Tsinghua-universitetet i Beijing banker MIT

4

Tsinghua-universitetet i Beijing har slått det prestisjetunge Massachusetts Institute of Technology (MIT) når det gjelder å være ledende i verden på forskning innen engineering, i følge en ny rankning fra U.S. News & World Report. Rankingen kommenteres i Wall Street Journal:

Tsinghua, which is often called “China’s MIT” and is renowned as one of the country’s top schools for studying sciences, came in first among 250 universities ranked by U.S. News in a report released this week, with Cambridge-based MIT ranking second.

Tsinghua har gått en lang vei siden jeg besøkte universitetet første gang i 1970. Da møtte jeg rødegardister som nylig hadde kjempet mot hverandre fra universitetsbygning til universitetsbygning. Tron Øgrim og jeg var sjokkerte over å se at sensuren hadde klipt i filler Scientific American for å «hindre utenlandsk innflytelse», og vi lurte på hva slags forskning du kan ha hvis du ikke tåler å høre andre meninger enn dine egne. (Tron og jeg leste ikke bare Maos lille røde, men var også faste lesere av SciAm.) Men det har tydeligvis skjedd en del siden da.

Og det er ikke bare Tsinghua som utklasser MIT. Kina utklasser USA. En målestokk for internasjonal forskning er fagfellevurderte vitenskapelige artikler. scimagojr.com fører en statistikk over dette etter fagområde og land. Det er svært interessant lesning.

Kina er knusende overlegent innen mange realfag og i front på de aller fleste:

Chemical engineering: Kina 32.350 artikler, USA 16.909.

Computer science: Kina 56.722, USA 49.710.

Energy: Kina 21.722, USA 14.184

Materials science: Kina 72.487, USA 39.829

Physics and astronomy: Kina 67.542, USA 56.122

Men innenfor samfunnsfagene er USA fortsatt langt foran Kina, slik som psykologi: USA 24.085, Kina 1.291. (Og det skulle ikke forundre meg om USA fullstendig danker ut Kina på queer theory.)

 

KampanjeStøtt oss

4 KOMMENTARER

  1. Det er ikke bare innen realfag Kina gjør det bra. Kina er på vei opp på felt som biokjemi, immunologi og mikrobiologi, farmasi, toksikologi ol.

    • Riktig. Jeg har valgt å regne dem også som realfag for å slippe å liste dem opp. Enhver kan velge i databasen jeg viser til og se.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.