Tyrkia innrømmer angrep på USAs kurdiske allierte i Syria

0

Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu har bekreftet at tyrkiske militære har angrepet kurdiske styrker i det nordlige Syria, skriver BBC på sine nettsider. Det kurdiske folkets forsvarsstyrker (YPG) sa 25.10.2015 at deres styrker var blitt angrepet av Tyrkia i byen Tal Abyad. BBC skriver:

The YPG has been a key ally of the US in fighting the so-called Islamic State (IS) group in Syria.

Turkey fears advances by the YPG near its Syrian border could fuel separatist sentiments amongst Kurds in Turkey.

The attacks come amid increasing tensions in Turkey ahead of elections.

«We said the [YPG-aligned Democratic Union Party] PYD will not go west of the Euphrates and that we would hit it the moment it did,» Mr Davutoglu told Turkish ATV television late Monday.

Hendelsen understreker at NATO-landet Tyrkia har sine helt egne grunner for sin krigføring i Syria. For Tyrkia og president Recep Erdoğan handler det dels om en krig for å gjøre Tyrkia til en regional stormakt som i glansdagene til Det osmanske riket, og dels om å nedkjempe kurderne.

USA på sin side ser på det kurdiske spørsmålet som noe som kan utnyttes til å splitte opp flere stater i regionen, slik som man de facto har gjort i Nord-Irak, og slik man gjør i Syria. Og Washington ser naturligvis en liknende mulighet i Iran, der det også finnes en stor kurdisk minoritet. Men for Erdoğan er dette helt uakseptabelt. Så på den ene sida er USA helt avhengig av Tyrkia som lojalt flankeland i NATO, noe Erdoğan vet å utnytte. På den andre sida er de to landa på kollisjonskurs i de kurdiske områdene.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelDen tyske forbundsdagspresidenten krever åpenhet om TTIP
Neste artikkelTyrkias rolle i Syria skjerper Natos konflikt med Russland
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).