Kunduz: – Målrettet angrep mot sjukehuset

0

Den internasonale hjelpeorganisasjonen Leger uten grenser (MSF) rettet 13.11.2015 en meget krass kritikk mot USAs styrker i Afghanistan for deres angrep på sjukehuset i Kunduz. Minst 30 mennesker ble drept i angrepet, derav 13 medarbeidere i MSF og 10 pasienter. De øvrige er ennå ikke identifisert. MSF kaller angrepet en krigsforbrytelse. Angriperne visste at det var et sjukehus de angrep. MSF hadde gitt dem alle opplysninger om sjukehuset og prøvde til og med under angrepet flere ganger å få USAs militærledelse til å stoppe angrepet. Men til ingen nytte. I en intern rapport fra 5. november skriver MSF:

Hospitals have protected status under the rules of war. And yet in the early hours of 3 October, the MSF hospital in Kunduz came under relentless and brutal aerial attack by US forces.
Patients burned in their beds, medical staff were decapitated and lost limbs, and others were shot by the circling AC-130 gunship while fleeing the burning building. At least 30 MSF staff and patients were killed.

The facts compiled in this review confirm our initial observations: the MSF trauma centre was fully functioning as a hospital with 105 patients admitted and surgeries ongoing at the time of the US airstrikes; the MSF rules in the hospitalwere implemented and respected, including the ‘no weapons’ policy; MSF was in full control of the hospital before and at the time of the airstrikes; there were no armed combatants within the hospital compound and there was no fighting from or in the direct vicinity of the trauma centre before the airstrikes.

The Associated Press meldte i oktober at byrået har fått informasjoner om at amerikanske etterretningsfolk allerede dager før bombeangrepet på sjukehuset i Kunduz i Afghanistan, samlet informasjon om sjukehuset. Dermed visste utvilsomt USAs militære ledelse at de bombet et sjukehus. Rapporten fra MSF fortaller altså at sjukehuset ikke bare ble bombet, men at de helikoptrene som sirklet rundt sjukehuset skjøt målrettet etter leger og pasienter som prøvde å flykte fra det brennende sjukehuset. Det er, som jeg har bemerket tidligere, første gang en fredsprisvinner (Obama) bomber en annen (MSF).

MSF krever en uavhengig internasjonal granskning av det de mener er en krigsforbrytelse. Men norsk UD ønsker ingen uavhengig granskning.

Børge Brende driver som kjent ikke noe utenriksdepartement for en sjølstendig stat, men et informasjonskontor for Pentagon.

 

Forrige artikkelTolfa novembre
Neste artikkelEnheten mellom ukrainske nazister og jihadister opprettet alt i 2007
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).