American downfall is set to be far worse than the Soviet Union’s one. A confluence of crisis with a devastating result.

   The Demographic crisis in the former Soviet Union countries has extended for over two decades, if we accept that it ended early in this decade (2010s). The demographic crisis will hit the World in the near future and is projected to last between three and eight decades more or less depending on technological breakthrough and environmental issues. The aftermath is more likely a frozen picture with the population numbers staying the same for a very, very long period of time. The countries forecast population numbers do reflect birth/deaths but also migratory movements. Many countries are going to increase their gross population due to immigration while their native population may shrink.

   Over the past two thousand years we have witnessed the Western civilization built around the Mediterranean Sea shifting to Northern Europe and then by the mid 20th century shifting to an Atlantic axis to finally get centered into the States in the past 30 years. The next move will see the civilization being centered in Asia with Russia and China on top. Historically a change in the economic paradigm has resulted in a death toll that is rarely highlighted by mainstream historians. When the transition from rural areas to large cities happened in Europe many people unable to accept the new paradigm killed themselves. They killed themselves by a psychological factor. This is not mainstream but it is true. A new crisis joins old, well known patterns with new ones.

   Sorry to disappoint many of you with our forecast. It is getting worse and worse every year since the beginning of the pre-crisis in 2007.

   It is already said that this website is non-profit, built on spare time and we provide our information and services AS IS without further explanations and/or guarantees. We are not linked to any government in any way, shape or form.

   We are not a death or satanic cult or arms dealers as some BS is floating around the internet on this topic. Take into account that the forecast is nothing more than a model whether flawed or correct. It is not God’s word or a magic device that allows to foresee the future.

   Sunday, October 26th, 2014 «

 2. Mye slurv på Deagel. Tansania har i dag 41 mill inb, men står anført med 4,6 mill. Hvis tallene vektes opp mot utarming av landets ressurser med tanke på vekstøkonomi vil tallene for USA bli stygge, og en migrasjon vil være naturlig. Og det står ikke så veldig bra til med Norge heller hvis vi fortsetter med det samme økonomiske systemet som har feilet. Vi er tom for olje – og skal folk ha noe å gjøre i den sammenheng vil befolkningsvekst og migrasjon gå mot Asia og Afrika som tabellene beskriver. Og helst skal dette bli «United States of Africa, Asia, Europa osv….

 3. Kerry & Co kan jo selvfølgelig søke audiens hos Putin. Han har jo mye upløyd mark på sitt kontinent, isteden for å lage et blodbad i Midtøsten. Men tap av ansikt bak sin grådighet er vel viktigere en sunn fornuft? Og Norske politikere bør vel snart slutte med å være fjols til fjells.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.