Sikkerhetsrådet støtter kamp mot terroristenes områder i Syria og Irak

4

I et enstemmig vedtak 20. november 2015 går FNs sikkerhetsråd inn for å utslette basene til IS/Da’esh og al-Nusra-fronten i Syria og Irak.

FNs sikkerhetsråd ber alle medlemsland som har kapasitet til det om å bidra til å slå ned på terrorhandlingene til IS /Da’esh og al-Nusra Fronten, samt alle personer og grupper forbundet med al-Qaida. Rådet ber også medlemslanda om å bidra til å utslette de sikre områdene terroristene har skaffet seg i betydelige deler av Irak og Syria.
Medlemslanda blir også oppfordret til å styrke sin innsats for å hindre innreise av utenlandske terrorister til Syria og Irak og å undertrykke og hindre finansiering av dem.
Sikkerhetsrådet understreker at det er en plikt for alle medlemsland å bekjempe den terrorismen som disse organisasjonene står for.

(Hele resolusjonsteksten finnes her.)

For Russland er dette en betydelig diplomatisk seier, siden det betyr at et enstemmig Sikkerhetsråd gir full ryggdekning til den bombekampanjen landets flyvåpen nå gjennomfører i samarbeid med Syrias væpnede styrker.

For USA, Tyrkia og de arabiske oljediktaturene er det et tilsvarende nederlag, siden de har skapt, finansiert og forsynt disse gruppene fram til nå. Tyrkias forsyning av og assistanse til IS har hele tida vært i strid med folkeretten, men nå er den også direkte forbudt av et enstemmig Sikkerhetsråd.

Det er ikke minst de siste terroraksjonene som har ført til et press i FN for en tydelig resolusjon fra Sikkerhetsrådet. Som det heter i pressemeldinga:

In a unanimously adopted resolution, the 15-member body declared the group’s terrorist attacks abroad “a global and unprecedented threat to international peace and security” following the “horrifying terrorist attacks” it perpetrated recently in Sousse (Tunisia), Ankara (Turkey), over Sinai (Egypt) with the downing of a Russian plane, and in Beirut and Paris.

Det er også klart at det at Russland nå faktisk knuser IS og al-Nusra og andre terroristgrupper i Syria, har gjort det nødvendig for USA å endre taktikk. Skal bli artig å se hvordan våre hjemlige dresserte marionetter takler dette.

Men Washington har neppe endret strategi, målet er fortsatt å kontrollere Midtøsten gjennom krig og terror.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


4 KOMMENTARER

 1. Den tidigare indiske diplomaten M K Bhadrakumar, som brukar vara mycket klok, är kritisk i sin kommentar och säger avslutningsvis: «All that R 2249 can achieve is that it will legitimize the horrendous violence that is about to be let loose in Syria and Iraq by the interventionist powers in the coming months. Russia lost the moral high ground it was painstakingly climbing. It should not have got carried away by the dizzying thought that last night its diplomats stood shoulder to shoulder with their Western counterparts for the first time after the coup in Kiev in February 2014.»

  Shame on UN Security Council’s P-5 members!
  http://blogs.rediff.com/mkbhadrakumar/2015/11/21/shame-on-un-security-councils-p-5-members/

  Läs även den uppföljande artikeln:
  Cameron gets what he wanted on Syria
  http://blogs.rediff.com/mkbhadrakumar/2015/11/22/cameron-gets-what-he-wanted-on-syria/

 2. Det er en sterk og omfattende FN-resolusjon – jeg merker meg at den navngir ISIL/Da’esh og Al-Qaida-tilknyttete grupper – men også «other terrorist groups». Jeg merker meg også at den bygger på enigheten fra Wien 14.11, der «Den arabiske liga, Kina, Egypt, EU, Frankrike, Tyskland, Iran, Irak, Italia, Jordan, Libanon. Oman, Qatar, Russland, Saudi-Arabia, Tyrkia, Forente arabiske emirater, Storbritannia, FN og USA var samlet for å diskutere hvordan man skulle opptrappe og avslutte den syriske konflikten».
  (Ramset opp i alfabetisk rekkefølge på engelsk, hvis noen tror her er prioriteringer av land.)
  I tillegg til bombing av Da’esh (og andre terroristgrupper) skal de prøve å få til en landsomfattende våpenhvile – og sjølsagt en politisk prosess for en endelig løsning. Utfordrende – det er ikke tvil om det!
  Det slår meg likevel stadig vekk hvor uvitende mange meningsytrere er – med dette utgangspunktet bør jo ingen lenger være i tvil verken om at her skjer noe i nærheten av et under – ledet av Putin som riktignok ikke er spesielt nevnt – og at man nå burde vite hvem man skal «heie på».
  Kanskje IS – eller Da’esh, som jeg vil prøve å kalle dem nå – tross alt gjorde en tabbe i Paris 13.11.? ble litt vel overmodige?

 3. Helvetes Erdogan – nå har Tyrkia klart å skyte ned et russisk bombefly som de påstår hadde forvillet seg over grensen fra Syria, hvilket russerne benekter, blant annet fordi det styrtet i Syria. Uansett – det kunne umulig har gjort Tyrkia noe – dette er ganske sikkert en bevisst fortsettelse av Erdogans kamp for mer makt, inkludert Nord-Syria. Klart det kan forsure situasjonen ganske kraftig – det er nå det mest vanvittige noen kan finne på for å markere seg og kjempe for mer makt, mer makt…… Prioriterer han virkelig fremdeles Da’esh framfor et Syria med fred, men litt sterkere enn det kaoset som er der i dag?

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.