Catalonia stemmer for uavhengighet

0
Fra en av massedemonstrasjonene for uavhengighet i 2015

Parlamentet i regionen Catalonia (Catalunya) i Spania vedtok 9. november 2015 en nipunkts resolusjon som tar sikte på å innlede prosessen med å skille ut regionen fra Spania for å bli en uavhengig stat. Dette melder El Paìs.

Etter en opphetet debatt stemte 72 delegater for løsrivelse, mens 63 stemte imot. Dette er en oppfølging av en rådgivende folkeavstemning i 2014 der ca. 80% av av velgerne stemte for uavhengighet. Spanias konstitusjonsrett felte deretter en dom der retten sier at vedtaket var ulovlig.

I regionalvalget i september vant uavhengighetspartiene Junts pel Sí og Candidatura d’Unitat Popular (CUP), men de oppnådde ikke reint flertall.

Mindretallet som var Ciudadanos-partiet, statsminister Rajoys konservative Parti Popular og Sosialistpartiet, fordømte vedtaket i kraftige ordelag.

Dette er en provokasjon mot demokratiet … og det håner de millioner av det spanske folket som kjempet for det,» sa Inés Arrimadas of Ciudadanos. «Vi trenger å reformere Spania, ikke bryte det i stykker.»

EU-kommisjonen vedtok i september 2015 at et uavhengig Catalonia automatisk ville stå utenfor EU.

If part of a member state ceases to be part of that state, because of the territory becoming an independent state, the [EU] treaties would no longer apply to that territory,” said Margaritis Schinas, spokesman for European Commission President Jean-Claude Juncker.

Det er ikke uten videre klart hva uavhengighetsbevegelsen tenker om sitt forhold til EU, men det er liten tvil om at Spanias regjering vil bruke de fleste midler for å hindre en løsrivelse.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.