Et historisk kinesisk håndtrykk

0

Kinas president Xi Jinping og Taiwans president Ma Ying-jeou møttes i Singapore 7. november 2015. Det var første gang lederne for de to landa møttes, og de ikke bare møttes. De hadde en lengre samtale og de tok hverandre i handa foran pressa. Det er The Diplomat som skriver dette.

Kina og Taiwan er enige om ett hovedprinsipp, og det er at det bare finnes ett Kina. Den detaljen de er uenige om er hvem som har retten til å lede dette ene Kina. I Singapore hadde de løst dette ved at presidentene ikke omtalte hverandre som presidenter, men som «ledere».

Fra Kinas side ble det lagt stor vekt på at partene må holde fast på Konsensusen fra 1992, som nettopp understreker at det er bare ett Kina. Dette dokumentet ble riktignok undertegnet av Mas politiske motstander på Taiwan, men det virker ikke som Ma ville utfordre dette.

Som kjent rømte Goumindang under ledelse av Chiang Kai-shek fra fastlandet til Taiwan etter nederlaget overfor kommunistene i revolusjonen i 1949. En lang periode opptrådte Taiwan som Kinas representant i FN, men etter møtet mellom Mao Zedong og Richard Nixon i 1972 ble veien ryddet for at Folkerepublikken kunne ta over Kinas plass i FN og andre internasjonale fora. Men Taiwan har forblitt USAs usenkbare hangarskip utafor Kinas kyst.

Men omlegging av Kinas økonomi i kapitalistisk retning og store investeringer på fastlandet fra taiwanesisk kapital, gjør et de to delene av Kina nå står vesentlig nærmere hverandre. Og Xi Jinping har gjort det klart at han ser for seg en gjenforening innen 2020 eller seinere, som den kinesiske formuleringa lyder.

Kinesiske kommentatorer ser møtet i Singapore som et stort skritt i den retninga Xi har trukket opp. Men det er mange hindre som skal overvinnes før den tid. Men om det skulle skje innen overskuelig tid, så ville den økonomiske enheten Kina utvilsomt bli sterkere, for ikke snakke om at det vil endre hele det strategiske bildet i Sør-Kinahavet, til stor bekymring for USA.

Les også:

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelGod morgon öst – God natt väst
Neste artikkelStrategisk rakettprøve skremmer folk i California – med god grunn
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).