Kunduz: – Målrettet angrep mot sjukehuset

0

Den internasonale hjelpeorganisasjonen Leger uten grenser (MSF) rettet 13.11.2015 en meget krass kritikk mot USAs styrker i Afghanistan for deres angrep på sjukehuset i Kunduz. Minst 30 mennesker ble drept i angrepet, derav 13 medarbeidere i MSF og 10 pasienter. De øvrige er ennå ikke identifisert. MSF kaller angrepet en krigsforbrytelse. Angriperne visste at det var et sjukehus de angrep. MSF hadde gitt dem alle opplysninger om sjukehuset og prøvde til og med under angrepet flere ganger å få USAs militærledelse til å stoppe angrepet. Men til ingen nytte. I en intern rapport fra 5. november skriver MSF:

Hospitals have protected status under the rules of war. And yet in the early hours of 3 October, the MSF hospital in Kunduz came under relentless and brutal aerial attack by US forces.
Patients burned in their beds, medical staff were decapitated and lost limbs, and others were shot by the circling AC-130 gunship while fleeing the burning building. At least 30 MSF staff and patients were killed.

The facts compiled in this review confirm our initial observations: the MSF trauma centre was fully functioning as a hospital with 105 patients admitted and surgeries ongoing at the time of the US airstrikes; the MSF rules in the hospitalwere implemented and respected, including the ‘no weapons’ policy; MSF was in full control of the hospital before and at the time of the airstrikes; there were no armed combatants within the hospital compound and there was no fighting from or in the direct vicinity of the trauma centre before the airstrikes.

The Associated Press meldte i oktober at byrået har fått informasjoner om at amerikanske etterretningsfolk allerede dager før bombeangrepet på sjukehuset i Kunduz i Afghanistan, samlet informasjon om sjukehuset. Dermed visste utvilsomt USAs militære ledelse at de bombet et sjukehus. Rapporten fra MSF fortaller altså at sjukehuset ikke bare ble bombet, men at de helikoptrene som sirklet rundt sjukehuset skjøt målrettet etter leger og pasienter som prøvde å flykte fra det brennende sjukehuset. Det er, som jeg har bemerket tidligere, første gang en fredsprisvinner (Obama) bomber en annen (MSF).

MSF krever en uavhengig internasjonal granskning av det de mener er en krigsforbrytelse. Men norsk UD ønsker ingen uavhengig granskning.

Børge Brende driver som kjent ikke noe utenriksdepartement for en sjølstendig stat, men et informasjonskontor for Pentagon.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.