– IS smuglet våpen fra Ukraina til Syria

0

Politiet i Kuwait har sprengt en smuglerring knyttet til Den islamske staten (Daesh), som har drevet med våpensmugling fra Ukraina via Tyrkia til IS i Syria. Dette skriver Arab Times.

In a new preemptive move against DAESH cells in Kuwait, the local security agencies arrested a terrorist network consisting of six individuals including their leader, identified as Osama Mohammad Sayed Khayat. In a press statement, the Interior Ministry disclosed Khayat is a Lebanese residing in Kuwait and he was born here in 1975. He serves as terrorist communication coordinator and logistics support for DAESH.

He administers a website which he uses in supporting DAESH. During interrogations, Khayat said he signed contracts to buy weapons and missiles (FN6) for DAESH and he is in constant communication with the group’s command in Syria.

He revealed that he made these deals in Ukraine from where he shipped the weapons to Turkey and then delivered to DAESH. He also prints stamps, designs rubber stamps bearing DAESH slogans, and transfers funds to accounts in Turkey and Syria.

Blant de arresterte var en syriskfødt våpenhandler som har et selskap i Ukraina. Dessuten var det et par andre med syrisk bakgrunn, en egypter, en kuwaiter og en australier med libanesisk bakgrunn. IS-cella hadde kjøpt mobile missiler og kommunikasjonsutstyr i Ukraina.

Hvis man skal ta meldingene fra Kuwait for god fisk er det lite sannsynlig at ikke også myndighetene i Ukraina og Tyrkia har visst om våpentrafikken. Som jeg tidligere har meldt, går forbindelsen mellom de ukrainske fascistene og diverse jihadister langt tilbake. Tyrkia har også vist seg å være en av de viktigste støttespillerne til IS.

Jeg har tidligere pekt på noen av dem som står bak IS. Det interessant er at nå sprekker spillet deres og elendigheten kommer til overflaten. Ukraina hevder at de ikke kjenner noe til dette, men dels har Kiev-juntaen en notorisk tendens til å snakke usant, og til dels er det så mange fascistiske brigader i landet, som ikke tar ordre fra Kiev at det kan godt tenkes at det er noen av dem som har stått for våpensmuglinga. At myndighetene likevel ikke skulle kjenne til en slik operasjon, lyder lite sannsynlig.

 

Forrige artikkel– Flere EU-land kjøper olje av IS
Neste artikkelTerroren i Mali, salafistene og krigen om Afrika
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).