Har Tyrkia invadert Irak for å redde oljetransporten til IS/Da’esh?

22

Ifølge offisielle kilder i Tyrkia og Irak har tyrkiske soldater rykket inn i Nord-Irak i nærheten av byen Mosul, en by som kontrolleres av IS/Da’esh. Den tyrkiske avisa Today’s Zaman skriver:

Several hundred Turkish soldiers have been deployed to provide training for Iraqi troops in an area near the northern Iraqi city of Mosul, which is under the Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL) control, a Turkish security source told Reuters on Friday.
«Turkish soldiers have reached the Mosul Bashiqa region. They are there as part of routine training exercises. One battalion has crossed into the region,» the source said, declining to say exactly how many soldiers had been deployed.

I følge hurriyetdailynews.com kommer tyrkiske styrker til å opprette en permanent base i Bashiqa regionen i Mosul.

Iraks statsminister Haider al-Abadi har kalt dette en krenkelse av Iraks suverenitet, og har i en erklæring krevd umiddelbar tilbaketrekking av troppene.

Deutsche Wirtschafts Nachrichten kaller dette «et klart folkerettsbrudd fra en NATO-stat», og regner det som opplagt at dette har skjedd i forståelse med NATO.

Tyrkia hevder at styrkene har rykket inn i Irak for å bekjempe IS. Men siden Tyrkia har profittert ikke bare på stjålen olje fra Syria, men også fra Irak, kan det like gjerne være at styrkene har rykket inn for å bekytte den illegale oljehandelen til IS. (Se kart.) Uansett er dette en ny og farlig opptrapping av krigen.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


22 KOMMENTARER

 1. Men hvis vi ser langsiktig og stort på situasjonen, hva kan egentlig skje?

  Det er vel ganske klart at det blir to store hovedblokker: Russland, Kina, Iran, Syria, Irak m.fl. på den ene siden (De Gode (relativt sett)) — og IS/NATO/USA/Israel/Vesten/Tyrkia/diverse araberland etc. på den andre siden. (De Onde.)

  De Onde vil ha verdenskrig med en påfølgende ny verdensordning hvor makten er sentralisert på svært få hender (noen få banksjefer, sentralbankstere og militærindustrialister). De Gode vil ikke ha verdenskrig og ikke noen ny verdensordning, men en fortsettelse av ordningen med mer eller mindre selvstendige nasjonalstater.

  De Onde ser, for øyeblikket, ut til å være mektigst.

  Var ikke dette en grei oppsummering?

  • Min kommentar ble borte. Nytt forsök, Jeg kunne gjerne tenkt meg litt mer om de forskjellige staters hensikt og mål med «krigen mot Daesh». Etterhvert viser det seg at mange av våre allierte stötter (hjelper) Daesh. Likeså en enorme mengde olje som vi absolutt ikke skal skrive om og fortelle hvem som er kjöper.

 2. «Har Tyrkia invadert Irak for å redde oljetransporten til IS/Da’esh?»

  Ja. Kort sagt.

  Det virkelig foruroligende her, er naturligvis hvordan den globale «sikkerhetsarkitekturen» siden 2. VK via FN-traktaten, nå eroderes bort stadig mer.

  USA-NATO-landenes «Coalition of the willing» gikk foran, med det ulovlige, falskbegrunnede og drepende destruktive angrepet på Irak i 2003. Etter denne flagrante presedensen har undergravingen av forutsigbart trygge internasjonale relasjoner kun blitt verre. Angrepet åpnet for en tilnærming av «anything goes» i internasjonal politikk generelt.

  Nå gjør alle med militærmakt mer og mer hva som helst de vil. – Merk at Russland her er unntatt. Simpelthen fordi landet ser seg best og tryggest tjent med en «internasjonal sikkerhetsarkitektur av suverene stater» (Putins talemåte).

  *

  Jf. ellers «KZ»s oppsummering over. – Selv om det finnes en regnbue av nyanser mellom det svarte [onde] og det hvite [gode] som tegnes der. – Samt at «onde» og «gode» neppe er noen helhetlig sett treffende forskjellsbeskrivelse, annet enn til frustrert overforenklingsbruk (som ofte er både lett og fristende å ta tilflukt i – men straks er misvisende i alle andre sammnehenger: betegnelsene er dermed lite fruktbare). Men det er ikke til å betvile at USA-NATO er hovedaggressorer i dette spillet om hvilken type verdensordning som skal holdes.

  Et stort og forvirrende problem er at det er USA-NATOs egen tidligere verdenssikkerhets-arkitektur som de samme statsaktørene – men ikke de samme menneskene – nå kjemper og kriger for å endre. Det gjør verden uforutsigbar, og enhver mellomstatlig handling mye farligere, enn før 2001.

  (Angrepet på Afghanistan var heller ikke lovlig etter datidens internasjonale rett, selv om det ble påberopt som «selvforsvar» etter 9-11 – bl.a. ble flere tilbud om utlevering av Osama bin Laden fra Afghanistan passivt-aggressivt ikke besvart av USA).

  • Angående 9/11 så var vel 17 av 22 terrorister fra Saudi. Saudi blir beskyttet av USA. Amerikanske medier skriver at terroristen i den siste skytingen (for noen dager siden i USA) har vært i kontakt med kjente terrormistenkte i Saudi. Der vandrer de visstnok uten bekymring løst på gata. Norsk tv unngår behendig å bruke ordet Saudi. Baåde nrk og tv2 sier «internsjonalt».

 3. Vi bør vel og hugse på at krenking av grensa mot Irak i alle fall sia 1990-talet har vori ein del av den tyrkiske krigen både mot PKK-geriljaen og mot kurdiske landsbyar. Flyåtak er det vanlege. Invasjon med bakkestyrkar berre av og til. Samtidig har Tyrkia mindre bakkestyrkar fast stasjonert i Den kurdiske regionen i Irak. Desse er og nokså næør grensa. President Barzani i Den kurdiskie regionen har godtatt og godtar at det er slik.

  Men dette er noko anna ettersom Mosul er sør for Den kurdiske regionen. Dei tyrkiske bakkestyrkane må ha passert gjennom Den kurdiske regionen, dvs. Barzani sitt område, for å kome fram til Mosul-distriktet. Dermed kan dette og vere ei ny utvikling av alliansen mellom president Barzani og president Erdogan i Tyrkia.

 4. Hva skjedde egentlig i Mosul ?

  1. Soldatene som rømte hals over hode sa de alle fikk personlige SMS fra ISIS som fortalte hva de skulle gjøre med dem om de ikke stakk av umiddelbart.

  2. Flerfoldige milliarder lå igjen i banken i Mosul uten at noen tok dem med seg da de rømte byen.

  3. Store mengder amerikanske våpen lå igjen på basen uten at de sprengte det i luften eller tok det med seg da de rømte byen.

  4: US/NATO som har satellitter som ser hver enste flue i Irak hverken advarte eller gjorde noe for å forhindre invasjonen av Mosul som ble en kick start for ISIS både med våpen og penger, det er heller ikke gjort et eneste forsøk på å bombe tankebiler eller oljekilder.

  Det er mye som lukter mer enn ugler her, for min del så ser det ut som om snille Onkel Sam har jobbet litt i kulissene her …..

 5. Om ikke annet er nå ihvertfall samrøret USA/Tyrkia/Saudi/Daesh et bevis på at forestillinga om «islam mot Vesten» er noe vås. Islamisme og vestlig imperialisme ser ut til å stortrives i hverandres selskap.

 6. Kurdistan i Irak hevder at oljetankbilene som Russland bomber, er deres. De samme Irakiske Kurderne selger oljen til Tyrkia. Åpenbart har Kurderne, Tyrkia og IS samarbeidet om oljetyveriet fra både Syrtia og Irak.

 7. […] Pål Steigan 5/12 Iraks preimärminister Expressen 2/12 Sputnik Ab 2/12 Russia Today http://www.expressen.se/nyheter/nato-okar-militara-stodet-till-turkiet/Expressen 30/11 Intervju med Erdogan Turkiets roll som stöd till terrorismen Vill Turkiet stänga Bosporen? Nyhetsbanken I Nyhetsbanken II Consortiumnews 25/6 Pål Steigan 26/6 Blogginlägg 26/8 2014 Blogginlägg 29/7 2015 Counterpunch 24/11 2015 Express 25/11 DWN 29/10 Pål Steigan 1/11 Jan Guillou i Ab Bärgslagsbladet Arboga Tidning 27/10 Professorsblog 28/10 Pål Steigan 23/10 Putin talar med Saudiarabiens kung […]

 8. – How Russia is smashing the Turkish game in Syria: http://www.doomsteaddiner.net/blog/2015/12/06/how-russia-is-smashing-the-turkish-game-in-syria/

  «So why did Washington take virtually forever to not really acknowledge ISIS/ISIL/Daesh is selling stolen Syrian oil that will eventually find its way to Turkey?

  Because the priority all along was to allow the CIA – in the shadows – to run a “rat line” weaponizing a gaggle of invisible “moderate rebels”.

  As much as Daesh – at least up to now – Barzani mob in Iraqi Kurdistan was never under Washington’s watch. The oil operation the Kurdistan Regional Government (KRG) runs to Turkey is virtually illegal; stolen state-owned oil as far as Baghdad is concerned.

  Daesh stolen oil can’t flow through Damascus-controlled territory. Can’t flow though Shiite-dominated Iraq. Can’t go east to Iran. It’s Turkey or nothing. Turkey is the easternmost arm of NATO. The US and NATO “support” Turkey. So a case can be made that the US and NATO ultimately support Daesh.

  What’s certain is that illegal Daesh oil and illegal KRG oil fit the same pattern; energy interests by the usual suspects playing a very long game.

  What these interests are focused on is to control every possible oil asset in Iraqi Kurdistan and then in “liberated” Syria. It’s crucial to know that Tony «Deepwater Horizon» Hayward is running Genel, whose top priority is to control oil fields that were first stolen from Baghdad, and will eventually be stolen from the Iraqi Kurds.

  And then, there’s the Turkmen powder keg.

  The key reason why Washington always solemnly ignored Ankara’s array of shady deals in Syria, through its fifth column Turkmen jihadis, is because a key CIA “rat line” runs exactly through the region known as Turkmen Mountain.

  These Turkmen, supplied by Ankara’s “humanitarian” convoys, got American TOW-2As for their role in preserving prime weaponizing/ smuggling routes. Their advisers, predictably, are Xe/Academi types, formerly Blackwater. Russia happened to identify the whole scam and started bombing the jihadis. Thus the downing of the Su-24.»

 9. Antakelsen om at dette skjer for at sikre tyveri og oljeleveranser til Tyrkia får støtte fra Amerikanske «Moon of Alabama».

  Det er vel russiske trusler om sanksjoner som tyrkerne til å gå til et slikt skritt. Det interessant er at nettstedet mener at Irakiske myndigheter burde bombe tyrkerne bort fra Mosul området før de får for sterkt fotfeste der. Med en amerikansk vennlig president i Irak så kommer vel neppe det til å skje?

  http://www.moonofalabama.org/

 10. USA retetr nå en forespørsel til Norge om å være med å bombe i Syria. Det blir liksom så trygt når alle deler skylda. Liksom så vanskelig å rette kritikk i etterkant når ens egen uskyld ryker. Nå ber Joe Biden Russland oppfylle fredsavtalen og gi tilbake den annekterte Krim-halvøya til Kiew mot folkets vilje. Samtidig rykker atltså NATO-landet Tyrkia inn i Irak uten at noen nevner internasjonale avtaler eller brudd på folkeretten. Så da så.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.