Tsinghua-universitetet i Beijing banker MIT

0

Tsinghua-universitetet i Beijing har slått det prestisjetunge Massachusetts Institute of Technology (MIT) når det gjelder å være ledende i verden på forskning innen engineering, i følge en ny rankning fra U.S. News & World Report. Rankingen kommenteres i Wall Street Journal:

Tsinghua, which is often called “China’s MIT” and is renowned as one of the country’s top schools for studying sciences, came in first among 250 universities ranked by U.S. News in a report released this week, with Cambridge-based MIT ranking second.

Tsinghua har gått en lang vei siden jeg besøkte universitetet første gang i 1970. Da møtte jeg rødegardister som nylig hadde kjempet mot hverandre fra universitetsbygning til universitetsbygning. Tron Øgrim og jeg var sjokkerte over å se at sensuren hadde klipt i filler Scientific American for å «hindre utenlandsk innflytelse», og vi lurte på hva slags forskning du kan ha hvis du ikke tåler å høre andre meninger enn dine egne. (Tron og jeg leste ikke bare Maos lille røde, men var også faste lesere av SciAm.) Men det har tydeligvis skjedd en del siden da.

Og det er ikke bare Tsinghua som utklasser MIT. Kina utklasser USA. En målestokk for internasjonal forskning er fagfellevurderte vitenskapelige artikler. scimagojr.com fører en statistikk over dette etter fagområde og land. Det er svært interessant lesning.

Kina er knusende overlegent innen mange realfag og i front på de aller fleste:

Chemical engineering: Kina 32.350 artikler, USA 16.909.

Computer science: Kina 56.722, USA 49.710.

Energy: Kina 21.722, USA 14.184

Materials science: Kina 72.487, USA 39.829

Physics and astronomy: Kina 67.542, USA 56.122

Men innenfor samfunnsfagene er USA fortsatt langt foran Kina, slik som psykologi: USA 24.085, Kina 1.291. (Og det skulle ikke forundre meg om USA fullstendig danker ut Kina på queer theory.)

 

Forrige artikkelTenketank i USA er sjokkert over Russlands militære kapasitet
Neste artikkelCosa nostra på Sicilia lever høyt på EUs landbrukstilskudd
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).