Europarådet: – Ukrainsk politi medvirket til Odessa-massakren

6
2. mai 2014. Fagforeningenes hus i Odessa brenner.

Europarådet har hatt en undersøkelseskomité for å granske massakren i Odessa 2. mai 2014. Komiteen har vært ledet av presidenten i Den europeiske menneskerettsdomstolen, Nicolas Bratza.

Under massakren ble 48 mennesker drept og flere hundre såret. Nå har komiteen lagt fram sin rapport, og den er knusende. Den finner «klare bevis» for at politiet i Odessa var «medskyldige i de tragiske begivenhetene».

Hele rapporten finnes her (pdf).

I følge Europarådets kommisjon varte det 40 minutter etter at mordbrannen var påsatt før brannvesenet var på stedet. Kommisjonen kritiserer også at det ikke har vært nedsatt noen uavhengig granskningskommisjon i Ukraina for å avklare årsaksforhold og ansvar for massakren. I stedet er det innriksdepartementet som har stått ansvarlig, det vil si politiets og brannvesenets umiddelbare overordnede.

The Panel observes, however, that, given the evidence indicative of police complicity in this case, the Convention standards and European Court’s case law cited above require that the mass disorder as a whole, including the conduct of both the police and activists, be investigated by an organ entirely independent from all the actors under investigation. It does not consider that the MID of the MoI meets this criterion.

På denne bloggen har jeg gjentatte ganger tatt opp Odessa-massakren, og jeg har kritisert norske medier og norske regjeringsorganer for å se gjennom fingrene med at det ble gjennomført et fascistisk massemord på uskyldige mennesker i en av Europas storbyer, uten at at dette er dekket på noen forsvarlig måte og uten at den norske regjeringa og UD har gjort annet ennå pøse enda flere norske skattemillioner inn i de bunnløse kassene til Kiev-juntaen.

Når foreligger Europarådets rapport. Hvis de samme mediene og den norske regjeringa fortsetter å tie om denne forbrytelsen, så er de ikke bare uopplyste, da er de medskyldige i tildekking av en forbrytelse.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


6 KOMMENTARER

 1. Takk for at du har jobbet så mye med dette. Jeg har aldri vært i tvil om politiets medvirkning, men det er godt å få det dokumentert. Jeg har et litt spesielt forhold til Odessa – av en eller annen grunn falt jeg pladask da jeg var der første gang. Det er en by du kan drømme i, der du spaserer langs brede gater med digre trær og relativt lave, tradisjonelle hus med glade farger – som jeg forbinder med Havana(!) Med bakgårder, som blant annet rommet et Pusjkin-museum. Han ble jo forvist der en stund.Jeg har ikke vært der siden brenningen, men jeg håper intenst at det vakreste området er uberørt. Og operaen, sjølsagt. Byens historie er jo også veldig sammensatt og spennende – ikke minst i forhold til jøder, og sjølsagt Potemkin. Den er så annerledes enn kalde, profittsugne Kiev…..

  • Takk. Jeg har bare et forhold til Odessa gjennom litteratur og film, men jeg har forstått det slik at den er sånn som du forteller. På et vis gjør det forbrytelsen enda verre og forræderiet mot ofrene enda grovere. (Forbrytelsen ville vært skrekkelig hvor som helst, men du skjønner sikkert hva jeg mener.)

 2. För mig är det självklart att massakern var organiserad utifrån, eftersom fascisterna i Odessa var så svaga. Max 200 personer – mest tonåringar – kunde de samla. Jag tror dessutom inte att Odessas fotbollsfans har visat några större böjelser för fascismen. Var kom de 2000 som samlats i Odessa? Vem hade organiserat aktionerna? Vem hade beväpnat dem?

  Den antifascistiska rörelsen var stark i Odessa. En månad före massakern samlades 25-30 tusen i en demonstration för folkomröstning avseende regional autonomi för Odessa (Jag var själv med). Segerdagen, den 9:e maj skulle det troligen bli många fler. Jag tror att juntan och deras rådgivare var rädda för att skulle det bli, säg 100 000, den 9:e maj, att de demonstrerade skulle utvecklas till en maktfaktor i en helt annan dimension, ett reellt hot i den strategiska staden Odessa.

  I polischefen Dmitrij Futjedzjdis försvarstal ges en del indikationer på vad som verkligen hände. Han är den som mest av alla pekas ut som ansvarig av utredningen. Utredningen följer därmed helt juntans huvudinriktning. Här kan ni läsa hans försvarstal och dem han ansåg var skyldiga till massakern. http://www.1tv.ru/news/crime/268563
  En översättning finns här. https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=sites&srcid=ZGVmYXVsdGRvbWFpbnxnb3N0b3ZpdGp8Z3g6Nzc1OWI3YmViYzkxMzQ2Yg

  Det ukrainska ledarskapet har inte genomfört en ordentlig utredning och försöker sopa brottet under mattan. Man kan undra varför. Utredningen i sin tur sopar igen de spår som leder mot juntan som organisatörer av massakern. Men Futjedzjdi lyfter fram dem.

  Massakern i Odessa hade till syfte att sprida skräck i befolkningen, men också ta kontroll över polisen. Futjedzjdi flydde till Transnistrien och Ivan Katerintjuk, som är en fascist och hämtades från Ivano-Frakovsk. Han blev chef för Odessa-regionens poliser den 4 maj 2014. Redan under
  massakernatten, två dagar tidigare, var han ute och skrek fascistiska slagord till den segerrusiga fascistmobben som firade på Odessas gator. Märkligt att han redan befann sig i Odessa. Märkligt att han redan visste att han skulle bli polischef i Odessa två dagar senare. Han var kanske synsk. https://www.youtube.com/watch?v=vQIxvNbwPhc

  Den europeiska utredningen verkar sätta sökljuset på de minst skyldiga för massakern – den lokala polisen och brandkåren.

  Hur agerade guvernör Nemirovskij veckorna före och efter massakern?
  Varför avskedades han strax efter massakern?
  Varför tillsattes vice guvernören en vecka före massakern?
  Varför samlade alla polisledare till ett tre timmars möte klockan tolv dagen för massakern?
  Varför är inte Parubijs möten med fascistmilisen på vägspärrar utanför Odessa avhandlat?
  Hur mycket vapen, skyddsvästar, molotovcoctails etc. fick denna inofficiella militära organisation.
  Vem träffade Carl Bildt i Odessa två veckor före massakern och vilka ämnen avhandlades?

  Det kommer förhoppningsvis många initierade analyser av rapporten inom kort.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.