Tyrkia innrømmer angrep på USAs kurdiske allierte i Syria

0

Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu har bekreftet at tyrkiske militære har angrepet kurdiske styrker i det nordlige Syria, skriver BBC på sine nettsider. Det kurdiske folkets forsvarsstyrker (YPG) sa 25.10.2015 at deres styrker var blitt angrepet av Tyrkia i byen Tal Abyad. BBC skriver:

The YPG has been a key ally of the US in fighting the so-called Islamic State (IS) group in Syria.

Turkey fears advances by the YPG near its Syrian border could fuel separatist sentiments amongst Kurds in Turkey.

The attacks come amid increasing tensions in Turkey ahead of elections.

«We said the [YPG-aligned Democratic Union Party] PYD will not go west of the Euphrates and that we would hit it the moment it did,» Mr Davutoglu told Turkish ATV television late Monday.

Hendelsen understreker at NATO-landet Tyrkia har sine helt egne grunner for sin krigføring i Syria. For Tyrkia og president Recep Erdoğan handler det dels om en krig for å gjøre Tyrkia til en regional stormakt som i glansdagene til Det osmanske riket, og dels om å nedkjempe kurderne.

USA på sin side ser på det kurdiske spørsmålet som noe som kan utnyttes til å splitte opp flere stater i regionen, slik som man de facto har gjort i Nord-Irak, og slik man gjør i Syria. Og Washington ser naturligvis en liknende mulighet i Iran, der det også finnes en stor kurdisk minoritet. Men for Erdoğan er dette helt uakseptabelt. Så på den ene sida er USA helt avhengig av Tyrkia som lojalt flankeland i NATO, noe Erdoğan vet å utnytte. På den andre sida er de to landa på kollisjonskurs i de kurdiske områdene.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.