Seymour Hersh om motsetningene i USAs toppledelse i Syria-spørsmålet

0
Seymour Hersh

Den berømte gravende journalisten Seymour Hersh har gjort det igjen. Han har brukt sine kontakter i og omkring USAs etterretningstjenester til å avdekke motsigelsene innafor tjenestene og mellom tjenestene og Det hvite hus. I artikkelen Military to Military i det nummeret av London Review of Books som kommer på trykk første uke i januar 2016, skriver han inngående om sine samtaler med ulike kilder i etterretningsapparatet. Og de avdekker svært store foskjeller i vurderingene både fra Joint Chiefs of Staff (den militære generalstaben i USA), CIA og DIA.

Barack Obama’s repeated insistence that Bashar al-Assad must leave office – and that there are ‘moderate’ rebel groups in Syria capable of defeating him – has in recent years provoked quiet dissent, and even overt opposition, among some of the most senior officers on the Pentagon’s Joint Staff.

Seymour Hersh
Seymour Hersh

The military’s resistance dates back to the summer of 2013, when a highly classified assessment, put together by the Defense Intelligence Agency (DIA) and the Joint Chiefs of Staff, then led by General Martin Dempsey, forecast that the fall of the Assad regime would lead to chaos and, potentially, to Syria’s takeover by jihadi extremists, much as was then happening in Libya. A former senior adviser to the Joint Chiefs told me that the document was an ‘all-source’ appraisal, drawing on information from signals, satellite and human intelligence, and took a dim view of the Obama administration’s insistence on continuing to finance and arm the so-called moderate rebel groups. By then, the CIA had been conspiring for more than a year with allies in the UK, Saudi Arabia and Qatar to ship guns and goods – to be used for the overthrow of Assad – from Libya, via Turkey, into Syria. The new intelligence estimate singled out Turkey as a major impediment to Obama’s Syria policy. The document showed, the adviser said, ‘that what was started as a covert US programme to arm and support the moderate rebels fighting Assad had been co-opted by Turkey, and had morphed into an across-the-board technical, arms and logistical programme for all of the opposition, including Jabhat al-Nusra and Islamic State. The so-called moderates had evaporated and the Free Syrian Army was a rump group stationed at an airbase in Turkey.’ The assessment was bleak: there was no viable ‘moderate’ opposition to Assad, and the US was arming extremists.

Abu Ghraib
Abu Ghraib

Seymour Hersh har bevist gjennom et langt liv, fra My Lai til Abu Ghraib og seinere, at han har denne typen kontakter og at han har det personlige motet og den integriteten som skal til for å føre fram et sånt budskap. I artikkelen The Red Line and the Rat Line i 2014 viste han hvordan USA, Tyrkia og oljediktaturene hadde bygd opp de jihadistiske terrorgruppene fra Libya til Syria. (Jeg skrev om den blant annet her.) I 2015 skrev han i LRB om Drapet på Osama bin Laden. Den har jeg omtalt her.

Når Hersh kan gjøre dette, kommer det naturligvis av at kildene hans stoler på ham og at han vet hvor han skal finne dem. Denne siste artikkelen i LBR leser jeg også som resultat av at deler av etterretningstjenestene og det militære etablissementet i USA ønsker å komme ut med sin motstand mot det de opplever som en uansvarlig politikk.

islamic state

Den tidligere sjefen i USAs største etterretningsorganisasjon, den militære etterretningstjenesten DIA, Michael Flynn, mener at Vesten, og spesielt USA, bidro til å skape IS. I et intervju med det tyske magasinet Der Spiegel sier han at Den islamske staten ikke ville ha eksistert uten Irak-krigen. På direkte spørsmål om han angrer på invasjonen i Irak svarer Flynn:

– Det var en gigantisk feil. Sjøl om Saddam Hussein var brutal, var det galt å fjerne ham. Det samme gjelder også for Muammar Gaddafi og Libya, som nå er en forfeilet stat. Den historiske lærdommen er at det var et strategisk feilgrep å gå inn i Irak. Historien vil ikke og skal ikke være snill mot den avgjørelsen.

Michael Flynn
Michael Flynn

Seymour Hersh omtaler Michael Flynn og hans opposisjon:

Lieutenant General Michael Flynn, director of the DIA between 2012 and 2014, confirmed that his agency had sent a constant stream of classified warnings to the civilian leadership about the dire consequences of toppling Assad. The jihadists, he said, were in control of the opposition. Turkey wasn’t doing enough to stop the smuggling of foreign fighters and weapons across the border. ‘If the American public saw the intelligence we were producing daily, at the most sensitive level, they would go ballistic,’ Flynn told me. ‘We understood Isis’s long-term strategy and its campaign plans, and we also discussed the fact that Turkey was looking the other way when it came to the growth of the Islamic State inside Syria.’ The DIA’s reporting, he said, ‘got enormous pushback’ from the Obama administration. ‘I felt that they did not want to hear the truth.’

‘Our policy of arming the opposition to Assad was unsuccessful and actually having a negative impact,’ the former JCS adviser said. ‘The Joint Chiefs believed that Assad should not be replaced by fundamentalists. The administration’s policy was contradictory.

I likhet med hans foregående artikler er denne artikkelen av Seymour Hersh absolutt nødvendig lesestoff for den som vil prøve å forstå den motsigelsefulle og katastrofale politikken til USA i Syria-spørsmålet. Og når toppledelsen i en atomstormakt ikke vil høre sannheten fra sine egne militære ledere, er vi åpenbart ute i et svært farlig landskap.

(Og det som er litt morsomt, eller tragisk, om man ønsker det, er at deler av den militære ledelsen i USA innrømmer det som USAs lojale kaniner her hjemme gjerne vil kalle «konspirasjonsteorier».

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelSpanias regjeringsparti tapte 3,8 millioner stemmer
Neste artikkelDe USA-stödda moderata rebellerna (FSA) i Syrien nära kollaps
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).