– USA avhengig av saudi-penger til krigen mot Syria

0
I en kolonne hvite Toyotaer rykker Islamic State inn i Nord-Irak. Helt usynlig for amerikanske satellitter, angivelig. (Det trengtes ikke for de var overvåket av USAs Apache-helikoptre.)

Da fredsprisvinner Barack Obama i 2013 i all hemmelighet ga CIA grønt lys til å væpne jihadistene i Syria, visste CIA at de ville ha en villig partner til å betale for operasjonen. Det var den samme partneren som CIA har stolt på i flere tiår til å støtte diverse hemmelige operasjoner, nemlig kongedømmet Saudi Arabia.

Dette står å lese i en artikkel i New York Times under tittelen U.S. Relies Heavily on Saudi Money to Support Syrian Rebels.

Since then, the C.I.A. and its Saudi counterpart have maintained an unusual arrangement for the rebel-training mission, which the Americans have code-named Timber Sycamore. Under the deal, current and former administration officials said, the Saudis contribute both weapons and large sums of money, and the C.I.A takes the lead in training the rebels on AK-47 assault rifles and tank-destroying missiles.

The support for the Syrian rebels is only the latest chapter in the decadeslong relationship between the spy services of Saudi Arabia and the United States, an alliance that has endured through the Iran-contra scandal, support for the mujahedeen against the Soviets in Afghanistan and proxy fights in Africa. Sometimes, as in Syria, the two countries have worked in concert. In others, Saudi Arabia has simply written checks underwriting American covert activities.

Avisa skriver også at det er nettopp denne strategiske alliansen som gjør at USA ikke kritiserer krenkelsene av menneskerettighetene i Saudi Arabia eller de stadige halshoggingene oljedespotiet utfører.

Artikkelen virker svært velinformert. NYT er ikke akkurat noen kritisk avis, men den har svært nære bånd til maktapparatet, både i Pentagon og i Washington, så dette er stalltips fra hestens egen munn. Forfatterne nevner at Saudi Arabia også finansierte USAs hemmelige krig i Angola på åttitallet og naturligvis krigen i Afghanistan.

The money flowed through a C.I.A.-run Swiss bank account. In the book “Charlie Wilson’s War,” the journalist George Crile III describes how the C.I.A. arranged for the account to earn no interest, in keeping with the Islamic ban on usury.

In 1984, when the Reagan administration sought help with its secret plan to sell arms to Iran to finance the contra rebels in Nicaragua, Robert C. McFarlane, the national security adviser, met with Prince Bandar, who was the Saudi ambassador to Washington at the time. The White House made it clear that the Saudis would “gain a considerable amount of favor” by cooperating, Mr. McFarlane later recalled.

I en annen svært velinformert artikkel i The New York Times 24. mars 2013 blir det påvist hvordan våpen og utstyr ble fløyet inn fra Saudi Arabia og Qatar via Tyrkia, Jordan og Kroatia (!). Og vi snakker ikke om en liten skala, men om en massiv operasjon som omfattet minst 160 flygninger med store transportfly. Og Times lar det ikke være noen tvil om CIAs rolle i dette prosjektet:

Fra kontorer på hemmelig sted har amerikanske etterretningsoffiserer hjulpet arabiske regjeringjer med å kjøpe våpen, inklusive en svær ordre fra Kroatia, og valgt ut de opprørskommandantene og gruppene som skulle motta våpnene ved ankomst, i følge amerikanske tjenestemenn som uttaler seg under forutsetning av at de får være anonyme.

«Et konservativt anslag på den lasten disse flygningene hadde med seg er omkring 3500 tonn militært utstyr,» sier Hugh Griffiths, fra det svenske fredsinstituttet SIPRI, og fortsetter: «Det omfanget og den hyppigheten det er snakk om viser at det dreier seg om en vel planlagt og koordinert hemmelig logistikkoperasjon.»

Jeg har omtalt dette ganske utførlig i artikkelen Hvem skapte monsteret IS?

Norske medier og politikere har vært uvillige til å se dette, og har klamret seg til den «det er Assads feil»-narrativen de har fått utlevert. Men drypp for drypp kommer sannheten for en dag – til og med i New York Times.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelStriden mellom Iran og deres sunniarabiske naboland
Neste artikkelBall i det borgerlige
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).