Et historisk kinesisk håndtrykk

0

Kinas president Xi Jinping og Taiwans president Ma Ying-jeou møttes i Singapore 7. november 2015. Det var første gang lederne for de to landa møttes, og de ikke bare møttes. De hadde en lengre samtale og de tok hverandre i handa foran pressa. Det er The Diplomat som skriver dette.

Kina og Taiwan er enige om ett hovedprinsipp, og det er at det bare finnes ett Kina. Den detaljen de er uenige om er hvem som har retten til å lede dette ene Kina. I Singapore hadde de løst dette ved at presidentene ikke omtalte hverandre som presidenter, men som «ledere».

Fra Kinas side ble det lagt stor vekt på at partene må holde fast på Konsensusen fra 1992, som nettopp understreker at det er bare ett Kina. Dette dokumentet ble riktignok undertegnet av Mas politiske motstander på Taiwan, men det virker ikke som Ma ville utfordre dette.

Som kjent rømte Goumindang under ledelse av Chiang Kai-shek fra fastlandet til Taiwan etter nederlaget overfor kommunistene i revolusjonen i 1949. En lang periode opptrådte Taiwan som Kinas representant i FN, men etter møtet mellom Mao Zedong og Richard Nixon i 1972 ble veien ryddet for at Folkerepublikken kunne ta over Kinas plass i FN og andre internasjonale fora. Men Taiwan har forblitt USAs usenkbare hangarskip utafor Kinas kyst.

Men omlegging av Kinas økonomi i kapitalistisk retning og store investeringer på fastlandet fra taiwanesisk kapital, gjør et de to delene av Kina nå står vesentlig nærmere hverandre. Og Xi Jinping har gjort det klart at han ser for seg en gjenforening innen 2020 eller seinere, som den kinesiske formuleringa lyder.

Kinesiske kommentatorer ser møtet i Singapore som et stort skritt i den retninga Xi har trukket opp. Men det er mange hindre som skal overvinnes før den tid. Men om det skulle skje innen overskuelig tid, så ville den økonomiske enheten Kina utvilsomt bli sterkere, for ikke snakke om at det vil endre hele det strategiske bildet i Sør-Kinahavet, til stor bekymring for USA.

Les også:

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.